Κορονοϊός
Οι "δείκτες" της πανδημίας επιμένουν - Τα επικίνδυνα ψέματα Μητσοτάκη-Πλεύρη

19/3, Αντιπολεμική - αντιρατσιστική διαδήλωση στην Αθήνα. Φωτό: Γιώργος Πίττας

Όσο ο εφιάλτης της πανδημίας συνεχίζεται, νέες αποκαλύψεις έρχονται στην επιφάνεια για να αποδείξουν από τη μία την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και το δίκαιο των αγώνων των εργαζόμενων στα νοσοκομεία. 

Σε έγγραφο, που έχει την υπογραφή του προέδρου του ΕΟΔΥ Θεοκλή Ζαούτη, αναφέρεται ότι «συνολικά από την αρχή της πανδημίας έως και 01/03/22 έχουν χάσει τη ζωή τους εκτός ΜΕΘ (εντός και εκτός νοσοκομείου) 16.519 άτομα... η μέση διάρκεια παραμονής των διασωληνωμένων ασθενών εκτός ΜΕΘ (ανεξάρτητα από την έκβαση τους αν δηλαδή μπήκαν στη συνέχεια σε ΜΕΘ, απεβίωσαν ή εξήλθαν από το νοσοκομείο) ήταν 4,7 μέρες». Αν υπολογίσουμε ότι, μέχρι 01/03/22, οι συνολικοί θάνατοι από την πανδημία ήταν 26.635 αυτό σημαίνει ότι το 62% (!) των θανάτων προήλθαν από ασθενείς που δεν πρόλαβαν να μπουν σε ΜΕΘ. Γιατί, πέρα από τα ψέματα της κυβέρνησης ότι δήθεν ο χρόνος αναμονής των διασωληνωμένων ασθενών για να βρουν κλίνη ΜΕΘ είναι 30 ώρες, όπως έλεγε από τη Βουλή ο Πλεύρης, ο ΕΟΔΥ τον υπολογίζει σε 113 ώρες. 

Στοιχεία

Το συγκεκριμένο έγγραφο του ΕΟΔΥ, όπως και η προηγούμενη μελέτη Λύτρα - Τσιόρδα, δεν δόθηκε ποτέ στη δημοσιότητα. Η κουτοπονηριά της κυβέρνησης να κρύβει τα πραγματικά στοιχεία για να θριαμβολογεί για την δήθεν "άριστη διαχείριση της πανδημίας" δεν είναι μόνο εξοργιστική, στοιχίζει άδικους θανάτους χιλιάδων ανθρώπων. Δεν είναι "απλά" θάνατοι από την πανδημία, είναι θάνατοι εξαιτίας της εγκληματικής διαχείρισης της πανδημίας από την κυβέρνηση. Είναι θάνατοι που προέρχονται από την συνεχόμενη υποχρηματοδότηση της Υγείας, την έλλειψη ΜΕΘ, την υποστελέχωση και αυτών των λίγων ΜΕΘ, τη διάλυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, την έλλειψη μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς και στις διαλυμένες δημόσιες συγκοινωνίες, την αποτυχία και την πανάκεια του εμβολιασμού. 

Το ίδιο επικίνδυνη είναι η καινούρια πολιτική των "μέτρων χαλάρωσης" που ξεκινάει από 1 Απρίλη. Το "κλίμα ευφορίας" που καλλιεργεί η κυβέρνηση, πάντα πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου, με ατάκες ότι δήθεν η πανδημία τελειώνει γιατί γίνεται ενδημική, έχει ήπια νόσηση και δεν επιβαρύνεται το ΕΣΥ είναι εγκληματικό. Το ζήσαμε και τα δύο προηγούμενα χρόνια, με καταστροφικά αποτελέσματα, αλλά η διαφορά φέτος είναι ότι τα νούμερα (οι λεγόμενοι "σκληροί δείκτες") είναι πολύ χειρότερα από τα αντίστοιχα της άνοιξης του 2020 και 2021. 

