Μία σειρά σωματεία και ομοσπονδίες είχαν από τις προηγούμενες ημέρες ανακοινώσει την κλιμάκωση με επιπλέον 24ωρη απεργία στις 30 Ιούνη, μετατρέποντας στην ουσία την 48ωρη Πανεργατική Απεργία σε τριήμερη. Ενώ την ώρα που τυπωνόταν το έκτακτο φύλλο της Εργατικής Αλληλεγγύης, την Πέμπτη 30 Ιούνη το απόγευμα, η ΑΔΕΔΥ καλούσε συλλαλητήριο στο Σύνταγμα την ώρα που θα ψηφίζονταν ο εφαρμοστικός νόμος του Μεσοπρόθεσμου, δίνοντας μία πρώτη γεύση για το τι περιμένει την κυβέρνηση στην προσπάθειά της να εφαρμόσει το βάρβαρο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.
Οι εργαζόμενοι της ΕΥΑΘ έδωσαν την Πέμπτη 30 Ιούνη, την επόμενη της ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου το πρώτο μεγάλο χαστούκι. Το σωματείο εργαζομένων στην ΕΥΑΘ της Θεσσαλονίκης είχαν από την αρχή της εβδομάδας εξαγγείλει επιπλέον 24ωρη απεργία στις 30 Ιούνη. Την ίδια ημέρα είχε προγραμματιστεί να γίνει η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας και καλούσαν τους εργαζόμενους σε μαζική απεργιακή συγκέντρωση έξω από το Χρηματιστηριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης για να την εμποδίσουν.
Περιφρούρηση
Από νωρίς το πρωί δεκάδες εργαζόμενοι και συμπαραστάτες τους πραγματοποίησαν περιφρούρηση έξω από το κτίριο με αποτέλεσμα να μην επιτρέψουν να γίνει η προσέλευση των μετόχων και τελικά η Συνέλευση να ακυρωθεί. Ο βασικός μέτοχος της ΕΥΑΘ, που είναι αυτή τη στιγμή ο εκπρόσωπος του Δημοσίου (υπουργείο Οικονομικών), που διαθέτει πάνω από το 74% των μετοχών της ΕΥΑΘ, δεν κατάφερε να μπει στην αίθουσα χάρη στην κινητοποίηση των εργαζομένων.
Και τις δύο προηγούμενες ημέρες οι εργαζόμενοι της ΕΥΑΘ συμμετείχαν στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΕΚΘ παίζοντας με την παρουσία τους και τα συνθήματά τους καθοριστικό ρόλο. Η ΕΥΑΘ είχε προγραμματιστεί να πωληθεί εντός των επόμενων εβδομάδων, δηλαδή ήταν από τις πρώτες εταιρείες προς ιδιωτικοποίηση.
Σε κλιμάκωση της 48ωρης απεργίας και την Πέμπτη 30 Ιούνη προχώρησε και η ΠΝΟ. Αρχικά συμμετοχή στην 48ωρη απεργία είχαν ανακοινώσει τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ και η Ενωση Ηλεκτρολόγων Ηλεκτρονικών (ΠΕΗΗΕΝ), πραγματοποιώντας και τις δύο μέρες περιφρούρηση στο Λιμάνι του Πειραιά με αποτέλεσμα να ακινητοποιηθούν όλα τα πλοία. Κάτω από αυτή την πίεση η Πανελλήνια Ναυτεργατική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) αναγκάστηκε την Τρίτη 28 Ιούνη, σε έκτακτη συνεδρίασή της, να αποφασίσει κήρυξη νέας 24ωρης απεργίας και στις 30 Ιούνη.
Η ΠΝΟ κατέληξε σε αυτή την απόφαση καταγγέλλοντας τις διατάξεις του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος που διαλύουν το ασφαλιστικό ταμείο των ναυτεργατών. «…καταργούνται ουσιαστικά όλες οι διατάξεις του Ν. 3075/2002 που προβλέπουν, εκτός των άλλων, όλες τις αναπροσαρμογές και τις αυξήσεις των συντάξεων του ΝΑΤ ενώ παράλληλα επέρχεται περαιτέρω μείωση των συντάξεων των απόμαχων ναυτεργατών κατά 6% αναδρομικά από 1/1/2011.Επιπλέον στο σχετικό άρθρο προβλέπεται και πρόσθετη παρακράτηση μηνιαίας εισφοράς για τους συνταξιούχους του ΝΑΤ που δεν έχουν συμπληρώσει το 60ο έτος της ηλικίας τους!!!» Όπως διαμηνύει η ΠΝΟ στην απόφασή της, η Διοίκηση της Ομοσπονδίας θα προχωρήσει στην κλιμάκωση των κινητοποιήσεών της, στοχεύοντας την άμεση απόσυρση των συγκεκριμένων διατάξεων που αφορούν το ΝΑΤ.
ΔΕΗ
Μέσα σε αυτό το κλίμα και παρά την απόφασή της να αναστείλει την 10ήμερη απεργία διαρκείας (μετά την απόφαση του δικαστηρίου που έβγαλε την απεργία παράνομη και καταχρηστική) η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ δηλώνει ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει με την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου από τη Βουλή. «Για εμάς τίποτα δεν τελείωσε, όλα είναι ανοικτά. Για να γίνει πράξη η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ η κυβέρνηση θα χρειαστεί να ματώσει πολλές φορές» ανακοίνωσε η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ μετά τη συνεδρίασή της την Τετάρτη 29/6 το βράδυ. Μετά από την επιτυχία της 10ήμερης απεργίας και την οργάνωσή της με περιφρουρήσεις, συγκεντρώσεις και τη συμπαράσταση που ξεσήκωσε, η επόμενη φορά που η ΓΕΝΟΠ θα ξαναβγεί στην κόντρα με την πολιτική του ΔΝΤ και της κυβέρνησης είναι πολύ κοντά.
Συνέλευση είχε την Πέμπτη 30 Ιούνη το απόγευμα ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, προκειμένου να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι για τα σχέδια της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας. Οι εργαζόμενοι του ΤΤ που έχουν ήδη ξεσηκωθεί με απεργίες, καταλήψεις στα κεντρικά γραφεία, πορείες και συγκεντρώσεις ενάντια στο ξεπούλημα του ΤΤ στους ιδιώτες, χρειάζεται να αποφασίσουν άμεσα το επόμενο βήμα. Να συντονιστούν με όλες τις υποψήφιες για ιδιωτικοποίηση ΔΕΚΟ σε έναν κοινό αγώνα διαρκείας που θα μπλοκάρει και την εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου και την ίδια την κυβέρνηση και την τρόικα.