Διεθνή
Γαλλία: "Ούτε μια ψήφο στη Λεπέν"

Ένας νεοφιλελεύθερος και μια φασίστρια θα βρεθούν αντιμέτωποι για τη διεκδίκηση της Γαλλικής Προεδρίας μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών την Κυριακή που πέρασε. Με το σύνολο σχεδόν των ψήφων να έχει καταμετρηθεί, ο Εμανουέλ Μακρόν προηγούταν με 27.6% και η Μαρί Λεπέν ακολουθούσε με 23.4%.

Ο αριστερός υποψήφιος Ζαν Λικ Μελανσόν ήταν στο 22%, ένα καλύτερο αποτέλεσμα συγκριτικά με το 2017. Μιλώντας αμέσως μετά τη δημοσίευση των exit polls, ο Μελανσόν δήλωσε ότι το αποτέλεσμα ήταν «απογοητευτικό κυρίως λόγω των πραγμάτων που μπορούσαν να έχουν γίνει και δεν θα γίνουν». «Τώρα βρισκόμαστε σε μια έκτακτη κοινωνική, πολιτική και περιβαλλοντική ανάγκη», είπε. «Δεν έχει προκληθεί από εμάς αλλά από αυτό το σύστημα που σε κάνει να διαλέγεις το μικρότερο κακό. Ο καθένας σας έχει να αντιμετωπίσει αυτή την τρομερή επιλογή. Η κ.Λεπέν δεν πρέπει να λάβει ούτε μια ψήφο. Η μάχη συνεχίζεται».

Το αποτέλεσμα της Λεπέν είναι δυο μονάδες μεγαλύτερο από το 2017, παρά το γεγονός ότι ο Έρικ Ζεμούρ –ένας ακραίος ισλαμόφοβος– πήρε 7%.

Οι φασίστες μεγαλώνουν εδώ και 20 χρόνια στη Γαλλία. Αλλά η τελευταία άνοδος της Λεπέν είναι αποτέλεσμα της διακυβέρνησης του Μακρόν υπέρ των πλουσίων. 

Η επίθεση του Μακρόν στις συντάξεις και στο δικαίωμα στη διαμαρτυρία, η καταστολή ενάντια στο κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων, η κάλυψη σε μπάτσους δολοφόνους και η αποτυχίες στη διαχείριση της πανδημίας, βοήθησαν τη Λεπέν. Η Λεπέν κατάφερε να υποκρίνεται τη φίλη των απλών ανθρώπων, επειδή ο Μακρόν είναι τόσο μακριά τους, τόσο φιλικός προς τα αφεντικά. Την τελευταία εβδομάδα η Λεπέν χρησιμοποίησε αποτελεσματικά το ζήτημα της ακρίβειας για να χτυπήσει το Μακρόν. 

Αλλά το βασικό της σπρώξιμο ήταν ο βάρβαρος ρατσισμός. Η Λεπέν θέλει να απαγορεύσει τη δημόσια χρήση της μουσουλμανικής μαντίλας και να αποκλείσει τους μετανάστες από την πρόσβαση στην Υγεία και την κατοικία. Και πρόθεσή της είναι να ξαναγράψει το σύνταγμα για να σκληρύνει τα σύνορα της Γαλλίας. Θέλει επίσης να βάλει ένα τέλος στην απόκτηση ιθαγένειας για τα παιδιά των μεταναστών που γεννιούνται στη Γαλλία. 

Ο Έρικ Ζεμούρ, που υποστηρίζει τη σκανδαλώδη θεωρία της «μεγάλης αντικατάστασης» σύμφωνα με την οποία οι Μουσουλμάνοι μετανάστες θα ξεπεράσουν τους λευκούς ευρωπαίους κατοίκους, τώρα δίνει τη στήριξή του στη Λεπέν. 

Το Κομμουνιστικό Κόμμα –που πήρε 2.3%- και το Πράσινο Κόμμα -που πήρε 4.6%- κάλεσαν άμεσα σε ψήφο στο Μακρόν, με το που δημοσιεύτηκαν τα exit polls. Αλλά εκατομμύρια διαφωνούν μαζί τους.

Τα παραδοσιακά κόμματα, το δεξιό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και το Σοσιαλιστικό Κόμμα συνετρίβησαν. Από το 1958 μέχρι το 2017 αυτά τα κόμματα εναλλάσονταν στην προεδρεία. Και γενικά ήταν τα δυο κόμματα που βρίσκονταν αντιμέτωπα το ένα με το άλλο. Αλλά το 2017 κανένα από τα δύο δεν πέρασε στο δεύτερο γύρο και πήραν μόλις 27% αθροιστικά. Αυτή τη φορά η συντηρητική Βαλερί Πεκρές πήρε 4.8% και η Ανν Ινταλγκό του Σοσιαλιστικού Κόμματος πήρε μόλις 1.7%. Πρόκειται για μια βαθιά κρίση και για τα δυο κόμματα.

