Συνέντευξη Τύπου οργάνωσαν η Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδος “η Ενότητα”, η Ένωση Μεταναστών Εργατών, το Συμβούλιο Δικαιωμάτων Μπαγκλαντεσιανών της Διασποράς - Τμήμα Ελλάδος και η ΚΕΕΡΦΑ για τις συμφωνίες του υπουργού Μετανάστευσης Μηταράκη με τις κυβερνήσεις του Μπανγκλαντές και του Πακιστάν για “νομιμοποιήσεις” και απελάσεις, αλλά και τη διεκδίκηση από την πλευρά των μεταναστών και του εργατικού κινήματος για νομιμοποίηση όλων των μεταναστών εργατών.
Εκ μέρους του Συμβουλίου Δικαιωμάτων Μπανγκλαντεσιανών της Διασποράς, ο Σέιχ Γκίαζ, τόνισε πως “κάποιος μετανάστης που είναι εδώ 5 και 6 χρόνια βρίσκεται ακόμα χωρίς χαρτιά. Κάποιος που δουλεύει παράνομα, αν αρρωστήσει, δεν μπορεί να πάει στο νοσοκομείο. Πεθαίνει χωρίς χαρτιά. Από το Μπανγκλαντές υπάρχουν περίπου 12.000 εργάτες χωρίς χαρτιά. Αυτό που ζητάμε εμείς είναι να νομιμοποιηθούν αυτοί οι εργάτες. Ο κύριος Μηταράκης έκανε συμφωνία να έρχονται εργάτες από το Μπανγκλαντές. Εμείς λέμε να νομιμοποιηθούν πρώτα όσοι είναι εδώ και μετά αν χρειάζεται να έρθουν και άλλοι, είναι καλοδεχούμενοι. Πρέπει να σταματήσουν τα pushbacks και οι απελάσεις. Εμείς θα κάνουμε διαδήλωση στο Σύνταγμα την Κυριακή για να πούμε στοπ. Έρχονται άνθρωποι από την Τουρκία και τους σπρώχνουν μέσα στη θάλασσα για να τους στείλουν πίσω. Σας καλούμε να είστε όλοι την Κυριακή στις 4μμ στο Σύνταγμα”, είπε κλείνοντας.
“Όσοι παρακολουθούμε τα ζητήματα μετανάστευσης τα τελευταία χρόνια βρεθήκαμε προ εκπλήξεως όταν ακούσαμε τις προθέσεις του υπουργού”, είπε ο Αποστόλης Καψάλης, ερευνητής ΙΝΕ – ΓΣΕΕ. “Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια καταρρίπτονται οι μύθοι ότι η ΕΕ δεν επιτρέπει νομιμοποιήσεις μεταναστών. «Θα το θέλαμε πολύ», έλεγαν «αλλά το απαγορεύει η νομοθεσία της ΕΕ και κυρίως το σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο». Αυτό βέβαια είναι απλώς ένα κείμενο προθέσεων. Άλλωστε πέρσι Ιταλία νομιμοποίησε 250.000 μετανάστες.
Θέλει όμως προσοχή γιατί στον νόμο που θα έρθει για ψήφιση θα υπάρχουν παγίδες. Δεν αποκλείεται να δώσει τη δυνατότητα σε κάποιους να πάρουν χαρτιά και να υπαχθούν στο πρόγραμμα για εποχική εργασία και να τους υποχρεώσει να χάσουν δικαιώματα που έχουν ήδη αποκτήσει με τα χίλια ζόρια, όπως για παράδειγμα το δικαίωμα στην οικογενειακή επανένωση” τόνισε.
