Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
19 Μάρτη διεθνώς: Όχι στον Πόλεμο – Καλοδεχούμενοι ΟΛΟΙ οι πρόσφυγες

Γαλλία

Με διαδηλώσεις, συγκεντρώσεις, εκδηλώσεις και άλλες αντιρατσιστικές δράσεις από το Εδιμβούργο της Σκωτίας ως το Κέιπ Τάουν στη Νότιο Αφρική και από τη Νέα Υόρκη ως το Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας κορυφώνεται η καμπάνια του Διεθνούς Συντονισμού Ενάντια στον Ρατσισμό και τον Φασισμό - WARAF, στις 19 Μάρτη. 

Οι φετινές διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο παίρνουν έντονο αντιπολεμικό χρώμα καθώς το μεγάλο κύμα προσφύγων από την Ουκρανία αναγκάζει τις κυβερνήσεις της Ευρώπης και όχι μόνο να μιλάνε ευκαιριακά και υποκριτικά για “καλωσόρισμα των προσφύγων”. Από τη Ρώμη, τη Βιέννη, την Κοπεγχάγη, το Κάρντιφ αλλά και απ' το Γιοχάνεσμπουργκ, τη Βαρκελώνη και το Σάο Πάολο το αντιρατσιστικό κίνημα ενώνει τις φωνές του για να φωνάξει “Όχι στον Πόλεμο - Καλοδεχούμενοι ΟΛΟΙ οι πρόσφυγες” όπως μπορείτε να διαβάσετε σε αυτό το δισέλιδο.

Στην Ελλάδα οι διαδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 12 το μεσημέρι από τη Θεσσαλονίκη, τα Χανιά, τον Βόλο, το Ηράκλειο, την Ξάνθη, την Πάτρα και τα Γιάννενα. Τη σκυτάλη θα πάρει το μεγάλο αντιρατσιστικό συλλαλητήριο στην Αθήνα που θα ξεκινήσει από την Ομόνοια στις 3μμ. Εκεί θα βρεθούν μαζί, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, εργατικά σωματεία, η ΚΕΕΡΦΑ, η Κοινότητα Μεταναστών του Καμερούν, η Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδος “Η Ενότητα”, η Ένωση για τα Δικαιώματα Απόδημων Μπαγκλαντές Τμήμα Ελλάδας, η Κοινότητα Αφγανών Προσφύγων και Μεταναστών στην Ελλάδα, πρόσφυγες από τα καμπ της Ριτσώνας, του Σχιστού, της Θήβας, της Μαλακάσας, του Ελαιώνα και από τον ξενώνα προσφύγων αιτούντων άσυλο στο Ρέντη. Εκεί θα είναι και η κοινότητα των Ρομά της Αττικής καθώς και η οικογένεια του Νίκου Σαμπάνη, φοιτητικοί σύλλογοι, μαθητές, ακτιβιστές και ακτιβίστριες του αντιρατσιστικού κινήματος.

Στα κατά τόπους συλλαλητήρια καλούν: Εργατικό Κέντρο Αθήνας, ΠΟΣΠΕΡΤ, ΕΥΑΘ, Ε’ ΕΛΜΕ Αθήνας, ΕΛΜΕ Καλλιθέας-Ν. Σμύρνης-Μοσχάτου, ΕΛΜΕ Άνω Λιόσια-Ζεφύρι-Φυλή, Β’΄ΕΛΜΕ Αθήνας, ΕΛΜΕ Χανίων, ΣΕΠΕ Αμαρουσίου, ΣΕΠΕ Αριστοτέλης, ΣΕΠΕ Χανιά, Σύλλογος Εργαζ/νων Νοσ/μείου Αγ. Σάββας, Σύλλογος Εργαζ/νων Νοσ/μείου Γενηματάς, Σωματείο Εργαζομένων ΨΝΑ Δρομοκαΐτειο Σύλλογος Εργαζ/νων Νοσ/μειου Ιπποκρατείου Θεσ/κης, Δ' και Ε' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, Σύλλογος Εργαζ/νων Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Σωματείο Εργαζομένων στην Πρόληψη (ΕΚΑ), Σύλλογος Φοιτητών ΑΣΚΤ.

Αθήνα, Ομόνοια 3μμ

Θεσσαλονίκη, Άγαλμα Βενιζέλου 12μεσ.

