Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
ΚΕΕΡΦΑ: Από που και ως που κ. Μηταράκη η Αίγυπτος ασφαλής χώρα καταγωγής;

Από παλιότερη κινητοποίηση. Φωτό: Αρχείο ΕΑ

«Με την με αριθ. οικ. 78391 Κοινή Υπουργική Απόφαση Εξωτερικών και Μετανάστευσης, η Αίγυπτος χαρακτηρίστηκε ασφαλής χώρα καταγωγής. Έτσι, ο Νότης Μηταράκης διεκδικεί να στέλνει δεμένους χειροπόδαρα στις φυλακές του Σίσι πρόσφυγες που δεν τολμάνε να δημοσιοποιήσουν τα στοιχεία παρουσίας τους στην Ελλάδα, φοβούμενοι τις καταδιώξεις και την στοχοποίηση της πρεσβείας της Αιγύπτου στην Αθήνα» καταγγέλλει σε σχετική ανακοίνωση η ΚΕΕΡΦΑ.

«Σύμφωνα δε με την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για την Αίγυπτο για τα έτη 2020 -2021, η κατάσταση στη χώρα περιγράφεται ως εξής: “Οι αρχές συνέχισαν να τιμωρούν οποιαδήποτε δημόσια διαφωνία καταπατώντας ολοκληρωτικά τα δικαιώματα των ειρηνικών συναθροίσεων και του συνδικαλισμού. Δεκάδες δημοσιογράφοι έχουν συλληφθεί αυθαίρετα. Οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν υπέρμετρη βία κατά των διαδηλωτών, συνέλαβαν εκατοντάδες διαδηλωτές. Χιλιάδες πολίτες παραμένουν σε παρατεταμένη προφυλάκιση, μεταξύ των οποίων, υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοσιογράφων, πολιτικών, δικηγόρων και ακτιβιστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι συνθήκες κράτησης είναι σε τόσο άθλια κατάσταση, όπου τουλάχιστον 35 κρατούμενοι έχουν χάσει την ζωή τους. Η θανατική ποινή επιβάλλεται και εκτελείται συχνά. Γυναίκες διώκονται για λόγους «ηθικής τάξης» για το πως είναι ντυμένες, πώς συμπεριφέρονται. Δεκάδες εργάτες έχουν παρανόμως συλληφθεί και διωχθεί γιατί συμμετείχαν σε απεργίες”.

Για ποιο δημοκρατικό πολίτευμα μιλάμε στην Αίγυπτο; Για το «δημοκρατικό πολίτευμα» που ονειρεύεται ο Κυρ. Μητσοτάκης και οι υπουργοί του; Αυτή είναι η «δημοκρατική» χώρα που είναι «ασφαλής» χώρα καταγωγής για την κυβέρνηση; Απαιτούμε να σταματήσει η καταστρατήγηση του δικαιώματος στο άσυλο με την αυθαίρετη ανακήρυξη χωρών ως ασφαλών με μόνο κριτήριο τις διπλωματικές σκοπιμότητες και τις συμμαχίες για την ηγεμονία στους ανταγωνισμούς στην περιοχή».