Περιβάλλον
Όχι στη διάνοιξη της λ. Κύμης

19/2/22, κινητοποίηση κατοίκων στη λ. Κύμης. Φωτό: 902.gr

Την Τρίτη 22 Φλεβάρη, δημοπρατείται η διάνοιξη της Λ. Κύμης προς την Εθνική Οδό. Το έργο αυτό θα είναι ένα ακόμα έγκλημα για το Ηράκλειο και τους γύρω δήμους. Κόσμος θα χάσει τα σπίτια του, η περιοχή θα γίνει αυτοκινητόδρομος, το περιβάλλον θα επιβαρυνθεί με ακόμα περισσότερα καυσαέρια. Θα κοστίσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ενώ έχει σχεδιαστεί με πρόβλεψη για ανοιχτό όρυγμα 365 μέτρων κόβοντας την οδική επικοινωνία ενός μεγάλου μέρους του Ηρακλείου με τις υπόλοιπες περιοχές και διοχετεύοντας πάνω από 60.000 αυτοκίνητα την ημέρα μέσα από τις γειτονιές.

Το έργο εξυπηρετεί τα συμφέροντα των κατασκευαστικών εταιριών, των μεγαλοεργολάβων, των εμπορικών κέντρων που θα ξεφυτρώσουν όταν υλοποιηθεί το έργο, του Καζίνου που θα εγκατασταθεί δίπλα στο ΟΑΚΑ, των ιδιωτών που θα εκμεταλλευτούν το ίδιο το ΟΑΚΑ όταν αυτό ιδιωτικοποιηθεί. Αυτή είναι η ανάπτυξη που ονειρεύεται η Κυβέρνηση.

Η Δημοτική Αρχή είναι με αυτά τα συμφέροντα. Η ομόφωνη απόφαση των δημοτικών παρατάξεων στο δημοτικό συμβούλιο για την εκτέλεση του έργου άλλα σκεπαστό και με αντισταθμιστικά οφέλη δεν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Δεν υπάρχουν αντισταθμιστικά οφέλη τέτοια ώστε να αντισταθμίσουν την υγεία και την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Το Σάββατο 19 Φλεβάρη έγινε μεγάλη συγκέντρωση κατοίκων στη περιοχή που θα ξεκινήσει το έργο. Ο Γιώργος Ράγκος, από την Κόκκινη Ρωγμή στο Ηράκλειο, στην ομιλία του είπε: "Εμείς λέμε, ξεκάθαρα, να μην γίνει το έργο. Δεν χρειαζόμαστε άλλους αυτοκινητόδρομους. Χρειαζόμαστε πλατείες, πάρκα, δημόσιους χώρους, δημόσιες συγκοινωνίες, κέντρα υγείας, νοσοκομεία, ασφαλή σχολεία και παιδικούς σταθμούς, χώρους άθλησης. Χρειαζόμαστε δημόσιες υποδομές που όταν βρέχει να μην πνιγόμαστε και όταν χιονίζει να μην αποκλειόμαστε. Για να τα πετύχουμε χρειάζεται αγώνας και όχι παζάρια με τη κυβέρνηση".