Καταστολή
Συμπαράσταση στη “Ρόζα Νέρα”

Στα δικαστήρια σέρνει η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου Κρήτης 16 άτομα που είχαν συλληφθεί κατά την εκκένωση της Κατάληψης Ρόζα Νέρα στο λόφο Καστέλι στα Χανιά (5/9/2020), με κατηγορίες για “διατάραξη οικιακής ειρήνης”, “φθορά μνημείου” και “παράνομη είσοδο στη χώρα” για τους μετανάστες συλληφθέντες. Απέναντι σε αυτή την κίνηση, η Κατάληψη Ρόζα Νέρα καλεί σε συγκέντρωση την ημέρα της δίκης, 2 Φλεβάρη, 9πμ, στα Δικαστήρια Χανίων, κινητοποίηση την οποία στηρίζουν οι ΕΛΜΕ Χανίων, Συνέλευση Αυτοδιαχείρισης στον Λόφο Καστέλι, ΣΕΚ Χανίων, Κοινωνικό Στέκι-Στέκι Μεταναστών, Έμφυλες Αταξίες, Μαθητική Αντιφασιστική Δράση (ΜΑΔ), Αυτοοργανωμένος Α.Σ. Ασπάλαθος, Αντιφασιστική Δράση Ρεθύμνου, και κοινωνικοί χώροι και καλλιτεχνικές ομάδες από την Κρήτη και πανελλαδικά.

“Δύο κόσμοι συγκρούονται από την μέρα που εκκενώθηκε βίαια η Κατάληψη Ρόζα Νέρα...έως τη μέρα που νέοι κι εργαζόμενοι επανακατέλαβαν το λόφο Καστέλι, μετά την αποχώρηση της αστυνομίας που επί 9 μήνες προστάτευε τα συμφέροντα της Belvedere”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΣΕΚ Χανίων. “Από τη μία πλευρά βρίσκεται η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων στα Χανιά που έχει εκφραστεί διαδηλώvοντας μαζικά ενάντια στην προσπάθεια της πρυτανείας του Πολυτεχνείου και του πρώην υπουργού Διγαλάκη να ξεπουλήσουν το χώρο στους ξενοδόχους της Belvedere. Οι νέοι και οι νέες, οι εργαζόμενοι κι οι εργαζόμενες αυτής της πόλης διεκδικούν, και δεν θα σταματήσουν να διεκδικούν, τη δημόσια χρήση των κτιρίων αντί για το ξεπούλημά τους. 

Από την άλλη βρίσκεται η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου Κρήτης που, σε συνεργασία με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τους ντόπιους εκπροσώπους της, παρατείνει προκλητικά τη σύμβαση με την εταιρία για την ενοικίαση των κτιρίων στο λόφο Καστέλι και στέλνει σε δίκη 16 άτομα... Δεν θα κάνουμε πίσω! Οι εργαζόμενοι και η νεολαία, όπως στάθηκαν εμπόδιο στα σχέδιά τους την προηγούμενη φορά έτσι και τώρα δεν θα αφήσουν το πλιάτσικο του δημόσιου πλούτου και του δημόσιου χώρου να επικρατήσει. Η δίωξη του εργατικού, αντιρατσιστικού κινήματος με την δίκη των 16 θα πέσει στο κενό... Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και οι χώροι που διαθέτουν αποτελούν δημόσιο αγαθό και κανένας επίδοξος κερδοσκόπος δεν έχει δικαίωμα να κάνει μπίζνες μ’ αυτά. 

Έχει έρθει η ώρα να γκρεμίσουμε την κυβέρνηση της καταστροφής”, συμπληρώνει μεταξύ άλλων το ΣΕΚ Χανίων στο κάλεσμα του για συμμετοχή στη συγκέντρωση στα δικαστήρια.