Εργατικό κίνημα
1/2: Απεργία για την Υγεία στην Αθήνα

2/1, Αθήνα, Απεργιακό συλλαλητήριο για την Υγεία. Φωτό: Δημήτρης Δασκαλάκης

Οι απεργίες έχουν τη δύναμη να ανατρέψουν την κυβέρνηση και τη δολοφονική πολιτική της. Αυτό ήταν το μήνυμα που ήρθε σήμερα Τρίτη 1 Φλεβάρη από την πανελλαδική Απεργία για την Υγεία που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ και συνδυάστηκε με δυναμικές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα.

Δείτε φωτογραφίες εδώ.

Το απεργιακό συλλαλητήριο της Αθήνας ξεκίνησε στο Υπουργείο Υγείας, με τη συμμετοχή δεκάδων σωματείων εργαζόμενων από τα νοσοκομεία, τα σχολεία και όλο το δημόσιο τομέα. Η κινητοποίηση, στον απόηχο των 128 νεκρών από κορονοϊό το προηγούμενο 24ωρο, ήταν ιδιαίτερα οργισμένη. Όλοι και όλες που πήραν τον λόγο έδειξαν την κυβέρνηση ως το μοναδικό υπεύθυνο για τα ρεκόρ θανάτων που σπάνε το ένα μετά το άλλο, σε ένα ΕΣΥ που έχει καταρρεύσει. Ανάμεσά τους η Αργυρή Ερωτοκρίτου, γιατρός, μέλος ΔΣ του Συλλόγου Εργαζόμενων στο ΓΝΑ Γεννηματάς, από το Συντονιστικό Νοσοκομείων και την Κίνηση για την Απεργιακή 8 Μάρτη που κάλεσε σε κλιμάκωση του αγώνα.

«Ερχόμαστε μετά από μια συγκλονιστική εβδομάδα που συμπύκνωσε όσα παλεύουμε τα τελευταία χρόνια», είπε. «Η εβδομάδα του χιονιά ανέδειξε με τον πιο δραματικό τρόπο πόσο εγκληματική είναι η πολιτική αυτής της κυβέρνησης. Στη γενική μας εφημερία πέθαινε κόσμος πριν προλάβουμε καν να τον εξετάσουμε, διότι η κυβέρνηση επέλεξε να δώσει εφημερίες στα νοσοκομεία που δεν είχαν άδεια κρεβάτια. Σε αυτό προστίθενται οι συνάδελφοι που λείπουν με τις αναστολές, προστίθενται οι συνάδελφοι που λείπουν γιατί έχουν νοσήσει, προστίθεενται οι ελλείψεις και όλες οι εγκληματικές κυβερνητικές επιλογές που έχουν τσακίσει το υγειονομικό προσωπικό τόσα χρόνια στα νοσοκομεία.

Γι’ αυτό διεκδικούμε εδώ και τώρα απεργιακή κλιμάκωση. Δεν πάει άλλο, πρέπει απεργιακά να είμαστε στο δρόμο για να τελειώνουμε με αυτή την κυβέρνηση. Ήρθε η ώρα να επιβάλλουμε τις ανάγκες μας γιατί δεν αντέχουμε ούτε να χάνουμε εκατοντάδες κόσμο κάθε μέρα ούτε να λειτουργούν με αυτό τον ντροπιαστικό τρόπο τα νοσοκομεία μας. Θέλουμε απεργιακή κλιμάκωση και καλούμε τις Ομοσπονδίες μας να το κάνουν πράξη. Ταυτόχρονα έχουμε συγκλονιστεί με όλες τις αποκαλύψεις για τους βιασμούς. Το εργατικό κίνημα πρέπει να απαντήσει. Πρέπει να σταθεί στο πλευρό των γυναικών όπως το έχουμε κάνει χρόνια τώρα και να μετατρέψουμε ξανά την 8 Μάρτη σε απεργιακή κινητοποίηση. Μαζί με τις μάχες για την Υγεία, να δώσουμε τη μάχη ενάντια στο σύστημα των πλούσιων εκβιαστών και της κυβέρνησης που τους συγκαλύπτει».

