Εργατικό κίνημα
6/4 - Πανεργατική απεργία

6/4, απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Δεκάδες χιλιάδες απεργοί πλημμύρισαν τους δρόμους της Αθήνας στη σημερινή Γενική Απεργία των συνδικάτων, από την πλατεία Κλαυθμώνος και τα Προπύλαια μέχρι την Ομόνοια και το Σύνταγμα. Δείτε περισσότερες φωτό εδώ.

Ένα τεράστιο πλήθος εργαζόμενων από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, νεολαίας από σχολές και σχολεία, μεταναστών/στριών και προσφύγων/ισσών από διάφορες κοινότητες και στρατόπεδα, συνταξιούχων, διαδήλωσε απεργιακά για να φύγει η κυβέρνηση της καταστροφής.
Η απεργία νέκρωσε τις συγκοινωνίες, έδεσε τα πλοία στα λιμάνια, έκλεισε καταστήματα τραπεζών, παρέλυσε μικρούς και μεγάλους εργατικούς χώρους. Αμέτρητα ήταν τα πανό των Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων, Σωματείων και Συλλόγων που έδωσαν το παρών στο δρόμο, αναδεικνύοντας όλα τα μέτωπα πάλης που είναι ανοιχτά ενάντια στην κυβέρνηση: τον πόλεμο, την ακρίβεια, τις απολύσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις, τη δολοφονική διαχείριση της πανδημίας, τις ρατσιστικές πολιτικές.
Στο υπουργείο Εργασίας συγκροτήθηκε το μπλοκ του Συντονισμού Εργατικής Αντίστασης και του Συντονιστικού Νοσοκομείων, συσπειρώνοντας μια σειρά σωματεία, σχήματα και εργαζόμενους/ες από νοσοκομεία, υπουργεία, δήμους, σχολεία και άλλους χώρους, φοιτητές/τριες και μαθητές/τριες. Μαζί τους διαδήλωσε η ΚΕΕΡΦΑ με το πανό της «Ανοίξτε τα Σύνορα» και με τους μετανάστες/τριες και τους πρόσφυγες/ισσες από τον Ελαιώνα να δίνουν με τα συνθήματα και τη ζωντάνια τους τον τόνο.
«Έξω από το ΝΑΤΟ, Σταματήστε τους εξοπλισμούς» ήταν το σύνθημα στο πανό του ΣΕΚ. «Δουλειές, Αυξήσεις, Όχι Πόλεμο» έγραφαν οι πικέτες της Εργατικής Αλληλεγγύης που βρέθηκαν σε πολλά μπλοκ της απεργιακής συγκέντρωσης των συνδικάτων στην πλατεία Κλαυθμώνος.
Ακολούθησε μια τεράστια αντικυβερνητική διαδήλωση προς τη Βουλή που έκφρασε την οργή των εργαζόμενων και της νεολαίας για τις επιθέσεις της ΝΔ, αλλά και τη δύναμή τους να τις ανατρέψουν.

Η μαζικότητα της απεργίας έδειξε τη διάθεση για κλιμάκωση των αγώνων για να σταματήσει ο πόλεμος και να πέσει η κυβέρνηση, με επόμενο σταθμό την απεργία της Πρωτομαγιάς.