Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Η δολοφονία του Άλκη - Οι συνδέσεις έρχονται στην επιφάνεια

Εκαντοντάδες συγκεντρώθηκαν την Κυριακή 13 Φεβρουαρίου στη πλατεία της Χαριλάου μετά από κάλεσμα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 79ου δημοτικού σχολείου Θεσσαλονίκης στη μνήμη του Άλκη Καμπανού, που δολοφονήθηκε τα ξημερώματα της 1ης Φλεβάρη. 

Το κεντρικό σύνθημα ήταν «Όχι στη Βία. Για να μην υπάρξει ΠΟΤΕ ξανά άλλος Άλκης!». Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της γειτονιάς και κατέληξε στο τόπο δολοφονίας του Άλκη. Στην πορεία πήραν μέρος γονείς, παιδιά και κόσμος από την γειτονιά. Στη συγκέντρωση συμμετείχε και η ΚΕΕΡΦΑ καλώντας τον κόσμο στις 19 Μάρτη τη Διεθνή Μέρα Δράσης Ενάντια στο Ρατσισμό και τον Φασισμό.


Δύο εβδομάδες κλείνουν πλέον από την δολοφονία του Άλκη Καμπανού στην Θεσσαλονίκη και τα νέα στοιχεία που έρχονται στο φως επιβεβαιώνουν τις συνδέσεις για τις οποίες γράψαμε την προηγούμενη εβδομάδα. 

Η σύνδεση με την ακροδεξιά και τον φασισμό είναι πλέον σαφής τουλάχιστον για τους 3 από τους μέχρι σήμερα 11 συλληφθέντες. Στην έκθεση της αστυνομίας για την ανθρωποκτονία που ήρθε στη δημοσιότητα αναφέρεται ότι «για τον Καλαϊτζίδη Νικόλαο προέκυψε ότι είναι σεσημασμένος για τα αδικήματα της “παράνομης οπλοφορίας και οπλοχρησίας”, της “απρόκλητης σωματικής βλάβης” και της “παράνομης βίας” σε συνδυασμό με το άρθρο 81 για “ρατσιστικό έγκλημα”, καθώς έχει συλληφθεί για παράβαση του νόμου “περί όπλων”». 

Όπως αναφέρει το tvxs: «Μέλη εθνικιστικών συνδέσμων οπαδών του ΠΑΟΚ φέρονται να είναι ορισμένοι από τους δράστες της δολοφονικής επίθεσης κατά του 19χρονου  Άλκη, σύμφωνα με την έκθεση του Τμήματος Ανθρωποκτονιών. Ένας εξ’ αυτών μάλιστα είναι σεσημασμένος και διώκεται για ρατσιστική επίθεση. Τουλάχιστον δύο εκ των συλληφθέντων χούλιγκαν, όπως φαίνεται μέσα από την έκθεση, είναι μέλη του συνδέσμου “Μακεδόνες” του ΠΑΟΚ, που την περίοδο της Συμφωνίας των Πρεσπών εξέδιδε συχνά “πολεμικά” ανακοινωθέντα κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και συμμετείχε ή και καλούσε σε συλλαλητήρια υπό τα συνθήματα “Ένας είναι ο ΠΑΟΚ και μια η Μακεδονία, μία η Ελλάδα και μία Ιστορία” και “αλήτες, προδότες, πολιτικοί”». 

Στα ΜΜΕ δημοσιεύτηκαν επίσης δύο φωτογραφίες του 25χρονου Αλέξανδρου Βελαλόπουλου («Αθηναίος») στις οποίες, στη μεν πρώτη είναι με φίλους που χαιρετάνε ναζιστικά ενώ στην δεύτερη φωτογραφία φαίνεται να αγκαλιάζει έναν φίλο του και να τονίζει ότι βρίσκεται στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στην Καλλονή.  Ο Βελαλόπουλος στην κατάθεσή του φέρεται να παραδέχθηκε ότι “τσίμπησε με το μαχαίρι τον Άλκη”, ενώ ισχυρίστηκε ότι «ο 21χρονος Γιάννης Κουμαρόπουλος, -ο οποίος είχε υποδείξει τον “Αθηναίο” ως δράστη της δολοφονίας- χτύπησε τον Άλκη με το δρεπάνι». 

