“Πατρίδα μας είναι η Αλληλεγγύη” γράφει το πανό της Καμπάνιας Αντιρατσισμού και Αλληλεγγύης
Συνέντευξη με τον σ. Ντενί Γκοντάρ, από την Καμπάνια Αντιρατσισμού και Αλληλεγγύης και το Nouveau Parti Anticapitaliste.
Ο Ντενί μίλησε στον Δημήτρη Δασκαλάκη
Τον Απρίλιο στη Γαλλία έχετε προεδρικές εκλογές. Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί;
Τα πράγματα είναι άσχημα. Τις εκλογές θα τις κερδίσει πιθανότατα ο Μακρόν αλλά δεν είναι αυτό το πιο μεγάλο πρόβλημα. Οι επόμενοι τρεις υποψήφιοι είναι σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις γύρω στο 15%. Η Βαλερί Πεκρές, υποψήφια του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων πρόσφατα σε ομιλία της αναπαρήγαγε την ακροδεξιά ρητορική περί “Μεγάλης Αντικατάστασης” (ότι τάχα οι μετανάστες και οι πρόσφυγες αλλοιώνουν τον πληθυσμό της Ευρώπης). Οι άλλοι δύο, η Μαρίν Λεπέν και ο Ερίκ Ζεμούρ ανταγωνίζονται για το ποιος είναι πιο ρατσιστής και ισλαμοφοβικός. Η Αριστερά είναι περιθωριοποιημένη και τα ποσοστά της έχουν πέσει τραγικά. Ο Ζαν Λυκ Μελανσόν πέφτει κάτω από το 10% και τα υπόλοιπα κόμματα της Αριστεράς είναι κάτω από το 5%. Καταλαβαίνεις λοιπόν γιατί μιλάω για “άσχημη κατάσταση”. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως πρέπει να τα παρατήσουμε. Αντίθετα ο κόσμος των κινημάτων και η Αριστερά έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν τα πράγματα εφόσον επικεντρώσουν τις δυνάμεις τους στον δρόμο, τις διαδηλώσεις και την οικοδόμηση ενός μαζικού αντιρατσιστικού και αντιφασιστικού κινήματος και όχι στις εκλογές. Πρέπει να φέρουμε το παιχνίδι στο δικό μας γήπεδο.
Υπάρχει όμως αυτή η δυνατότητα;
Σαφώς και υπάρχει. Όλες μας οι εμπειρίες, τοπικά και εθνικά μας δείχνουν πως υπάρχει. Όπου παίρνουμε την πρωτοβουλία ως Καμπάνια Αντιρατσισμού και Αλληλεγγύης να οργανώσουμε κινητοποιήσεις, η ανταπόκριση είναι μεγάλη. Στις 6 Φλεβάρη, πήραμε την πρωτοβουλία να οργανώσουμε σε δεκάδες πόλεις σε συνεργασία με άλλες κινήσεις, κινητοποιήσεις για τους αδικοχαμένους πρόσφυγες, στα πλαίσια μιας διεθνούς μέρα δράσης. Οι κινητοποιήσεις απλώθηκαν από τη Χώρα των Βάσκων ως τις Άλπεις, το Παρίσι, τη Γκρενόμπλ και το Καλαί στον βορρά. Το τελευταίο έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς τα ΜΜΕ το παρουσιάζουν σαν ένα μέρος που όλοι είναι εχθρικοί στους πρόσφυγες. Κι όμως, η κινητοποίηση που έγινε ήταν ιδιαίτερα δυναμική, με 500 περίπου διαδηλωτές, ενώ στην κατάληψη ενός κτιρίου για τους πρόσφυγες από τους ίδιους και αλληλέγγυους συμπαραστάθηκαν πολλές δεκάδες κατοίκων. Η συμπαράσταση ήταν τέτοια που ανάγκασε τις αρχές να φέρουν τις ειδικές δυνάμεις για να εκκενώσουν το κτίριο ακόμα και με ελικόπτερο.
Το Σάββατο 12 Φλεβάρη υπήρξαν και πάλι κινητοποιήσεις σε μια σειρά από πόλεις ενάντια στον φασισμό. Η Καμπάνια Αντιρατσισμός και Αλληλεγγύη θεώρησε απαραίτητο, δεδομένης της πολιτικής κατάστασης να βάλει μέσα στο πρόγραμμά της, που κορυφώνεται στις 19 Μάρτη με τη Διεθνή Μέρα Δράσης ενάντια στον Φασισμό και τον Ρατσισμό, μια ημέρα αντιφασιστικής δράσης. Στο Παρίσι έγινε μια μικρή διαδήλωση. Σε άλλες πόλεις όπως τη Γκρενόμπλ και τη Μπαγιόν οι διαδηλώσεις ήταν πιο δυναμικές. Στην Τουλούζη οργανώθηκε ένα ολόκληρο αντιφασιστικό σαββατοκύριακο με εκδηλώσεις, συζητήσεις και ποδοσφαιρικούς αγώνες στο οποίο συμμετείχαν συνολικά εκατοντάδες άνθρωποι.
