Αντιπολεμικό κίνημα
Διαγράψτε το χρέος της Ουκρανίας

Ο «ελεύθερος κόσμος», δηλαδή οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η Ε.Ε και οι απανταχού σύμμαχοί τους δεν χάνουν ευκαιρία να δηλώνουν πόσο αγαπάνε τον ουκρανικό λαό και πόσο αποφασισμένοι είναι να τον στηρίξουν ενάντια στη ρωσική εισβολή. 

Η μια μορφή της «βοήθειας» είναι όπλα, όπλα και περισσότερα όπλα. Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ κλιμακώνουν την πολεμική εμπλοκή τους, χρησιμοποιώντας την Ουκρανία σαν το πεδίο μάχης στον πόλεμό τους με το ρώσικο ιμπεριαλισμό. 

Η Ουκρανία καταστρέφεται από τον πόλεμο. Στη γλώσσα των ψυχρών αριθμών αυτή η καταστροφή παίρνει τη μορφή μείωσης του ΑΕΠ ως και 50%. Την ίδια στιγμή όμως, η ουκρανική κυβέρνηση συνεχίζει να πληρώνει κανονικά το δημόσιο χρέος στους δανειστές. 

Ο Απρίλης και ο Μάης είναι οι μήνες που αυτές οι πληρωμές θα κορυφωθούν: συνολικά 5,68 δις δολάρια. Για το 2022 το ποσό φτάνει τα 7,4 δις δολάρια. Ήδη, στις αρχές του Μάρτη η ουκρανική κυβέρνηση πλήρωσε τα περίφημα «κουπόνια» για τους τόκους του χρέους, αξίας 290 εκατομμυρίων δολαρίων. 

Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, η συνολική «βοήθεια» που έχει λάβει η ουκρανική κυβέρνηση από την έναρξη της ρωσικής εισβολής φτάνει περίπου τα 3,5 δις δολάρια. Με άλλα λόγια η εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους αυτούς τους δυο μήνες ισοφαρίζει τη «βοήθεια» και δίνει 1,3 δις δολάρια παραπάνω. Επτά δις δολάρια είναι ένα κονδύλι μεγαλύτερο από όλες τις δαπάνες για παιδεία στην Ουκρανία. 

Συνολικά το ουκρανικό δημόσιο χρέος ανέρχεται σε περίπου 125 δις δολάρια. Στο μεγαλύτερο τμήμα του είναι χρέος σε διεθνείς οργανισμούς όπως το ΔΝΤ, η Παγκόσμια Τράπεζα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και βέβαια σε κερδοσκοπικά hedge funds. Τα δάνεια έρχονταν με τους όρους που έχουμε γνωρίσει και δω στην Ελλάδα στο πετσί μας, από τα «μνημόνια»: Ιδιωτικοποιήσεις και άλλες «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», περικοπές κοινωνικών δαπανών. 

Φτώχεια και ξενιτιά

Ένας από τους όρους που έβαλε το ΔΝΤ για παράδειγμα ήταν η κατάργηση των επιδοτήσεων στην τιμή του φυσικού αερίου. Το αποτέλεσμα είναι ότι από το 2015 η τιμή του για τα νοικοκυριά έχει αυξηθεί κατά 640%. Ένα άλλος όρος ήταν η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, δηλαδή η μείωση των συντάξεων. Αυτά σήμαναν φτώχεια και ξενιτιά για εκατομμύρια εργάτες και εργάτριες στην Ουκρανία. 

Τώρα, το ουκρανικό νόμισμα έχει πέσει στα τάρταρα με τον πόλεμο. Αλλά τα δάνεια πρέπει να πληρωθούν σε δολάρια. Η βρετανική οργάνωση Jubilee Debt που δεν μπορεί να κατηγορηθεί για «πουτινικές» τάσεις, σε μια πρόσφατη ανακοίνωσή της καυτηριάζει το γεγονός ότι εξαιτίας αυτής της κατάστασης τα ουκρανικά ομόλογα γίνονται πιο ακριβά και συνεπώς «Αν η Ουκρανία συνεχίσει την αποπληρωμή του χρέους της, οι Δυτικές τράπεζες και hedge funds θα αυξήσουν τα κέρδη τους μέχρι και κατά 300%».

Την προηγούμενη βδομάδα ο Ζελένσκι μίλησε, με βιντεοκλήση, στη Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Εκεί έδωσε το παρών και ο πρωθυπουργός της χώρας Σμιχάλ, Και οι δυο τους ζήτησαν γενναία οικονομική βοήθεια για να αντιμετωπιστεί η οικονομική καταστροφή. Μάλιστα ο Ζελένσκι είπε ότι η χώρα χρειάζεται 7δις δολάρια μηνιαίως για να συνεχίσει να λειτουργεί ο κρατικός μηχανισμός. Ο Σμίχαλ σε άρθρο του στους Φαινάνσιαλ Τάιμς έγραψε ότι η Ουκρανία «χρειάζεται βαριά όπλα και υποστήριξη του προϋπολογισμού της». 

Στην πραγματικότητα αυτή είναι ήδη η συνταγή που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους. Οπλα, για να συνεχιστεί ο πόλεμος επ’ αόριστον αν είναι δυνατόν, και δάνεια που θα σφίξουν ακόμα περισσότερο τη θηλειά του χρέους ώστε ανάμεσα στ’ άλλα να εξασφαλίζεται η «πειθαρχία» της σημερινής ή της αυριανής ουκρανικής κυβέρνησης. 

Η πραγματική βοήθεια στο λαό της Ουκρανίας είναι η πάλη για να σταματήσει η πολεμική κλιμάκωση από τις «δικές μας» κυβερνήσεις. Και η πάλη να διαγραφεί το ουκρανικό δημόσιο χρέος.