Ένας τέταρτος από τους δράστες, o 23χρονος Carciu που συνελήφθη πρώτος, εμφανίζεται σε φωτογραφία μαζί με έναν από τους εμπλεκόμενους στο περιστατικό της  δολοφονίας του Τόσκο Μποζατσίκι το 2020.  

Αστυνομία

Οι συνδέσεις είναι σαφείς και όσον αφορά στην αστυνομία. Πρώην γενικός αστυνομικός διευθυντής της Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε στις πιέσεις που υπήρχαν εκ μέρους  των ΠΑΕ ενώ άλλος, ενεργός, δήλωσε στο ράδιο Metropolis, στη Θεσσαλονίκη: «Είναι οι εντολές που δεχόμαστε από τους ανωτέρω, γιατί όταν σταματήσουν να εργάζονται στο Σώμα, αναλαμβάνουν θέσεις στις ΠΑΕ και είμαι απόλυτος σε αυτό που λέω και μου έχει τύχει πολλές φορές σαν περιστατικό. Όπως διαβάζουμε στα ΝΕΑ «ο Τρύφων Κούκιος, πρώην Aστυνομικός Διευθυντής της πόλης, τοποθετήθηκε μέλος του Δ.Σ. της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Ο Ηλίας Γεροντίδης, απόστρατος αξιωματικός ήταν υπεύθυνος ασφαλείας της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Αντιστράτηγος εν αποστρατεία, ο Αβραάμ Αϊβαζίδης ήταν σύμβουλος ασφαλείας στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Και ο πιο γνωστός από όλους, ο Δημήτρης Χασεκίδης, που ήταν παράγοντας της ομάδας χάντμπολ του ΠΑΟΚ και ταυτόχρονα συνδικαλιστής, πρόεδρος της Ένωσης Συνοριοφυλάκων».

Όσον αφορά στη σύνδεση με τις ΠΑΕ, ενδεικτικό είναι το στοιχείο που δόθηκε από την Αστυνομία, ότι οι μισοί από τους συλληφθέντες (Demirazi, Χατζηκωνσταντίνου, Σαρακατσάνος, Κουμαρόπουλος και Kambo) είχαν ελεγχθεί από αστυνομικές υπηρεσίες στην Αθήνα 23 Μαΐου 2021 στον τελικό του αγώνα ΠΑΟΚ – ΟΣΦΠ σε ένα αγώνα που παρακολούθησαν συνολικά εκατό άτομα με προσκλήσεις…


Όχι συγκάλυψη της φασιστικής εμπλοκής

Γενικώς για «οπαδική βία» κάνουν λόγο τα περισσότερα ΜΜΕ που καλύπτουν την δολοφονία του Άλκη Καμπανού και τον τραυματισμό των φίλων του, με την ίδια την κυβέρνηση να εξαπολύει δεκάδες ελέγχους σε συνδέσμους και στέκια οπαδών όλων των ομάδων σε όλη τη χώρα υποσχόμενη ότι έτσι δεν θα υπάρξουν ξανά τέτοια βίαια περιστατικά.

Πρόκειται για συνειδητό αποπροσανατολισμό. Η δολοφονική επίθεση στον Άλκη Καμπανό έχει σαφείς πολιτικές προεκτάσεις. Οι «εντάσεις» που θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν και να κλιμακώσουν «οπαδικά πάθη» δεν υφίστανται σε άδεια γήπεδα, όταν λόγω της πανδημίας έχει να γίνει «κανονικό» πρωτάθλημα εδώ και δύο χρόνια. Η δολοφονία του Άλκη παραπέμπει σε άλλου τύπου πρακτικές. Δώδεκα άτομα, σε τρία αυτοκίνητα, σε κεντρικό σημείο της πόλης, στη 1 το πρωί, σε μια ώρα που ακόμη ο κόσμος είναι ξύπνιος και κυκλοφορεί. Κατεβαίνουν από τα αυτοκίνητα επιτίθενται δολοφονικά με μαχαίρια, ματσέτες, δρεπάνια και ρόπαλα σε τρεις νέους και σε λίγα λεπτά εξαφανίζονται. Το «δεύτερο αυτοκίνητο που μπαίνει ανάποδα στο μονόδρομο» φέρνει στο νου ένα άλλο αυτοκίνητο που μπήκε ανάποδα πριν από 8μισι χρόνια σε έναν άλλο μονόδρομο στο Κερατσίνι, αυτόν που οδηγούσε ο δολοφόνος του Φύσσα. Τα φονικά εργαλεία, ο αιφνιδιασμός, η αριθμητική υπεροπλία, ο προσχεδιασμός της επίθεσης, φέρνουν στο νου άλλες καταστάσεις και όχι «οπαδική βία». 