Η διαδήλωση στη Βουλή που ακολούθησε ήταν πολύ μαχητική. Μπροστά μπήκαν τα πανό της ΑΔΕΔΥ και των Ομοσπονδιών Υγείας, ΠΟΕΔΗΝ και ΟΕΝΓΕ, και στη συνέχεια των πρωτοβάθμιων σωματείων. Από τα νοσοκομεία συμετείχαν τα Σωματεία Εργαζόμενων στο ΓΝΑ Γεννηματάς, τον Άγιο Σάββα, το Δρομοκαϊτειο, το ΚΑΤ, το Κρατικό Νίκαιας, το Αττικό, τον Ευαγγελισμό, το Παίδων Πεντέλης, η Επιτροπή Αγώνα του Έλενα Βενιζέλου.

«Ήμουν σε αναστολή και επέστρεψα λόγω νόσησης, αλλά κι αυτό είναι μόνο μια πίστωση χρόνου καθώς σε λίγο πάλι θα είμαι εκτός λόγω του εκβιασμού με τον εμβολιασμό και όλου αυτού του παράδοξου που γίνεται, χωρίς καμιά απολύτως λογική», μας είπε η Ιωάννα Στουπλιάδου, μαία στο Έλενα Βενιζέλου. «Δεν γίνεται οι συνάδελφοί μας που θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι αν δεν κάνουν την τρίτη δόση να γυρίζουν στη δουλειά κι εμείς όχι. Κι ενώ έχει αποδειχτεί ότι όλοι μεταδίδουν και νοσούν, εμάς να μας έχουν εκτός συστήματος. Θέλουν απλά να διαλύσουν το ΕΣΥ και πρέπει να εναντιωθούμε όλοι. Με την αναστολή μας, οι παροχές υγείας είναι χειρότερες, το προσωπικό πίσω είναι εξαντλημένο, οι θέσεις μας δεν μπορούν να καλυφτούν με το ίδιο εξειδικευμένο προσωπικό κι αυτό κοστίζει ζωές. Χρειάζεται να ενωθούμε όλοι και να διεκδικήσουμε ένα ΕΣΥ για όλους. Η απεργιακή συγκέντρωση σήμερα είναι ένα βήμα».

Στο μπλοκ του Συντονιστικού Νοσοκομείων και του Συντονισμού Εργατικής Αντίστασης που πρωτοστάτησαν για την επιτυχία της απεργίας συσπειρώθηκαν η Γ’ ΕΛΜΕ Αθήνας, ο Σύλλογος ΠΕ Γλυφάδας Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, ο Α’ Σύλλογος Αθηνών Πρωτοβάθμιας, ο Σύλλογος Εργαζόμενων ΓΓΔΕ, οι Καθαρίστριες Σχολείων Δήμου Αθήνας, εργαζόμενοι του Δήμου Νίκαιας-Ρέντη μαζί με συναδέλφους τους από το Δήμο Κερατσινίου και Αθήνας, εργαζόμενοι στο Βυζαντικό Μουσείο, φοιτητές/τριες του ΠΑΔΑ, η Ανατρεπτική Συσπείρωση Ηθοποιών, το αντικαπιταλιστικό δίκτυο σε επισιτισμό-τουρισμό Η Καμαριέρα.

«Όλες οι καθαρίστριες στον Άγιο Σάββα είμαστε συμβασιούχες, μόνιμα στην ανασφάλεια αν αύριο θα έχουμε μεροκάματο», μας είπε η Άννα Χαλαβαζή. «Το προσωπικό είναι πάρα πολύ λίγο, δεν φτάνει, δουλεύουμε πάρα πολύ εντατικά για να μπορέσει να βγει το πρόγραμμα το καθημερινό. Έχουμε οικογένειες, έχουμε παιδιά, προσωπικά είμαι πολλά χρόνια σε αυτή τη δουλειά και κοντεύω να βγω στη σύνταξη σε αυτό το καθεστώς ανασφάλειας. Το νοσοκομείο δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς εμάς, είμαστε ένα καίριο πόστο που καθημερινά τρέχουμε με πολλή προσωπική προσπάθεια και σε πολλά πόστα. Έχουμε παλέψει με το Σωματείο μας και έχουμε καταφέρει να μας ανανεώνουν, αλλά η λύση είναι η μονιμοποίησή μας. Για τους εργαζόμενους, τους ασθενείς, για την υγεία όλου του κόσμου. Σήμερα είναι πολύ ωραία με εργαζόμενους από άλλους χώρους, γιατί η υγεία είναι όλου του λαού».