“Δεύτερο σημαντικό σημείο είναι πως για να εφαρμοστεί αυτή η συμφωνία, θα πρέπει να συνοδεύεται και από απελάσεις” συμπλήρωσε. “Δεν είναι τυχαίο που τον Δεκέμβρη, στη διαδικασία προετοιμασίας αυτής της διμερούς σύμβασης με το Μπανγκλαντές έγιναν στοχοποιημένες απελάσεις ώστε να εκβιαστούν οι μετανάστες που βρίσκονται εδώ, ενδεχομένως να παραιτηθούν από δικαιώματα που έχουν και να υπαχθούν στο νέο πρόγραμμα... Η άδεια διαμονής εποχικής εργασίας για ανθρώπους θα σημάνει αύξηση της εξάρτησης από τον εργοδότη. Η απασχόλησή τους θα γίνεται πλέον με όρους καταναγκαστικής εργασίας, χωρίς τη δυνατότητα να μετακινηθούν ελεύθερα στη χώρα, να αλλάξουν νομό, επάγγελμα.”
“Τέλος, μέχρι τώρα η εποχική εργασία αφορά μόνο τον αγροτικό τομέα. Τώρα με πρόσχημα τους 15.000 μόνιμα εγκατεστημένους Μπανγκλαντεσιανούς θα εισέλθει η έννοια της εποχικής εργασίας, και πολύ φοβάμαι και του εργόσημου, σε κλάδους που μέχρι τώρα δεν έχει εισαχθεί: τουρισμός, επισιτισμός και βιοτεχνία. Θέλει λοιπόν πολύ προσοχή να δούμε με ποιον τρόπο θα υλοποιηθεί αυτή η συμφωνία... Να απαιτήσουμε να δοθούν χαρτιά στους ανθρώπους που μένουν στη χώρα μας και εργάζονται ανελλιπώς”.
Τη συνέντευξη συντόνισε ο Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδος "Η Ενότητα". “Εμείς λέμε πως ήδη χιλιάδες εργάτες δουλεύουν εδώ, έως και δέκα χρόνια και δεν μπορούν να το αποδείξουν, αφού δεν έχουν ένσημα και χαρτιά” είπε. “Θα δουλέψουν καλύτερα αν αποκτήσουν χαρτιά, θα μπορέσουν να εμβολιαστούν κτλ. Ψάχνουν για εργάτες; εδώ είναι. Πρέπει λοιπόν καταρχάς να κλείσουν τα κέντρα κράτησης όπου βρίσκονται χιλιάδες που δεν έχουν κάνει τίποτα εκτός απ' το ότι δεν έχουν χαρτιά. Καλό είναι να γίνονται συμφωνίες για νομιμοποιήσεις αλλά μόνο εφόσον γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα όσων είναι εδώ. Με τη συμφωνία αυτή πάνε να νομιμοποιήσουν τους μετανάστες εργάτες μόνο για το μέρος στο οποίο δουλεύουν. Εμείς λέμε πως η μοναδική λύση είναι η νομιμοποίηση χωρίς εμπόδια”.
Από την πλευρά του, ο Χοράμ Σεχζάτ, μετανάστης εργάτης στα Γιάννενα, είπε πως: “Η Ελλάδα πάει να κάνει μια συμφωνία με το Πακιστάν για να μπορεί να διώχνει τους μετανάστες εργάτες που ζουν και δουλεύουν εδώ. Διαφωνούμε με αυτό. Είναι άνθρωποι που έχουν έρθει από μακριά με χιλιάδες δυσκολίες και προσπαθούν για το καλύτερο. Υπάρχει ο νόμος για την εφταετία, πώς να αποδείξουν όμως ότι είναι εδώ εφτά χρόνια όταν δεν έχουν πρόσβαση σε καμία υπηρεσία, ούτε καν ΑΜΚΑ για να πάνε στο νοσοκομείο. Χρειάζεται ένας νόμος που θα τους νομιμοποιήσει χωρίς δυσκολίες και εμπόδια για να μπορέσουν να δουλέψουν νόμιμα και με ένσημα... Ξέρω πάρα πολλούς και στα Γιάννενα, την Κατερίνη, την Άρτα, σε όλη την Ήπειρο που δουλεύουν χωρίς χαρτιά. Ψάχνουν για άλλες δουλειές και δεν μπορούν να βρουν γιατί δεν έχουν άδεια παραμονής, ΑΦΜ, ΑΜΚΑ”.