Σύμφωνα με την πλατφόρμα Our World In Data που συγκεντρώνει τα επιδημιολογικά δεδομένα από όλες τις χώρες του κόσμου μέσω του Johns Hopkins University, η Ελλάδα, στις χώρες με πληθυσμό πάνω από ένα εκατομμύριο, είναι, σχεδόν για όλο το 2022, πρώτη διεθνώς στα καθημερινά νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανά εκατομμύριο πληθυσμού καθώς και στον εβδομαδιαίο μέσο όρο. Στους θανάτους εξακολουθεί να κατέχει μία από τις χειρότερες θέσεις (9η θέση παγκοσμίως, 5η θέση στην ΕΕ). Η Ελλάδα έχει 35 θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού την τελευταία εβδομάδα και συνολικά 27.500 από την αρχή της πανδημίας (2.470 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων).

Οι θάνατοι εξακολουθούν να είναι από 40 - 60 καθημερινά, το ποσοστό θετικότητας των (συνεχώς μειωμένων) τεστ είναι από 6 - 22%, οι διασωληνωμένοι είναι 350 (όταν το ΕΣΥ, σύμφωνα με την μελέτη Λύτρα - Τσιόρδα, μπορεί να αντέξει μέχρι 400) με πιο ανησυχητικό ότι ο Μ.Ο. εισαγωγών του επταημέρου είναι 383 και μεταξύ των διασωληνωμένων το 40% (!) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Το πόσο ψέμα είναι η ύφεση της πανδημίας επιβεβαιώνεται και από τον ΠΟΥ. Η επιδημιολόγος του ΠΟΥ Μαρία Βαν Κέρκοβ σε συνέντευξη Τύπου δήλωνε: «Κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, διαπιστώσαμε αύξηση κατά 8% των κρουσμάτων που εντοπίστηκαν, με περισσότερα από 12 εκατομμύρια κρούσματα να έχουν αναφερθεί στον ΠΟΥ και αυτό παρά τη σημαντική μείωση των τεστ ανίχνευσης... το κύμα των μολύνσεων ενισχύεται σε μεγάλο βαθμό από την υποπαραλλαγή BA.2 της Ομικρον που είναι η πιο μεταδοτική παραλλαγή του ιού SARS-CoV-2 που έχουμε δει μέχρι τώρα...

Παραπληροφόρηση

Η αύξηση εκ νέου των κρουσμάτων είναι το αποτέλεσμα ενός συνδυασμού παραγόντων που δίνει στον ιό την ευκαιρία να εξαπλωθεί: η παραπληροφόρηση που κυκλοφορεί σε πολύ υψηλά επίπεδα ότι η Ομικρον είναι καλοήθης και ότι πρόκειται για την τελευταία παραλλαγή την οποία θα αντιμετωπίσει ο πλανήτης ή ότι η πανδημία τελείωσε, η άρση των υγειονομικών μέτρων που είχαν ληφθεί σε πολλές χώρες καθώς και μια ημιτελής εμβολιαστική κάλυψη σε πολλές περιοχές του κόσμου». Ο συνολικός αριθμός θυμάτων παγκοσμίως έχει ξεπεράσει τα 6.100.000, ενώ τα θύματα κατά την τελευταία εβδομάδα ήταν 35.103.

Οι φόβοι για την αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων ενισχύεται και από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η Ουκρανία πριν τον πόλεμο είχε ποσοστό εμβολιασμού μόλις 35%. Όχι γιατί υπήρχε κάποιο ισχυρό ρεύμα αντιεμβολιαστών αλλά γιατί πολύ απλά δεν είχε επαρκή αριθμό εμβολίων. Η Ουκρανία (όπως και μία σειρά άλλες χώρες της Ανατολής) ήταν έξω από τη μοιρασιά των εμβολίων ανάμεσα στις φαρμακοβιομηχανίες και τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της ΕΕ, της Κίνας και της Ρωσίας. Ο πόλεμος τώρα κάνει την κατάσταση απελπιστική. Οι μετακινήσεις πληθυσμών και οι συγκεντρώσεις σε καταφύγια αυξάνουν τη διασπορά του ιού και σε συνδυασμό με τη περιορισμένη δυνατότητα προσφοράς ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, σε περίπτωση νόσησης, αυξάνουν τους θανάτους. Ήδη το απόθεμα οξυγόνου στην Ουκρανία αρχίζει να μειώνεται σημαντικά. Αλλά ΝΑΤΟ και Ρωσία προτιμούν να στέλνουν όπλα στην Ουκρανία και όχι ιατροφαρμακευτική βοήθεια.