Το παρών έδωσαν επίσης η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ο Σύλλογος ΠΕ «Αριστοτέλης», ο Σύλλογος ΠΕ «Γληνός», το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, οι φοιτητικοί σύλλογοι ΣΕΜΦΕ, Μεταλλειολόγων και Φυσικού, οργανώσεις της αριστεράς. Ενώ το δικό τους μπλοκ είχαν οι υγειονομικοί που βρίσκονται σε αναστολή.

«Είμαστε και οι εκπαιδευτικοί σήμερα στο δρόμο για να υπερασπιστούμε το ΕΣΥ, γιατί όσα συμβαίνουν στα νοσοκομεία μάς επηρεάζουν άμεσα», μας είπε η Μαριάννα Χρονοπούλου, αναπληρώτρια στο 63ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών Γιάννης Ρίτσος. «Είμαστε επίσης εδώ για να διεκδικήσουμε ασφαλή σχολεία, ενάντια σε ένα άνοιγμα χωρίς μέτρα προστασίας, με συναδέλφους ευπαθείς ή άρρωστους να δουλεύουν ρισκάροντας τη ζωή τους. Και για να πούμε ακόμα ένα όχι στην αξιολόγηση της Κεραμέως, αλλά και σε όλες τις επιθέσεις της, όπως την προσπάθεια να μας γυρίσει σε μεσαιωνικές ιδέες με το πρόσφατα πρόγραμμα σεξουαλική αγωγής και υγείας. Το ότι βρήκε άμεση απάντηση και αναγκάστηκε να το αποσύρει δείχνει πόσο στριμωγμένο είναι το υπουργείο. Σήμερα οργανώσαμε την παρουσία του “Αριστοτέλη” με απόφαση συμμετοχής στην απεργία που προωθήθηκε στους συναδέλφους».

«Τα γεγονότα είναι γνωστά», μας είπε η Ιωάννα Πασπάτη, ορθοπεδικός χειρουργός στο Παίδων Πεντέλης. «Το νοσοκομείο μας δέχτηκε εντελώς αιφνιδιαστικά ανοίκεια επίθεση. Στερήθηκε την πιο βασική λειτουργία του, αυτή της 24ωρης εφημερίας, με το πρόσχημα των εμβολιασμών, στη μάχη των εντυπώσεων. Η εβδομάδα του χιονιά ξεγύμνωσε την υποκρισία. Κάθε επιχείρημα υπέρ της αναγκαιότητας ενός μέγκα εμβολιαστικού παιδιατρικού κέντρρου στο Παίδων Πεντέλης κατέρρευσε. Παραδόξως πώς, άρχισαν να συζητιούνται άλλες εναλλακτικές για τα εμβόλια. Μόνο που η 24ωρη εφημερία του νοσοκομείου παραμένει κλειστή, άγνωστο για πόσο. Ζητάμε να ανοίξει άμεσα η 24ωρη εφημερία, να επανέλθουν οι εργαζόμενοι που είναι σε αναστολή, να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ιδιαίτερα νοσηλευτικού που μας λείπει πολύ για να παραμείνει το Παίδων Πεντέλης ανοικτό στην υπηρεσία όλων των παιδιών και όλου του λαού».

Η ΠΟΕΔΗΝ έχει ήδη ανακοινώσει τα επόμενα απεργιακά βήματα. Η Ομοσπονδία καλεί την Τετάρτη 16 Φλεβάρη στάση εργασίας 12μ με 3μμ για τους συμβασιούχους, με πανελλαδική συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας στις 12.30μ και κεντρικό αίτημα τη μονιμοποίηση όλων. Και κλιμακώνει με 24ωρη πανελλαδική απεργία και συγκέντρωση στις 8.30πμ στην πλατεία Μαβίλη μαζί με την ΟΕΝΓΕ στα τέλη Φλεβάρη, στα δυο χρόνια από την έναρξη της πανδημίας (η ακριβής ημερομηνία θα ανακοινωθεί άμεσα).

Δείτε φωτογραφίες και από τις συγκεντρώσεις σε Θεσσαλονίκη και Βόλο