Γυμνά συμφέροντα
“Ο υπουργός Μετανάστευσης, με τις συμφωνίες που προωθεί, θέλει να «λύσει» ταυτόχρονα αρκετά ζητήματα” είπε ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ και δημοτικός σύμβουλος με την Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας. “Υπάρχει όμως μια κεντρική κατεύθυνση. Πάει να τα λύσει από τη σκοπιά των συμφερόντων των πλούσιων και της Ελλάδας και του Μπαγκλαντές... Η προσπάθεια να ντύσουν με ένα περιτύλιγμα ανθρωπισμού αυτή τη συμφωνία δεν μπορεί να κρύψει τα γυμνά συμφέροντα που κρύβονται από πίσω.
Οι χιλιάδες μετανάστες εργάτες που βρίσκονται εδώ και δουλεύουν είναι ένα κομμάτι της εργατικής τάξης που έχει δώσει μάχες, στη Μανωλάδα, στη Γενική Ανακύκλωση, στο «Κώστας Γεωργίου» με τη στήριξη των Εργατικών Κέντρων. Έχουν πάρει μέρος στις πανεργατικές απεργίες. Είναι πρόκληση να κάνει ο Μηταράκης συμφωνία με την κυβέρνηση του Μπανγκλαντές, όπου υπάρχει παιδική εργασία και οι εργάτες καίγονται ζωντανοί μέσα στα παράνομα εργοστάσια...
Να μας πουν και με ποια διαδικασία θα έρχονται στην Ελλάδα. Θα δίνουν συμβόλαια τα αφεντικά εδώ, αλλά ποιος θα τα παίρνει στο Μπανγκλαντές; Πώς θα έρχονται εδώ; Εκεί που οι λαθροδιακινητές έβαζαν τον κόσμο στα καράβια για να τον φέρνουν εδώ, τώρα θα στήνουν γραφεία ευρέσεως εργασίας στο Μπανγκλαντές και τη Μανωλάδα και η διαφθορά και το ιδιωτικό δουλεμπόριο θα γίνουν τώρα επίσημο κρατικό δουλεμπόριο. Δεν είναι σύγχρονος πολιτισμός και ανθρωπιστικές αξίες. Είναι ο μαύρος εκμεταλλευτικός καπιταλισμός που ο ρατσισμός είναι στην καρδιά του και θέλει να σπάσει τα δικαιώματα των προσφύγων.
Η εναλλακτική είναι η νομιμοποίηση των εργατών με τους όρους των εργατικών συνδικάτων και όχι των εργοδοτών. Τα συνδικάτα έχουν δώσει μάχες τη δεκαετία του '90 και νομιμοποιήθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες. Καλούμε τα συνδικάτα να αγωνιστούμε και πάλι μαζί. Το σύνθημα “Τι θέλουμε; Χαρτιά!” μπορεί να γίνει πραγματικότητα με τη δύναμη των συνδικάτων που και τα ίδια θα δυναμώσουν αν οι μετανάστες γραφτούν σε αυτά.
Η καμπάνια για τις 19 Μάρτη εντάσσεται σε αυτή την προσπάθεια. Δεν θα αφήσουμε την κυβέρνηση της ΝΔ που πνίγει μετανάστες και ανοίγει στρατόπεδα συγκέντρωσης να παριστάνει πως ακολουθεί καλές πρακτικές. Θέλουν να τους κάνουν μια δεύτερη κατηγορία της εργατικής τάξης. Βάζουν ως όρο για την «νομιμοποίηση» την ιδιωτική ασφάλιση υγείας. Να διαλύσουμε δηλαδή την κοινωνική ασφάλιση προς όφελος των ιδιωτών μετατρέποντας του μετανάστες σε πολιορκητικό κριό. Γι' αυτό καλούμε τα Εργατικά Κέντρα να πάρουν αποφάσεις για τις 19 Μάρτη αλλά και να παλέψουμε μαζί ώστε να οργανωθούν οι μετανάστες και να είναι κομμάτι των δικών μας αγώνων απέναντι σε μια κυβέρνηση που τα διαλύει όλα με τις περικοπές, τη διαχείριση της πανδημίας, τις ιδιωτικοποιήσεις κτλ. Δεν θα αφήσουμε τα νομοσχέδια του Χατζηδάκη να ενισχυθούν από τους ρατσιστικούς νόμους του Μηταράκη. Σηκώνουμε το γάντι και απέναντι στην ακροδεξιά. Όποιος ζητάει στήριξη σε αυτή τη συμφωνία για να αποτρέψει δήθεν την ακροδεξιά, λέει τα πιο μεγάλα ψέματα. Αυτές οι ρατσιστικές πολιτικές είναι που ανοίγουν τον δρόμο στην ακροδεξιά”.