Πάτρα, Πλατεία Γεωργίου 12μεσ.

Χανιά, Πλατεία Αγοράς 12μεσ.

Ηράκλειο, Λιοντάρια 12μεσ.

Ξάνθη, Κεντρική Πλατεία 12μεσ.

Βόλος, Άγιος Νικόλαος 1μμ

Γιάννενα, Περιφέρεια 1μμ


Βρετανία

Στις 19 και 20 Μαρτίου, χιλιάδες άνθρωποι θα διαδηλώσουν στη Γλασκώβη, το Λονδίνο και το Κάρντιφ στο πλαίσιο του Διεθνούς Συντονισμού Ενάντια στον Ρατσισμό και τον Φασισμό. 

«Για άλλη μια φορά η βρετανική κυβέρνηση αποτυγχάνει να εκπληρώσει τις διεθνείς υποχρεώσεις της -όπως ακριβώς απέτυχε να ανταποκριθεί κατάλληλα στην κρίση στο Αφγανιστάν», διαβάζουμε στην ανακοίνωση του Βρετανικού Stand Up to Racism. «Πρέπει να αντισταθούμε στον ρατσισμό και στην Ουκρανία, όπου οι Αφρικανοί και οι Ασιάτες που προσπαθούν να διαφύγουν από την Ουκρανία απωθούνται και δίνεται προτεραιότητα στους λευκούς Ουκρανούς. Όλοι όσους διώχνει ο πόλεμος έχουν το δικαίωμα να φύγουν και να αναζητήσουν ασφάλεια».

Στην εφημερίδα Socialist Worker μίλησαν ακτιβίστριες και ακτιβιστές του αντιρατσιστικού κινήματος απ' όλη τη Βρετανία.

Η Νταϊάνα, μαθήτρια Λυκείου στο ανατολικό Λονδίνο, δήλωσε πως η δημιουργία ενός σχολείου αντιρατσιστικού είναι ζωτικής σημασίας. «Όταν ξεκίνησε το κίνημα Black Lives Matter, το σχολείο μας έκανε συνελεύσεις για τον αντιρατσισμό... Ως μαθητές πρέπει να μιλήσουμε στους δασκάλους μας για το πώς η αντιρατσιστική εκπαίδευση πρέπει να είναι κάτι που διαρκεί όλο το χρόνο. Δεν μπορούμε απλά να περιμένουμε για να δούμε την αλλαγή που θέλουμε. Οι μαθητές πρέπει να δείξουν τον δρόμο. Τώρα, οργανώνουμε τις διαδηλώσεις στις 19 Μάρτη. Βάζουμε αφίσες και μιλάμε στους καθηγητές μας. Μας είπαν ότι μπορούμε να κάνουμε μια ανακοίνωση στη συνέλευση γι' αυτό. Θα φτιάξουμε επίσης ένα πανό "Οι μαθητές του Νιούχαμ κατά του ρατσισμού”».

Η Μάντι, υπεύθυνη της φιλανθρωπικής οργάνωσης για τους πρόσφυγες Care4Calais στο Μάντσεστερ, είπε πως η 19 Μάρτη είναι σημαντική «για να επεκτείνουμε το καλωσόρισμα στους πρόσφυγες πέρα από τους Ουκρανούς -γιατί ο πρόσφυγας δεν είναι εθνικότητα. Είναι άνθρωποι, ανθρώπινα όντα, οι οποίοι δυστυχώς δεν είναι πλέον ασφαλείς ή σε θέση να ζήσουν στη χώρα τους. Αυτοί οι άνθρωποι φεύγουν από τις συγκρούσεις και τον πόλεμο, όπως τόσοι πολλοί πριν από αυτούς. Πρέπει να δείξουμε αλληλεγγύη», πρόσθεσε... «Είναι πολύ σημαντικό ότι όλοι όσοι υποστηρίζουν τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο θα διαδηλώσουν για να δείξουν την αλληλεγγύη τους. Συνεργαζόμαστε στενά με την κίνηση Stand Up to Racism για να βοηθήσουμε στη διοργάνωση της πορείας κατά του ρατσισμού». 

