Η Άποψή μας
Στην αντίπαλη “πλευρά της ιστορίας” από τους Μητσοτάκηδες και την τάξη τους

24/2, Μόσχα, Συλλήψεις αντιπολεμικών διαδηλωτών. Φωτό: Natalia Budantseva

«Είχαμε έναν λόγο να συνταχθούμε με την σωστή πλευρά της ιστορίας. Αν ζητηθεί να στείλουμε δυνάμεις στις γειτονικές χώρες θα το κάνουμε. Δεν μας έχει ζητηθεί. Σε αυτήν την εποχή λογικές αναθεωρητισμού, επιχειρηματολογίες περί αποστρατικοποίησης δεν έχουν θέση. Δεν υπάρχει ακροατήριο σήμερα για κανένα αναθεωρητισμό, για καμιά αποστρατικοποίηση».

Με τέτοιες τις φράσεις προσπάθησε να δικαιολογήσει τη συμμετοχή του στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ και της ΕΕ στην συνέντευξη που έδωσε στον ALPHA, ο Μητσοτάκης. Η «λάθος» ή «σωστή» πλευρά της ιστορίας εξαρτάται από την τάξη στην οποία ανήκεις. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η πολιτική του παράδοση, κομματική και οικογενειακή, είναι γέννημα θρέμμα της τάξης που πλουτίζει με την πολεμοκαπηλεία.

Το 1991, για παράδειγμα, ο πατέρας του ο Κωνσταντίνος, θεωρούσε ότι ήταν στη σωστή πλευρά της ιστορίας όταν έστελνε ελληνικές φρεγάτες να πολεμήσουν στον περσικό κόλπο στην διάρκεια του πρώτου πολέμου, του πατέρα Μπους, ενάντια στο Ιράκ. Εκατομμύρια πέθαναν από εκείνη την επέμβαση και από τις κυρώσεις που ακολούθησαν. Και όταν ο υιός Μπους εξαπέλυσε τον πόλεμο κατά της «τρομοκρατίας» το 2001 ενάντια στο Αφγανιστάν και το 2003 στο Ιράκ, ο υιός Μητσοτάκης και το κόμμα του πάλι θεωρούσαν ότι ήταν στη σωστή πλευρά της ιστορίας στηρίζοντας αυτούς τους πολέμους. 

Ο Μητσοτάκης καταγγέλλει τον Πούτιν για «αναθεωρητισμό», μόνο που ο Πούτιν δεν κάνει τίποτε άλλο από το να αντιγράφει τις μεθόδους που ακολούθησαν οι νικητές του ψυχρού πολέμου, οι ΗΠΑ και η ΕΕ, «αναθεωρώντας» τα σύνορα του ΝΑΤΟ από την Ευρώπη μέχρι το Αφγανιστάν. 

Συνεχής πόλεμος

Λέγοντας ότι «δεν υπάρχει σήμερα ακροατήριο για αποστρατικοποίηση» ο αρχηγός της ΝΔ λέει ότι το μέλλον μας είναι ένας συνεχής πόλεμος. Μιλάει για «σωστή» πλευρά, η κυβέρνηση Μητσοτάκη που έχει κάνει Νο1 συμμάχους της το δολοφονικό κράτος του Ισραήλ, την Σαουδική Αραβία και την δικτατορία του Σίσι στην Αίγυπτο. 

Κι όμως μέσα στην πρώτη εβδομάδα του πολέμου, 2 στους 3 απάντησαν αρνητικά στην αποστολή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία. Tο 47% επιρρίπτει ευθύνες για τον πόλεμο και στη Δύση και στην Ρωσία, (μόνο στη Ρωσία 27% και μόνο στη Δύση 19%)-(έρευνα pro rata). Για την εργατική τάξη η σωστή πλευρά της ιστορίας βρίσκεται στην ακριβώς αντίθετη πλευρά από εκεί που πιστεύουν οι Πούτιν και οι Μητσοτάκηδες αυτου του κόσμου.

Ενάντια στον πόλεμο και την δολοφονική εισβολή του ρωσικού ιμπεριαλισμού αλλά και ενάντια στο ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ και την ελληνική εμπλοκή στο πλευρό τους σε αυτόν τον πόλεμο. Ενάντια στις κυρώσεις και τα εμπάργκο, που δεν βάζουν στο στόχαστρο τους ρώσους ολιγάρχες αλλά τους χιλιάδες αντιπολεμικούς διαδηλωτές που αψηφούν την καταστολή και τις χιλιάδες συλλήψεις και βγαίνουν στους δρόμους των πόλεων της Ρωσίας. Υπέρ των προσφύγων και των κυνηγημένων ανεξαρτήτως χρώματος, καταγωγής, θρησκείας και φυλής – και όχι επιλεκτικά ανάλογα με τις σκοπιμότητες όπως κάνει τώρα η «πολιτισμένη» ΕΕ.

Η αντιπολεμική, διεθνιστική φωνή των από τα κάτω ακούγεται όλο και πιο δυνατά από τις αυλές των σχολείων μέχρι τη σάλα της Λυρικής και από τις εργατικές διαδηλώσεις μέχρι την απεργιακή 8 Μάρτη ενάντια στον σεξισμό. Και θα ακουστεί ξανά στις 19 Μάρτη, στην Διεθνή Μέρα δράσης ενάντια στον ρατσισμό και τον φασισμό και τον πόλεμο, στο πλευρό της εργατικής τάξης στην Ουκρανία, στην Υεμένη, στη Λιβύη, στο Μάλι και οπουδήποτε αυτή μπαίνει στο στόχαστρο των ιμπεριαλιστικών πολέμων και σχεδιασμών.  

Η πανεργατική απεργία που κάλεσαν η ΑΔΕΔΥ και η ΓΣΕΕ για τις 6 Απρίλη κάτω από την πίεση των εργαζομένων που αγανακτούν ενάντια στο νόμο Χατζηδάκη και ζητάνε αυξήσεις στους μισθούς κόντρα στην ακρίβεια, μπορεί να γίνει κλιμάκωση των απεργιών και διαδηλώσεων για την ανατροπή της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Της κυβέρνησης του πολέμου, της φτώχειας, της εγκατάλειψης του περιβάλλοντος και του «επιτελικού» κράτους που γίνεται σμπαράλια με την πρώτη κακοκαιρία. Της κυβέρνησης του θανάτου που συνεχίζει το έργο της καθώς 50 και βάλε άνθρωποι φεύγουν καθημερινά από τη ζωή λόγω covid19 επειδή βρέθηκαν στη «λάθος» τάξη από τους Μητσοτάκηδες.