Στη συνέχεια ο Μανώλης Σαρρής από το τμήμα δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως “καταρρίπτεται ο μύθος πως δεν χωράνε άλλοι πρόσφυγες και μετανάστες. Αποδεικνύεται πως λείπουν εργατικά χέρια... Κάνω λοιπόν έκκληση στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, ως πρώην συνδικαλιστής στην ΠΟΕ-ΟΤΑ. Έχουμε δεκάδες χιλιάδες μετανάστες που εργάζονται και είναι το πιο πληβειακό και προλεταριακό κομμάτι αυτής της χώρας. Την ίδια ώρα στον ιδιωτικό τομέα, η συνδικαλιστική πληρότητα είναι πολύ χαμηλή. Τα συνδικάτα έχουν ανάγκη αυτοί οι άνθρωποι να μπουν να παλέψουν μαζί με τους Έλληνες εργάτες. Ο εργάτης που θα έρθει με τις συνθήκες του Μηταράκη δεν θα μπορεί να γραφτεί σε συνδικάτο, να παλέψει, θα είναι έρμαιο της εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Είναι μια ευκαιρία και για τα συνδικάτα, και για τους Έλληνες εργάτες. Να θυμίσω με την απεργία των μεταναστών εργατών στα Χανιά στο μέγαρο Υπατία. Μέσα από εκείνο τον αγώνα κερδήθηκαν δικαιώματα για την ασφαλιστική περίθαλψη για όλη την εργατική τάξη.
Ο αγώνας των ξένων εργατών πρέπει να είναι και δικός μας και οι δικοί μας πρέπει να είναι αγώνες όλων, να είναι κοινοί”.
Ο Σαντακάτ Σιτακάι, μετανάστης εργάτης στη Μανωλάδα μίλησε για την ανάγκη για ενότητα των εργατών. “Είμαι από το Αφγανιστάν”, είπε “και υποστηρίζω όλους τους μετανάστες. Έχω δουλέψει στο Κιάτο, στη Σκάλα Λακωνίας, στην Κόρινθο... Σε όλα αυτά τα μέρη, είμαστε όλοι εργάτες. Δεν έχουμε διαφορές μεταξύ μας, είτε είμαστε Πακιστανοί, Αφγανοί, Μπανγκλαντεσιανοί, Αλβανοί, Ρουμάνοι. Όλοι οι εργάτες είμαστε αδέρφια... Πρέπει να κάνουμε την προσπάθεια να δουλεύουμε όλοι μαζί και να μην τους αφήνουμε να μας εκμεταλλεύονται χωρίζοντας μας ανάλογα με το από που ερχόμαστε... Αυτό το κάνουν για να μπορούν να μας χαμηλώνουν τα μεροκάματα. Χρειάζεται ένας σύστημα για να δουλεύουμε ανάλογα με τις δυνατότητες μας και όχι την καταγωγή μας, για να συνεισφέρουμε”.
Τελευταίος πήρε τον λόγο ο Καμράν Ακμπάρ, μετανάστης εργάτης στη Σκάλα Λακωνίας, για να τονίσει πως “θέλουμε χαρτιά και για εμάς αλλά και για την Ελλάδα. Και εμείς θα είμαστε καλύτερα αλλά και θα μπορούμε να πληρώνουμε φόρους, να συνεισφέρουμε και εμείς και να μην είναι τα χρήματα που παίρνουμε μαύρα”.