Η Ζαντρ, φοιτήτρια στο Λίβερπουλ, συμμετέχει σε καμπάνιες ενάντια στα κατασταλτικά, ρατσιστικά νομοσχέδια που προωθούν οι Τόρηδες. «Τα νομοσχέδια κατά των διαδηλώσεων ...αναδεικνύουν το ρατσιστικό σύστημα στο οποίο ζούμε, καθώς θα έχουν καταστροφικές συνέπειες για τις κοινότητες δίνοντας ακόμη περισσότερες εξουσίες στην αστυνομία. Ο ρόλος της αστυνομίας είναι να προστατεύει την ιδιοκτησία έναντι των ανθρώπων, και άμεσο αποτέλεσμα αυτού είναι η βία κατά της εργατικής τάξης, ιδίως κατά των μαύρων και των Ασιατών... Η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ επιτίθεται σκληρά στους πρόσφυγες, και τους Ρομά και τους ταξιδιώτες. Το κάνει αυτό ενώ προσπαθεί να κάμψει κινήματα όπως το Black Lives Matter επειδή αποτελούν απειλή για το σύστημα στο οποίο ζούμε. Οι ρατσιστικές επιθέσεις που ενορχηστρώνει πρέπει να αντιμετωπιστούν και το χτίσιμο ενός αντιρατσιστικού κινήματος δείχνει ότι οι άνθρωποι της εργατικής τάξης νοιάζονται και μπορούν να αντισταθούν». 

«Ο Πούτιν, ο Μπλερ, ο Μπάιντεν και το ΝΑΤΟ είναι όλοι εγκληματίες, πολεμοκάπηλοι, ιμπεριαλιστές που δημιουργούν κρίσεις. Έτσι, φέτος είναι σημαντικό να διαδηλώσουμε για να πούμε στον κόσμο ότι αυτό είναι που φέρνει ο πόλεμος. Τα κύρια θύματα του πολέμου ή οποιασδήποτε άλλης επίθεσης είναι οι γυναίκες και τα παιδιά. Και τώρα έχουμε αυτή την απειλή στο κατώφλι της Ευρώπης», τόνισε ο Μοχάμεντ Ασίφ, Αφγανός ακτιβιστής του Stand Up To Racism στη Σκωτία, ενώ πρόσθεσε πως οι διαμαρτυρίες για την ημέρα κατά του ρατσισμού του ΟΗΕ είναι ζωτικής σημασίας. «Είναι σημαντικό να έχουμε ορατές διαδηλώσεις χιλιάδων ανθρώπων», είπε χαρακτηριστικά.

Η Ζινερά, εργαζόμενη στη Γλασκώβη, δήλωσε στο Socialist Worker πως «οι Τόρηδες προσπαθούν να εφαρμόσουν ρατσιστικές πολιτικές και καθώς δεν υπάρχει ιδιαίτερη αντιπολίτευση στο κοινοβούλιο, πολλοί από εμάς αισθανόμαστε ότι είναι χρέος μας να αντιταχθούμε σε αυτή την κυβέρνηση σε κάθε διαδήλωση, στους χώρους εργασίας, στα σχολεία μας. Η πορεία κατά του ρατσισμού στη Γλασκώβη είναι μόνο η αρχή. Οι ενέργειες αυτής της κυβέρνησης έχουν ενθαρρύνει τους ρατσιστές και τους φασίστες. Πρέπει να δυναμώσουμε τη φωνή του κινήματος ενάντια στην άνοδο της ακροδεξιάς που παρατηρούμε σε όλο τον κόσμο». 


Δανία

Οι Διεθνείς Σοσιαλιστές στη Δανία διοργανώνουν μια διαμαρτυρία μνήμης για να τιμήσουν τον Χένρικ Κρίστενσεν, ο οποίος σκοτώθηκε πριν από 30 χρόνια, στις 16 Μάρτη, από μια φασιστική επιστολή-βόμβα που στάλθηκε στο γραφείο μας στην Κοπεγχάγη. Η δολοφονία δεν εξιχνιάστηκε ποτέ. 

Η διαμαρτυρία οργανώνεται μαζί με άλλα αντιφασιστικά και αντιρατσιστικά δίκτυα στη Δανία. Μεταξύ αυτών είναι το Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τις Διακρίσεις, στο οποίο συμμετέχουν μέλη των Διεθνών Σοσιαλιστών στις 3 μεγαλύτερες πόλεις της Δανίας.

