Γράμματα και σχόλια
Πυρκαγιά σε Νοσοκομείο

Πυρκαγιά στην πνευμονολογική κλινική κορονοϊού του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης Παπανικολάου

Δύο νεκροί είναι ο τραγικός απολογισμός της πυρκαγιάς που ξέσπασε από την έκρηξη στην πνευμονολογική κλινική κορονοϊού του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης Παπανικολάου στις 6 Απρίλη το πρωί. 

Η τραγωδία θα μπορούσε να έχει πάρει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις λόγω του πυκνού καπνού από τη φωτιά που ανέπνεαν για ώρα δεκάδες ασθενείς κόβιντ των οποίων η πρόσβαση στο οξυγόνο είναι ζήτημα ζωής. Όπως αναφέρουν μαρτυρίες, άνθρωποι κρέμονταν από τα παράθυρα για να γλιτώσουν. Τα χειρότερα παρήλθαν λόγω της άμεσης κινητοποίησης του -ελάχιστου- προσωπικού του νοσοκομείου που έζησε άλλον έναν εφιάλτη πέραν της καθημερινής προσπάθειας να σώσει ζωές μέσα στις απαξιωμένες συνθήκες που εργάζεται.

Για έλλειψη συστήματος πυρανίχνευσης και πιστοποίηση πυρασφάλειας στο συγκεκριμένο νοσοκομείο μιλάει ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, ενώ επισημαίνει και ότι είναι απρόβλεπτες οι συνέπειες τις επόμενες μέρες για την υγεία των ασθενών με κορονοϊό που χρειάζονται οξυγονοθεραπεία, αλλά ανέπνεαν καπνό. «Επί μία ώρα προσπαθούσε το προσωπικό με κίνδυνο της ζωής του να απεγκλωβίσει τους ασθενείς από τα δωμάτια στο διάδρομο της κλινικής… Πολλά νοσοκομεία είναι σε αυτή τη κατάσταση χωρίς εξοπλισμό και μέσα αντιμετώπισης πυρκαγιάς. Όλα είναι ζήτημα χρημάτων. Να δούμε ποιος θα παραιτηθεί», αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Το συγκεκριμένο κτήριο του ΓΝΘ Παπανικολάου, κατασκευασμένο από τη δεκαετία του 1950, έχει απαρχαιωμένες υποδομές, ενώ το σύστημα πυρασφάλειας περιορίζεται μόνο σε πυροσβεστήρες. Για άλλη μια φορά ανοίγει το ζήτημα του εκσυγχρονισμού και της συντήρησης των υποδομών, αλλά και των τραγικών συνεπειών της υποχρηματοδότησης του ΕΣΥ και των δολοφονικών προτεραιοτήτων της κυβέρνησης. Για να τα ρίξουν πάλι στην ατομική ευθύνη, βιάστηκαν να μιλήσουν για ασθενή που άναψε τσιγάρο και προκάλεσε την πυρκαγιά. Όμως, όπως αναφέρει ο Σταύρος Τρύφων, ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής που έσπευσε να σβήσει τη φωτιά που είχαν πάρει οι ασθενείς, ο 52χρονος που τελικά πέθανε του είπε πως η έκρηξη έγινε από το κινητό του.

O Θοδωρής Παπαδόπουλος, μηχανολόγος μηχανικός στο νοσοκομείο Άγιος Σάββας, εξηγεί στην Εργατική Αλληλεγγύη ότι οι εγκαταστάσεις των νοσοκομείων δεν ήταν έτοιμες για να καλύψουν τις προδιαγραφές ώστε να είναι ασφαλείς οι θάλαμοι κόβιντ λόγω της υψηλής συγκέντρωσης οξυγόνου με κίνδυνο έκρηξης με τον παραμικρό σπινθήρα. «Όταν έχεις υψηλές παροχές οξυγόνου σε έναν κλειστό χώρο, απαιτείται ειδικός, πάρα πολύ ισχυρός εξαερισμός. Οι θάλαμοι κόβιντ είναι κλειστοί καθώς η ίωση είναι μολυσματική στο αναπνευστικό. Αν ο εξαερισμός δεν είναι πολύ καλός και τύχει ένας οποιοσδήποτε σπινθήρας, τότε λόγω της υψηλής συγκέντρωσης οξυγόνου υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να γίνει έκρηξη. Μέχρι χθες μόνο οι χώροι των χειρουργείων, που τηρούσαν τις προδιαγραφές, είχαν τέτοιες υψηλές συγκεντρώσεις εκρηκτικών αερίων. Τώρα απλοί θάλαμοι μετατρέπονται σε κόβιντ, αλλά χωρίς να έχουν τον κατάλληλο εξαερισμό».