Εργατικό κίνημα
ΑΔΕΔΥ­–ΟΛΜΕ–ΔΟΕ: Εμπρός για απεργία στις 21Φ

23/1, Κινητοποίηση του 1ου Γυμνασίου στο Ηράκλειο Αττικής. Φωτό: ekfrasi.gr

Νέα απεργιακή κινητοποίηση σε όλο το δημόσιο τομέα προγραμματίζεται στις 21/2, έχοντας στο κέντρο αυτή τη φορά, τις διεκδικήσεις του εκπαιδευτικού κινήματος. Αυτό συζητήθηκε στη σύσκεψη της ΑΔΕΔΥ με τις συνδικαλιστικές ομοσπονδίες της εκπαίδευσης, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 31/1 προκειμένου να οριστεί το πρόγραμμα κινητοποιήσεων του επόμενου διαστήματος. 

Εισηγητικά από τη μεριά της ΑΔΕΔΥ προτάθηκαν κινητοποιήσεις σε περιφερειακό επίπεδο στις διευθύνσεις εκπαίδευσης τις επόμενες 15 ημέρες και κορύφωσή τους με πανελλαδική στάση εργασίας και συλλαλητήριο στις 21/2 σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Η πρόταση είχε θετική ανταπόκριση από την πλειοψηφία των συνδικαλιστικών ηγεσιών που συμμετείχαν στη σύσκεψη και η οριστική απόφαση αναμένεται στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ.

Τα σχολεία άνοιξαν ξανά μετά το κλείσιμό τους λόγω της κακοκαιρίας, με χιλιάδες εκπαιδευτικούς να έχουν δώσει μάχη ενάντια στην επιβολή του αντιεκπαιδευτικού μέτρου της τηλεκπαίδευσης και όχι μόνο. Το ίδιο έγινε και με την προσπάθεια της Κεραμέως να εισάγει σκοταδιστικές σεξιστικές ιδέες στα σχολεία, η οποία κατέρρευσε μέσα σε λίγες ώρες χάρη στον ξεσηκωμό των εκπαιδευτικών. 

Μετά το πέρας της κακοκαιρίας όμως η εκπαιδευτική κοινότητα έρχεται ξανά αντιμέτωπη με την τραγική κατάσταση που έχει δημιουργήσει η αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης. Τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ δείχνουν 35.870 περισσότερα κρούσματα κόβιντ σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα στις σχολικές ηλικίες, επιβεβαιώνοντας την έλλειψη μέτρων προστασίας και τη σημασία των διεκδικήσεων του εκπαιδευτικού κινήματος: Προσλήψεις εκπαιδευτικών και προσωπικού καθαριότητας για τμήματα με μικρότερο αριθμό παιδιών στο καθένα, χρηματοδότηση στην εκπαίδευση, δωρεάν καθημερινά τεστ από συνεργεία του ΕΟΔΥ σε κάθε σχολείο, άρση του υγειονομικού πρωτοκόλλου που προβλέπει τη νόσηση του 50% + 1 των μαθητών για κλείσιμο του τμήματος, την άφθονη και δωρεάν παροχή μέσων προστασίας κλπ.

Ταυτόχρονα σε μια σειρά περιοχές εκπαιδευτικοί, μαθητές/ριες και γονείς είναι σε αναβρασμό λόγω των ελλείψεων σε εκπαιδευτικούς και της κακής κατάστασης των σχολείων που έχει προκαλέσει η υποχρηματοδότηση. 

1/2, Αθήνα, Απεργιακή κινητοποίηση για την Υγεία. Φωτό: Δημήτρης Δασκαλάκης

Στο Ηράκλειο Αττικής η σχολική κοινότητα του 1ου Γυμνασίου έκανε διαδήλωση στη γειτονιά την περασμένη Κυριακή και καλεί σε κινητοποίηση την Τετάρτη 2/2 στις 6μμ στο δημοτικό συμβούλιο. Στο κάλεσμά της η Δ’ ΕΛΜΕ Αν. Αττικής καταγγέλει: «Μας προκαλεί οργή και θυμό το γεγονός ότι στην εποχή που η πρόοδος και η επιστήμη κάνουν άλματα και δίνουν τη δυνατότητα  για κατασκευή νέων σύγχρονων και ασφαλών σχολικών κτηρίων οι προϋπολογισμοί των δήμων είναι ψίχουλα μπροστά στις πραγματικές ανάγκες της εκπαίδευσης. 

Στο 1ο Γυμνάσιο Ηρακλείου είχαμε κατάρρευση στεγάστρου μέσα στις γιορτές, σοβάδες είναι έτοιμοι να πέσουν σε τάξη, τα νερά της βροχής μαζεύονται με κουβά. Σε δύο σχολεία της πόλης τα μαθήματα συνεχίζουν να γίνονται μέσα σε κοντέινερς εδώ και 2,5 χρόνια, οι αυλές των Νηπιαγωγείων έχουν γεμίσει με προκάτ-κλουβιά. Η ευθύνη συντήρησης των σχολικών κτιρίων έχει γίνει μπαλάκι ανάμεσα στο υπουργείο, στην ΚΤΥΠ και τη δημοτική αρχή Ηρακλείου. Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε τα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό καθώς και τις ανάγκες που έχουν προκύψει από την πανδημία σε μέσα ατομικής προστασίας, σε έλλειψη ηλεκτρονικού εξοπλισμού, σε προσωπικό καθαριότητας,  καταλαβαίνουμε ότι μαθητές και εκπαιδευτικοί καθημερινά δίνουμε αγώνα για τη μόρφωση και την εργασία κάτω από ιδιαίτερα επικίνδυνες για τη ζωή και την υγεία μας συνθήκες».

Στη Θεσσαλονίκη η τοπική Ε’ ΕΛΜΕ καταγγέλει ότι οι μαθητές/ριες του 1ου – 2ου  Γυμνάσιου Λαγκαδά όχι μόνο είναι αναγκασμένοι να κάνουν μάθημα σε κοντέινερ λόγω ακαταλληλότητας των σχολικών κτηρίων (25-27 μαθητές στο καθένα), αλλά και η θέρμανση μέσα σε αυτά είναι τραγικά ανεπαρκής. Η Α’ ΕΛΜΕ της πόλης κάλεσε σε παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης το μεσημέρι της Τρίτης 1/2, για τα ελλιπή μέτρα προστασίας, αλλά και για το γεγονός ότι το υπουργείο αντί να κάνει τις απαραίτητες προσλήψεις διαιωνίζει το καθεστώς της ελαστικής εργασίας προσλαμβάνοντας «συναδέλφους με το απαράδεκτο καθεστώς των τρίμηνων συμβάσεων όχι για να καλύψει τα κενά λόγω covid, αλλά όπως υποψιαζόμαστε και τα κανονικά κενά».

Η εκπαίδευση βράζει κι αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα.  Το Δίκτυο Εκπαιδευτικών «Η Τάξη μας» καλεί την «ΟΛΜΕ και ΔΟΕ να μην αποδεχτούν τα τετελεσμένα που θέλει να εφαρμόσει η Κεραμέως. Διεκδικούμε απεργιακές κινητοποιήσεις που θα σταματήσουν το αίσχος που θέλει να επιβάλλει το Υπ. Παιδείας και κλιμάκωση τους μέχρι να φύγει η Κεραμέως και η κυβέρνηση που την στηρίζει».