Ο φασισμός δεν αποτελεί μεγάλη απειλή στη Δανία. Έχουμε μια μικρή ομάδα σκανδιναβών ναζί, αλλά οι περισσότεροι από αυτούς είναι στη φυλακή επειδή καταδικάστηκαν για την κατεδάφιση ενός εβραϊκού νεκροταφείου. Το δανέζικο τμήμα της Generation Identitaire όμως προχωρά περιστασιακά σε δράσεις και έχει διασυνδέσεις με ένα νέο ριζοσπαστικό δεξιό κόμμα, την Νέα Δεξιά, που μπήκε στο Κοινοβούλιο το 2019 και έκτοτε δυναμώνουν. Έτσι οι φασίστες μπορούν να κρύβονται και να αναπτύσσονται στη σκιά του ρατσισμού που στη Δανία έχει γίνει μέινστριμ.

Το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα ηγείται μιας κυβέρνησης που θέλει να απελάσει Σύρους πρόσφυγες ή να τους στείλει σε στρατόπεδα κράτησης. Εδώ και πολύ καιρό λένε ανοιχτά ότι οι "μη δυτικοί" μετανάστες και πρόσφυγες δεν είναι ευπρόσδεκτοι. Τώρα όμως καλωσορίζουν τους Ουκρανούς πρόσφυγες και τους δίνουν όλα τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ από την αρχή. Πιστεύουμε ότι αυτά τα δικαιώματα πρέπει να δοθούν σε όλους τους πρόσφυγες, ώστε να μπορέσουν να χτίσουν μια νέα ζωή εδώ.

Την παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού του ΟΗΕ στις 19 Μαρτίου, έχουμε διαδηλώσεις σε 5 πόλεις της Δανίας. Είμαστε μέρος του παγκόσμιου δικτύου Διεθνής Συντονισμός Ενάντια στον Ρατσισμό και τον Φασισμό – WARAF.

Εκείνη την ημέρα θα υψώσουμε τις γροθιές μας κατά των απελάσεων των προσφύγων και θα απαιτήσουμε ίσα δικαιώματα για όλους τους πρόσφυγες. Συνεργαζόμαστε εδώ και καιρό με Σύρους πρόσφυγες, οι οποίοι είναι οι ίδιοι πολύ δραστήριοι και δυναμικοί. Μαζί τους απαιτούμε να σταματήσουν οι επαναπροωθήσεις στα σύνορα της ΕΕ, τις οποίες υποστηρίζει η Δανία. 

Lene Junker, Διεθνείς Σοσιαλιστές Δανίας, Ενωμένοι κατά του ρατσισμού και των διακρίσεων, Δανία

16/3/1992, μετά τη φασιστική βομβιστική επίθεση στα γραφεία των Διωθνών Σοσιαλιστών


Γαλλία

«Στο Παρίσι και σε δεκάδες άλλες πόλεις ετοιμαζόμαστε για κατά τόπους διαδηλώσεις ενάντια στον ρατσισμό στις 19 Μάρτη. Βάζουμε όλες μας τις δυνάμεις για να σπάσουμε το κλίμα εθνικής ενότητας που προσπαθούν να επιβάλλουν η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία», είπε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Γκαέλ από το Μοντρέιγ.

«Η κυβέρνηση Μακρόν που τόσο καιρό παίζει το παιχνίδι του ισλαμόφοβου Ζεμούρ και της μασκαρεμένης φασίστριας Λεπέν υποκρίνεται τώρα πως νοιάζεται για τους πρόσφυγες από την Ουκρανία. Στην πραγματικότητα απλά τους χρησιμοποιεί στην κόντρα της Δύσης με τον Πούτιν, όσο κι αν ο Μακρόν το παίζει ειρηνοποιός.

Δεν ξεχνάμε πως όλο το προηγούμενο διάστημα η προεκλογική καμπάνια όλων τους, και της Πεκρές που αντιπροσωπεύει την παραδοσιακή δεξιά, είχε βάλει στο στόχαστρο τους μουσουλμάνους και αφρικανούς μετανάστες και τους πρόσφυγες.

