Τ ην Παρασκευή 11 Φλεβάρη ξεκίνησε η δίκη του βιαστή Δημήτρη Λιγνάδη, μια από τις πιο σημαντικές μάχες του κινήματος #metoo. Ο Δ. Λιγνάδης δικάζεται για τον βιασμό τεσσάρων αντρών, εκ των οποίων οι τρεις ήταν ανήλικοι όταν έπεσαν θύματά του. Οι καταγγελίες σε βάρος του Λιγνάδη είναι πολύ περισσότερες, τόσο από μεμονωμένα θύματα που βρήκαν το θάρρος να μιλήσουν, όσο και από 285 απόφοιτους/ες των Αρσάκειων (όπου δούλευε ως επικεφαλής του εργαστηρίου θεάτρου), που μιλούν με επιστολή τους για «σεξουαλικές, ψυχολογικές ή και λεκτικές προσβολές» σε βάρος μαθητών/τριών.
Έξω από το δικαστήριο πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην οποία συμμετείχαν η Κίνηση για μια Απεργιακή 8 Μάρτη, το ΜέΡΑ25, η Συνέλευση Αγωνιζόμενων Ηθοποιών, το Μωβ και άλλες συλλογικότητες. «Λιγνάδης, ΑΣΟΕΕ, Θεσσαλονίκη - η κυβέρνηση ξέρει να συγκαλύπτει», ήταν ένα από τα συνθήματα που ακούστηκαν ηχηρά, ενώ το κεντρικό πανό της κινητοποίησης έγραφε «ΓΙΑΤΙ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ», λόγια από το κάλεσμα του πρώτου θύματος που κινήθηκε νομικά ενάντια στον Δ. Λιγνάδη, Βασίλη Κυπαρισσόπουλο. Η Ανοιχτή Ορχήστρα έκανε μουσικό δρώμενο με κομμάτια μεταξύ άλλων αφιερωμένα στα θύματα που βρήκαν το θάρρος να καταγγείλουν τον ισχυρό αυτό βιαστή, ενώ μελοποιούσε και τα συνθήματα που ακούστηκαν από τους/τις συγκεντρωμένους/ες.
Η Μαργαρίτα Συγγενιώτου, οργανωτική γραμματέας της ΠΟΘΑ, δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη: «Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό που έχει γίνει διότι ο Λιγνάδης είναι ένας άνθρωπος με πάρα πολύ ισχυρούς φίλους. Έχει στήριξη και κυβερνητική και από συγκεκριμένες ελίτ. Το γεγονός ότι φτάσαμε στη δίκη αυτή είναι ήδη ένας θρίαμβος. Η κοινωνία πρέπει να στηρίξει τα θύματα, γιατί η δικαιοσύνη είναι τυφλή και κουφή συνήθως στους πιο ευάλωτους, και να ζητήσει να γίνει μια δίκαιη δίκη.
Συσπείρωση
Αυτή τη στιγμή είναι μια μοναδική ευκαιρία. Με τη συσπείρωση του κόσμου στα σωματεία και τις συλλογικότητες είναι η ευκαιρία να ξαναχτίσουμε σε σωστές βάσεις. Στη φετινή 8 Μάρτη ο χώρος του πολιτισμού θα πρέπει να έχει παρουσία, θα είναι και η Ανοιχτή Ορχήστρα. Είναι πάρα πολύ σημαντική και βέβαια όλο αυτό πρέπει να συνδεθεί με την εργασιακή επισφάλεια, το ότι δεν υπάρχει σωστό κοινωνικό κράτος κι έτσι μια γυναίκα πρέπει να παίζει 10 ρόλους κάθε μέρα ταυτόχρονα. Είναι άλλο να είσαι πλούσια γυναίκα με πέντε νταντάδες κι άλλο μια γυναίκα σαν εμάς, που παλεύεις. Έχει πάντα μια ταξική διάσταση αυτό το πράγμα».
Παρούσα στην κινητοποίηση ήταν και η Άννα Στάμου από τη Μουσουλμανική Ένωση Ελλάδας η οποία τόνισε: «Είμαστε εδώ στην έναρξη της δίκης Λιγνάδη γιατί οφείλουμε να είμαστε εδώ, αφορά όλη την κοινωνία. Είναι ένα σάπιο απόστημα το οποίο λειτουργεί τόσα πολλά χρόνια και ξεπλύθηκε πολλάκις, είναι κάτι το οποίο πληγώνει βαθιά την κοινωνία. Έχουμε υποχρέωση να κρατάμε το θέμα ψηλά, να μην ξεχαστεί. Είναι γεγονός ότι ο τρόπος που φρουρείται αυτή η δίκη και ο τρόπος που μεταχειρίζονται τον κόσμο, που δεν μας άφησαν να μπούμε στον χώρο του δικαστηρίου, δείχνει ότι υπάρχει μεγάλη ανησυχία απέναντι σε αυτή την κινητοποίηση – παρουσία κόσμου εδώ. Τους ανησυχεί γιατί αυτό το άτομο εκπροσωπεί την ελίτ, είναι σάρκα από τη σάρκα τους. Και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο σκαμνί και οι μάρτυρες υπεράσπισής του είναι κι αυτοί μέλη της ελίτ. Παρότι και τα παιδιά της ελίτ βρέθηκαν βορά στον Λιγνάδη, με την υπόθεση του Αρσάκειου, αυτή τρέχει να τον καλύψει».
Μέσα στο δικαστήριο, ο συνήγορος υπεράσπισης του Δ. Λιγνάδη, Αλέξης Κούγιας, επιδόθηκε σε ένα ακόμη ομοφοβικό παραλήρημα, μετά τις περσινές δηλώσεις του περί «επαγγελματιών ομοφυλόφιλων» που κατέθεσαν εναντίον του εντολέα του και περί «σκευωρίας μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων» προκειμένου να πληγεί η Μενδώνη. «Είναι η πρώτη δίκη στον κόσμο που θα έχουμε βιασθέντα άντρα. Αφορά ένα παγκόσμιο κίνημα με σκοπό να εμπεδωθεί ένα τρίτο φύλο», δήλωσε αυτή τη φορά στο δικαστήριο.
Οι φράσεις αυτές του Κούγια αποκαλύπτουν πόσο φτωχή είναι η υπερασπιστική γραμμή. Επίσης, ότι γνωρίζει ποιος έσπασε την πολυετή ασυλία του Λιγνάδη: η οργή του κόσμου που εκφράστηκε σε κίνημα – ένα κίνημα που έβαλε στο στόχαστρο και τη Μενδώνη, και την κυβέρνηση και το ίδιο το σύστημα. Όχι «για να εμπεδωθεί το τρίτο φύλο», αλλά γιατί αυτό το σύστημα παράγει την καταπίεση, τη βία και την κακοποίηση.
Επικαλούμενος φόρτο εργασίας, ο Α. Κούγιας κατάφερε να διακοπεί η δίκη για τις 25 Φλεβάρη, οπότε και αναμένεται να ξεκινήσουν τις καταθέσεις τους τα θύματα.