Υπάρχει μια αίσθηση απύθμενου θράσους στον τρόπο, στον «αέρα», με τον οποίο οι δράστες πραγματοποιούν την επίθεση, μια αίσθηση παντοδυναμίας και ατιμωρησίας – παρόμοια με αυτήν που ένοιωθαν οι χρυσαυγίτες όταν ξυλοκοπούσαν και μαχαίρωναν μετανάστες και αριστερούς στους δρόμους της Αθήνας μέχρι το 2013, ότι «εμάς δεν θα μας πειράξει κανένας». Η αίσθηση αυτήν δεν αφορά απλά την οπαδική τους ιδιότητα, την προστασία που θεωρούν ότι μπορεί να έχουν από τον «πρόεδρο». 

Απόπειρες φασιστικής ανασύνταξης

Πρόκειται για απότοκο μιας νέας κλιμάκωσης της φασιστικής βίας καθώς ο ακροδεξιός και φασιστικός χώρος τα τελευταία χρόνια επιχείρησε και επιχειρεί να ανασυνταχτεί στον δρόμο. Αρχικά σαν μια «ριζοσπαστική ακροδεξιά εναλλακτική» στην Χ.Α. που «νέρωνε το κρασί» πλησιάζοντας προς την καταδίκη της το 2020. Και από τότε και μετά σε ένα αγώνα δρόμου για το ποια παραφυάδα θα μπορέσει να την διαδεχθεί χτίζοντας την κρίσιμη «σκληρή» μάζα.

Αυτή η ανασύνταξη, για ακόμη μια φορά, περνάει μέσα από στρατολόγηση στα γήπεδα. Με πολιτικούς άξονες το Μακεδονικό, τα συλλαλητήρια και την απόπειρα εθνικιστικών μαθητικών καταλήψεων το 2017-18. Το προσφυγικό, τα ακροδεξιά «μπάρμπεκιου» και τις επιθέσεις στο camp και τις δομές προσφύγων στα Διαβατά και το Ωραιόκαστρο το 2019-20, το αντιεμβολιαστικό πιο πρόσφατα. Αλλά κρατώντας σαν βασική σταθερά τον προσανατολισμό για τον βίαιο έλεγχο του δρόμου και των γειτονιών.

Έτσι, τα τελευταία χρόνια είχαμε την επίθεση σε Πακιστανούς μετανάστες στην Ομόνοια το 2017, τον εμπρησμό της κατάληψης «Libertatia»  και την επίθεση στο «Σχολείο» μετά το συλλαλητήριο κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών το 2018, την επίθεση στον τότε δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη στη διάρκεια εκδήλωσης για τη «Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού» τον ίδιο χρόνο, τις επιθέσεις πέρσι τον Οκτώβρη στα σχολεία, στην Σταυρούπολη και στον Εύοσμο. Επιθέσεις  στις οποίες υπήρχε συμμετοχή ακροδεξιών και φασιστών οπαδών του ΠΑΟΚ, αυτών που επιτέθηκαν το 2018 κατά φιλάθλων της αντιφασιστικής Προοδευτικής Έκρηξης Τούμπας, αυτών που επιτέθηκαν τον Οκτώβρη του ’21 σε αντιφασίστες στα γραφεία του ΠΑΟΚ, των ίδιων που θέλουν να ελέγξουν τους συνδέσμους.

Υπάρχει ένα μειοψηφικό αλλά υπαρκτό ακροδεξιό απόστημα - και δεν αφορά ούτε μόνο τους οπαδούς του ΠΑΟΚ ούτε μόνο την Θεσσαλονίκη - που πρέπει να σπάσει. Αλλά η κυβέρνηση και η αστυνομία το αφήνουν ανέγγιχτο, παρά το γεγονός ότι η δολοφονία και κάποιοι από τους δράστες της φέρουν την οσμή του. Ανέγγιχτο φαίνεται ότι το αφήνει και ο Κούγιας ως δικηγόρος της οικογένειας του Άλκη. Δεν εκπλήσσει ούτε το ένα ούτε το άλλο.