Εκμεταλλευόμαστε κάθε ευκαιρία για να ανοίξουμε το μέτωπο ενάντια στον ρατσισμό και την συζήτηση στις γειτονιές αλλά και στους εργατικούς χώρους. Γι' αυτό και δεχτήκαμε αμέσως την ημερομηνία της 12 Φλεβάρη που υπήρχε ήδη στην ατζέντα του αντιφασιστικού συνδικαλιστικού δικτύου VISΑ και προσπαθήσαμε να την κάνουμε γνωστή και να την απλώσουμε. Αυτός είναι και ο ρόλος της Καμπάνιας μας. Από τη μία να παίρνουμε πρωτοβουλίες σε τοπικό και εθνικό επίπεδο και από την άλλη να βρίσκουμε υπάρχουσες τοπικές πρωτοβουλίες κινήσεων και να προσπαθούμε να τις γενικεύσουμε.
Υπάρχει πολύς κόσμος που έχει τη διάθεση να παλέψει ενάντια στη μαυρίλα αλλά χρειάζεται κάποιος να τον εμπνεύσει και να τον οργανώσει. Το είδαμε αυτό και μέσα από τη συνεργασία μας με μια ομάδα γυναικών, τις Κολλήτριες (Colleuses) που αφισοκολούν την πόλη του Παρισιού με συνθήματα ενάντια στις γυναικοκτονίες. Πολύ γρήγορα δημιουργήθηκε μια ομάδα Προσφυγισσών Κολλητριών που γέμισαν το 20ο διαμέρισμα του Παρισιού με αντιρατσιστικές αφίσες. Το είδαμε και την περασμένη Κυριακή όταν συνεργαστήκαμε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα με πλήθος τοπικών συλλογικοτήτων για να οργανώσουμε τις κινητοποιήσεις που προανέφερα. Το είδαμε στο Μπορντό, όταν πήγε ο Ζορντάν Μπαρντελά του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου της Λεπέν να κάνει μια ομιλία και εκατοντάδες φοιτητές και φοιτήτριες κατάφεραν με μια μαζική κινητοποίηση να την ακυρώσουν. Το είδαμε πριν από λίγο καιρό στη Μασσαλία όπου η προσπάθεια του Ζεμούρ να συναντήσει κόσμο στις γειτονιές της πόλης κατέληξε σε φιάσκο μετά από τις κινητοποιήσεις των κατοίκων.
Δυστυχώς η απόσταση μεταξύ της διάθεσης του κόσμου που θέλει να παλέψει και των οργανώσεων της Αριστεράς που τα δίνουν όλα για τις εκλογές είναι μεγάλη. Ο ρόλος όμως της Καμπάνιας μας δεν είναι να τους καταγγείλει ούτε να γκρινιάζει, αλλά να πάρει τις πρωτοβουλίες που θα τους αναγκάσει να ακολουθήσουν. Αυτό θέλουμε να πετύχουμε και για τις 19 Μάρτη.
Θεωρείς πως η Διεθνής Μέρα Δράσης ενάντια στον Φασισμό και τον Ρατσισμό στις 19 Μάρτη μπορεί να λειτουργήσει θετικά προς αυτή την κατεύθυνση;
Ναι το πιστεύω. Καταρχάς διότι ο διεθνής της χαρακτήρας παίζει ρόλο. Κατά δεύτερον, διότι ο παν-γαλλικός χαρακτήρας που θέλουμε να έχει μπορεί να είναι καταλυτικός. Θέλουμε εκείνη την ημέρα να διαδηλώσουν στο Παρίσι δεκάδες χιλιάδες και να φωνάξουν έξω οι φασίστες, έξω η Λεπέν και ο Ζεμούρ, καλοδεχούμενοι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες. Η ακροδεξιά και τα ΜΜΕ καλλιεργούν τον ρατσισμό και προσπαθούν να διαμορφώσουν την κοινή γνώμη και στη συνέχεια την επικαλούνται για να δικαιολογήσουν τις ρατσιστικές τους πολιτικές. Eμείς θέλουμε να αναδείξουμε πως υπάρχουν εκατομμύρια ανθρώπων που είναι αντίθετοι και θέλουν να παλέψουν τον ρατσισμό και τον φασισμό, είτε ψηφίζουν την αντικαπιταλιστική αριστερά, τους Πράσινους, τον Μελανσόν ή το Κομμουνιστικό Κόμμα ή και άλλα κόμματα. Να αναδείξουμε τη δική μας πραγματικότητα και να παλέψουμε για τις δικές μας πολιτικές. Και αυτό θα γίνει μόνο με όρους μαζικού κινήματος.
Θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε την ορμή που θα δημιουργήσει η 19 Μάρτη για να πάμε και στον επόμενο σταθμό του κινήματος στη Γαλλία, στις 2 Απρίλη με αποκεντρωμένες κινητοποιήσεις σε πόλεις και χωριά που βρίσκονται στα σύνορα, μια μέρα που θα βάζει στο στόχαστρο την δολοφονική συνοριακή πολιτική της Ευρώπης Φρούριο. Γι' αυτό οργανώνουμε από τώρα με όλες μας τις δυνάμεις τη συμμετοχή στις 19 Μάρτη στο Παρίσι από όσες περισσότερες πόλεις γίνεται. Να αλλάξουμε το κλίμα, να περάσει το αντιρατσιστικό κίνημα στην αντεπίθεση.