Οι υποψήφιοι της επανάστατικής αριστεράς, του NPA και της Lutte Ouvriere, πήραν λίγο κάτω από 1% ο καθένας/μία. Και πάλι αυτό ισοδυναμεί με σχεδόν ένα εκατομμύριο ψήφους. Ο υποψήφιος του NPA, Φιλίπ Πουτού δήλωσε: «θα χρειαστεί να συζητήσουμε για να χτίσουμε μαζί τις κινητοποιήσεις ενάντια στις επιθέσεις που θα αρχίσουν να παίρνουν μορφή, αλλά και για να χτίσουμε ένα πολιτικό όργανο –ένα κόμμα όλων των εκμεταλλευόμενων και των καταπιεσμένων». 

Οι Γάλλοι εργάτες έχουν κατέβει σε πολύ δυναμικές απεργίες τα τελευταία πέντε χρόνια. Είδαμε μεγάλες διαδηλώσεις από το κίνημα Black Lives Matter κι έχουν ξεδιπλωθεί κινήματα ενάντια στην αστυνομική βαρβαρότητα. Τα κινήματα και οι αγώνες από τα κάτω είναι η πραγματική ελπίδα για το μέλλον.

(από την εφημερίδα Socialist Worker)

Δράση ενάντια σε ρατσισμό και φασισμό

Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου είναι πραγματικά πολύ άσχημο. Ο Μακρόν, το παιδί του κεφαλαίου, μπορεί να βγαίνει πρώτος και νομίζω πως θα κερδίσει και στον δεύτερο γύρο, αλλά θα είναι ο λιγότερο δημοφιλής πρόεδρος που είχαμε ποτέ.

Η επικίνδυνη επιτυχία της Λεπέν οφείλεται εν μέρει στις πολιτικές της λιτότητας και της καταστολής που αυτός επέβαλε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ο Μακρόν επειδή το ήξερε αποφάσισε να προσπαθήσει να την ανταγωνιστεί στα ζητήματα της μετανάστευσης και της ισλαμοφοβίας πλειοδοτώντας αλλά και εδώ βγήκε χαμένος.

Η άνοδός της όμως οφείλεται και στα λάθη της Αριστεράς τόσο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής καμπάνιας όσο και ιστορικά. Ιστορικά η Αριστερά της έδωσε τον χώρο να παρουσιάζεται ως ριζοσπαστική και ως εκφραστής της λαϊκής οργής. Κατά τη διάρκεια της φετινής καμπάνιας οι πρωτοβουλίες για κινητοποιήσεις ενάντια στον ρατσισμό, την ισλαμοφοβία και τον φασισμό ήταν, με εξαίρεση την διαδήλωση που οργάνωσε η Καμπάνια Αντιρατσισμός και Αλληλεγγύη στις 19 Μάρτη, ανύπαρκτες. Ήταν λάθος που η μάχη με τον φασισμό περιορίστηκε στα πλατώ και στις συζητήσεις.

Αυτό χρειάζεται να αλλάξει άμεσα. Τα ποσοστά των Λεπέν και Ζεμούρ είναι ανησυχητικά. Αλλά δεν πρέπει να υποκύψουμε στη λογική που λέει πως πρέπει να ψηφίσουμε τον Μακρόν για να τους σταματήσουμε. Το σύνθημά μας πρέπει να είναι “ούτε μια ψήφος στη Λεπέν, ούτε μια ψήφος στους φασίστες”. Πολιτική μάχη για να αποδυναμώσουμε τη δική τους επιρροή και όχι ψήφο στον Μακρόν που στην πραγματικότητα οι φασίστες θα τη χρησιμοποιήσουν για να παρουσιαστούν ως η μόνη εναλλακτική στον Μακρόν.

Η δύναμή μας είναι στους δρόμους. Η Πορεία Αλληλεγγύης που ήταν στο κέντρο της Καμπάνιας Αντιρατσισμός και Αλληλεγγύη καλεί από αυτό το Σάββατο 16 Απρίλη σε διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις σε πολλά σημεία της χώρας ενάντια στον φασισμό και τον ρατσισμό. Σε αυτή την κατεύθυνση χρειάζεται να κινηθεί όλη η Αριστερά και όχι να περιοριστεί στην πρότασή της για την ψήφο στον δεύτερο γύρο.

Ντενί Γκοντάρ, 
Καμπάνια Αντιρατσισμός και Αλληλεγγύη, μέλος NPA