Παρόλα αυτά η καμπάνια για τις 19 Μάρτη δείχνει πως η διάθεση του κόσμου για να σπάσει αυτό το κλίμα είναι υπαρκτή. Μπορεί να μην κάνουμε τελικά μια εθνική διαδήλωση στο Παρίσι, αλλά η πρωτοβουλία της Καμπάνιας Αντιρατσισμός και Αλληλεγγύη έχει αγκαλιαστεί σε περίπου 50 πόλεις, μικρές και μεγάλες, αλλά και χωριά που ετοιμάζονται να κάνουν διαδηλώσεις, συγκεντρώσεις ή άλλες δράσεις. Ξεκινήσαμε και συνεχίζουμε αυτή την εβδομάδα με μικρές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις στις γειτονιές πολλών πόλεων σε όλη τη χώρα. Στην καρδιά αυτών των κινητοποιήσεων βρίσκονται κατά τόπους συλλογικότητες των Χωρίς Χαρτιά και των οικογενειών θυμάτων αστυνομικής και ρατσιστικής βίας. Το κάλεσμα υπογράφουν 400 περίπου οργανώσεις και συνδικάτα και 1700 προσωπικότητες. 

Η συμμετοχή συνδικάτων όπως το Solidaires και τοπικών της CGT μας δίνει τεράστια δύναμη για να απευθυνθούμε σε πολύ κόσμο. Πάμε για μια διεθνή 19 Μάρτη γροθιά στα μούτρα της ρατσιστικής Ευρώπης Φρούριο, αλλά και όλων των ακροδεξιών που προσπαθούν να βγουν μπροστά. Έτσι θα εξασφαλίσουμε τον αποκλεισμό της ακροδεξιάς από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών και όχι περιμένοντας τις κάλπες».

«Στην Τουλούζη οργανώνουμε αυτή την μέρα εδώ και πολλές βδομάδες με συζητήσεις ενάντια στην ισλαμοφοβία και τον αντισημιτισμό, με εξορμήσεις, μαζικές αφισοκολλήσεις και πικετοφορίες», μας είπε η Σολέν. «Το ίδιο κάνουν οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες μας στη Μασσαλία, στη Ρουέν, στο Καλέ, στο Μπορντό και αλλού. Είμαστε αποφασισμένοι να ανατρέψουμε το νοσηρό κλίμα ρατσισμού που προσπαθούν να επιβάλλουν και να διεκδικήσουμε ανοιχτά σύνορα για ΟΛΟΥΣ τους πρόσφυγες και τους μετανάστες».


Πολωνία

Στην Πολωνία η κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό μαζί με οργανώσεις της Αριστεράς και οργανώσεις που υποστηρίζουν τους πρόσφυγες όπως η Grupa Granica, δίνει όλες της τις δυνάμεις για μια μεγάλη διαδήλωση στη Βαρσοβία στις 19 Μάρτη. 

Ο κόσμος της Πολωνίας έδειξε με αφορμή τους Ουκρανούς πρόσφυγες πως θέλει και μπορεί να καλωσορίσει τους πρόσφυγες. Το αντιρατσιστικό κίνημα πρέπει και μπορεί να διεκδικήσει αυτό το καλωσόρισμα για όλους. Όσο πιο μεγάλη είναι η διαδήλωση στη Βαρσοβία αλλά και οι τοπικές κινητοποιήσεις που οργανώνονται σε πόλεις κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία, εκεί όπου οι κρατούνται αποκλεισμένοι οι πρόσφυγες από την Ασία, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, τόσο περισσότερη δύναμη θα δώσουμε σε χιλιάδες κόσμου που μπορεί να θέλουν να πουν “καλοδεχούμενοι ΟΛΟΙ οι πρόσφυγες” αλλά δεν τολμούν. Στις λίγες μέρες που μας απομένουν, θα κάνουμε ότι μπορούμε ώστε η Πολωνία να είναι αντάξιο κομμάτι του Διεθνούς Συντονισμού Ενάντια στον Ρατσισμό και τον Φασισμό που διαδηλώνει στις 19 Μάρτη. 