Και όμως, σ' αυτή την κατάσταση, Μητσοτάκης και Πλεύρης εξακολουθούν να θυσιάζουν ανθρώπινες ζωές για τα κέρδη της βιομηχανίας του τουρισμού αλλά και για την διάλυση και ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ. Η ανακοίνωση για την άρση του πιστοποιητικού εμβολιασμού είναι το παράδειγμα που συμπυκνώνει την υποκριτική και εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης. 

Η κυβέρνηση χρησιμοποίησε τον εμβολιασμό ως "πανάκεια" για να μην πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας, για να μην ενισχύσει το ΕΣΥ και για να ρίξει την ευθύνη των κρουσμάτων και των θανάτων στους ανεμβολίαστους. Έβγαλε, από 1/9/21, σε αναστολή χιλιάδες ανεμβολίαστους υγειονομικούς, περιόριζε την κοινωνική ζωή των ανεμβολίαστων και επέβαλε πρόστιμα στους ηλικιωμένους. Η πορεία του εμβολιασμού και της πανδημίας έδειξε την αποτυχία αυτής της πολιτικής. Ο ρυθμός εμβολιασμού ήταν μικρός, τα εμβόλια είχαν χαμηλή αποτελεσματικότητα απέναντι στις διάφορες και συνεχείς μεταλλάξεις του ιού και κυρίως η απουσία συνοδευτικών μέτρων προστασίας άφηνε απροστάτευτους ακόμα και τους ήδη εμβολιασμένους που νοσούσαν (όχι πάντα "ήπια") στον ίδιο βαθμό με τους ανεμβολίαστους. Στα ίδια τα νοσοκομεία, οι πλήρως εμβολιασμένοι υγειονομικοί που νόσησαν ήταν πολλοί περισσότεροι από τους υπό αναστολή, και "επικίνδυνους για την δημόσια υγεία" ανεμβολίαστους. Τώρα, καταργεί το πρόστιμο στους ηλικιωμένους (μόνο το 15% το έχει πληρώσει και ελάχιστοι εμβολιάστηκαν) και το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Αλλά όχι για όλους. 

Κέρδη

Για την κυβέρνηση, η οικονομία, και κυρίως η βιομηχανία του τουρισμού, έχει ανάγκη και τους ανεμβολίαστους για να αυγατίζουν τα κέρδη των καπιταλιστών αλλά το ΕΣΥ δεν τους έχει ανάγκη. 

Ο Πλεύρης απειλεί ότι θα απολύσει τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς στις 31 Μάρτη. Είναι έγκλημα. Ήδη η απουσία τους κόστισε ανθρώπινες ζωές που θα μπορούσαν να είχαν σωθεί αν τα νοσοκομεία τους είχαν σαν προσωπικό. Η απόλυση τους δεν έχει κανένα επιστημονικό επιχείρημα. Ξέρουμε ότι νοσούν και μεταδίδουν και οι εμβολιασμένοι υγειονομικοί. Η απόλυση τους είναι κομμάτι της διάλυσης και της ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ με "αναπλήρωση" αυτού του προσωπικού είτε με ιδιώτες "οικογενειακούς γιατρούς" είτε με εργολαβικό προσωπικό είτε με κλείσιμο ολόκληρων τμημάτων. Δεν πρέπει να αφήσουμε την κυβέρνηση να υλοποιήσει αυτή την απόφαση. Οι αγώνες των εργαζόμενων στα νοσοκομεία μπορούν να την σταματήσουν. Ο αγώνας για να σώσουμε ανθρώπινες ζωές από την πανδημία περνάει από τη πτώση της κυβέρνησης.