Άντι Ζεμπρόφσκι, Οργάνωση Εργατική Δημοκρατία, Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό


Ισπανία

«Μέχρι τώρα, η ισπανική κυβέρνηση αντιμετώπιζε ως εγκληματίες όσους έσωζαν ή βοηθούσαν πρόσφυγες. Στο παρελθόν έχει απαγορέψει ακόμα και σε διασωστικό πλοίο να αποπλεύσει για να σώσει πρόσφυγες που πνίγονταν στα ανοιχτά της Λιβύης. Έχουν μια διπλή ηθική. Από τη μία “καλωσορίζουν” τους πρόσφυγες από την Ουκρανία και από την άλλη στα Κανάρια Νησιά, τη Θέουτα και τη Μελίγια, όπως στην Ελλάδα, έχουν χτίσει τείχη και στρατόπεδα, κάνουν δολοφονικές επαναπροωθήσεις και απελάσεις. Είναι σήμερα ξεκάθαρο πως δεν υπήρχε ποτέ ζήτημα χώρου αλλά πως ήταν μια ρατσιστική επιλογή», δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη η Μαριάνα Αράουχο, μέλος του Marx21 στο Ισπανικό κράτος και ακτιβίστρια στο κίνημα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αλλάξει τελείως τα δεδομένα», μας είπε ο Ντέιβιντ Καρβάλα, μέλος του συντονιστικού της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τον Φασισμό – Καταλονία και του Marx21.

«Τώρα, η ισπανική κυβέρνηση έχει δηλώσει, όπως και όλες οι κυβερνήσεις της ΕΕ, πως οι πρόσφυγες από την Ουκρανία είναι καλοδεχούμενοι. Έχει ήδη ανακοινώσει πως θα προχωρήσει στη νομιμοποίηση όλων των προσφύγων από την Ουκρανία που δεν έχουν χαρτιά. Είναι μια φοβερή αντίφαση διότι τα τελευταία χρόνια στην Ισπανία, το 90% περίπου των αιτήσεων για άσυλο από Ουκρανούς είχε απορριφθεί. Βέβαια δεν ξεχνάμε ούτε στιγμή πως τα pushbacks και τα τείχη παραμένουν για όλους τους υπόλοιπους. 

Και τώρα επικροτούν όσους βοηθούν τους Ουκρανούς. Χαιρετίζουμε την αλληλεγγύη που δείχνει ο κόσμος, αλλά παλεύουμε για να ξεσκεπάσουμε την υποκρισία των κυβερνήσεων που είναι υπεύθυνες για τόσους και τόσους πολέμους που έχουν δημιουργήσει εκατομμύρια πρόσφυγες.

Κόντρα λοιπόν σε αυτή την υποκρισία, η κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τον Φασισμό - Καταλονία, διεκδικεί να ανοίξουν τα σύνορα για όλους τους πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τη χώρα τους εξαιτίας της φτώχειας, της πείνας, του πολέμου ή της κλιματικής αλλαγής.

Έχουμε ήδη ξεκινήσει εδώ και έναν μήνα μια καμπάνια για να μαζευτούν 500.000 υπογραφές ώστε να συζητηθεί στο Κογκρέσο η νομιμοποίηση των 600.000 μεταναστών χωρίς χαρτιά που ζουν στο Ισπανικό κράτος. Θέλουμε αυτή η συλλογή των υπογραφών να γίνει μια μαζική καμπάνια που θα δυναμώσει το αντιρατσιστικό κίνημα.

Στην Καταλονία η κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τον Φασισμό αποφάσισε τα κεντρικά πανό της διαδήλωσης στις 19 Μάρτη να είναι “Όχι άλλος ρατσισμός - Όχι άλλοι πόλεμοι” ούτε στην Ουκρανία, ούτε όμως και στην Υεμένη, τη Συρία και αλλού, και “Καλοδεχούμενοι όλοι οι πρόσφυγες χωρίς εξαιρέσεις”. Η κίνησή μας, που ενώνει σχεδόν όλα τα κινήματα και τις οργανώσεις της Αριστεράς στην Καταλονία, οργανώνει την 19 Μάρτη με τη συμμετοχή πάνω από 100 οργανώσεων και συνδικάτων. Θα έχουμε συναυλία και παραστάσεις με καλλιτέχνες από την κοινότητα των Ρομά, τις Βραζιλιάνες ενάντια στον Φασισμό και πολλούς άλλους. Την ίδια προσπάθεια κάνουν οι σύντροφοί μας στη Βαλένθια, στη Σεβίλλη όπου οργανώνουν ένα αντιρατσιστικό φεστιβάλ και στις Αστούριες. 

Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες απ' όπου κι αν έρχονται!»