Εκπαίδευση και νεολαία
Φοιτητικές εκλογές: Μαυρίζουμε τη ΔΑΠ – Χτίζουμε κίνημα ανατροπής

20/1, Αθήνα, Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Οι φετινές φοιτητικές εκλογές γίνονται μέσα σε συνθήκες πολέμου, οικονομικής και πολιτικής κρίσης, συνέχισης της πανδημίας αλλά και θυελλώδους αντίστασης από την πλευρά της εργατικής τάξης, της νεολαίας, των φτωχών και των καταπιεσμένων με πιο πρόσφατο παράδειγμα εδώ την μαζική πανεργατική απεργία στις 6 Απρίλη.

Η κυβέρνηση της ΝΔ πρωτοστατεί στην κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία την ίδια στιγμή που ο απλός κόσμος σε ανατολή και δύση πληρώνει ήδη τις συνέπειες του πολέμου και των κυρώσεων, με τεράστιες αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος, των τροφίμων και άλλων βασικών αγαθών. Παρουσιάζει τον εαυτό της ως μέλος ενός συνασπισμού “σωτήρων της ειρήνης και της δημοκρατίας”, ενώ στην πραγματικότητα το ΝΑΤΟ και η ΕΕ ευθύνονται γι’ αυτόν τον πόλεμο εξίσου με τη Ρωσία. Δίνει δεκάδες δισεκατομμύρια για εξοπλισμούς και για να κάνει τη βάση της Αλεξανδρούπολης κομβικό ορμητήριο του ΝΑΤΟ και ταυτόχρονα, πετσοκόβει μισθούς και συντάξεις που με την άνοδο του πληθωρισμού βλέπουν το πραγματικό τους αντίκρυσμα να κατακρημνίζεται και από την άλλη διαλύει τα δημόσια νοσοκομεία, τις δημόσιες υπηρεσίες τα σχολεία και τις σχολές.

Ο Μητσοτάκης προσπαθεί να παρουσιάσει την οικονομική κρίση σαν αποτέλεσμα του πολέμου. Η πραγματικότητα είναι πως ο πόλεμος ήρθε να οξύνει μια κρίση που είχε αρχίσει από πριν. Μπορεί τα ΜΜΕ να τον παρουσίαζαν ως Μωυσή, αλλά μέσα σε τρία χρόνια για την εργατική τάξη και τη νεολαία έγινε Ηρώδης. Οι νεκροί από την πανδημία έφτασαν τους 28.600 ανεβάζοντας την Ελλάδα στη θλιβερή 23η θέση της παγκόσμιας κατάταξης νεκρών ανά εκατομμύριο πληθυσμού, ενώ 4.700 υγειονομικοί παραμένουν σε αναστολή εργασίας με εντολή Πλεύρη. Ο Χατζηδάκης μετά τα αντεργατικά και αντισυνδικαλιστικά του νομοσχέδια προωθεί τώρα τη διάλυση του ΟΑΕΔ με καταστροφικές συνέπειες για χιλιάδες άνεργους και άνεργες. 

Στην Παιδεία η επίθεση της Κεραμέως δεν άφησε καμία βαθμίδα ανέγγιχτη. Προχώρησε σε συγχωνεύσεις νηπιαγωγείων, ενώ εκπαιδευτικοί και μαθητές αντιμετώπισαν την πανδημία χωρίς κανένα μέτρο προστασίας απ’ όσα είχαν προτείνει οι Σύλλογοι και οι Ομοσπονδίες. Πέρυσι 30.000 τελειόφοιτοι μαθητές είδαν τα όνειρά τους για πρόσβαση στο πανεπιστήμιο να γίνονται θρύψαλα από την ΕΒΕ. Και συνεχίζει. Στα πλαίσια της “αναδιάταξης του χάρτη τριτοβάθμιας εκπαίδευσης” διαλύει το ΔΙΠΑΕ στη Θεσσαλονίκη, μετακινεί 6.000 φοιτητές στις Σέρρες, σχεδιάζει τη συγχώνευση των τμήματων ΠΤΔΕ, ΤΕΑΠΗ και ΤΕΦΑΑ και θέλει να προχωρήσει σε αντίστοιχες συγχωνεύσεις στο ΠΑΔΑ και στο ΑΠΘ. 

Όλες της οι επιθέσεις έχουν συναντήσει την τεράστια και συχνά νικηφόρα αντίσταση του εργατικού και φοιτητικού κινήματος. Από το σπάσιμο των λοκντάουν στις 7 Απρίλη 2020 από τους υγειονομικούς, στις 7 Οκτώβρη στο εφετείο για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής, στις 6 Δεκέμβρη στην επέτειο της δολοφονίας του Α. Γρηγορόπουλου και τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις του φοιτητικού κινήματος που σταμάτησαν τα σχέδια για πανεπιστημιακή αστυνομία, μέχρι τους εργάτες της Cosco, της efood και των Πετρελαίων Καβάλας. Το ελληνικό #metoo αποκάλυψε τους πλούσιους (εκ)βιαστές και η 8 Μάρτη έγινε και πάλι κομβικός απεργιακός σταθμός ενάντια στις διακρίσεις και την καταπίεση των γυναικών. Το αντιρατσιστικό κίνημα έδωσε τη μάχη ενάντια στα στρατόπεδα φυλακές, ενάντια στα κλεισίματα των δομών και τα ρατσιστικά τείχη αλλά και με τις μεγάλες αντιρατσιστικές συγκεντρώσεις στις 9 Οκτώβρη και 19 Μάρτη.

Αυτή η οργή αλλά και η μαχητικότητα πρέπει να καταγραφούν και στις φοιτητικές εκλογές. Να μαυρίσουμε την κυβερνητική παράταξη της ΔΑΠ. Να γίνει η ήττα της στις φοιτητικές εκλογές προπομπός της ήττας της κυβέρνησης της ΝΔ μέσα από τους εργατικούς και νεολαιίστικους αγώνες.

Στηρίζουμε και ψηφίζουμε τα σχήματα των ΕΑΑΚ που βρέθηκαν εκεί σε όλους αυτούς τους αγώνες, πρωτοστάτησαν στις φοιτητικές κινητοποιήσεις και έδωσαν το παρών σε όλα τα μεγάλα εργατικά συλλαλητήρια. Δυναμώνουμε τη φωνή που παλεύει για συνελεύσεις-καταλήψεις-διαδηλώσεις, ενάντια στις επιθέσεις της κυβέρνησης, στις συγχωνεύσεις και τη διάλυση των σχολών μας, ενάντια στη σεξιστική βία, ενάντια στους ρατσιστικούς αποκλεισμούς. Δυναμώνουμε τη φωνή που ενώνει τις μάχες μέσα στις σχολές με αυτές που δίνει η εργατική τάξη για τις ζωές της, για μισθούς, συλλογικές συμβάσεις και συντάξεις. 

Στηρίζουμε και ψηφίζουμε ΕΑΑΚ για να εκφραστεί, μετά από δύο χρόνια κλειστών σχολών, η νέα ριζοσπαστικοποίηση της νεολαίας. Για να μπορούμε την επομένη των εκλογών να παλέψουμε με πιο δυνατή φωνή, με πιο ζωντανούς και μαχητικούς φοιτητικούς συλλόγους. 

Για να ανοίξουμε το δρόμο για μια άλλη κοινωνία απαλλαγμένη από τον πόλεμο, την εκμετάλλευση, τον σεξισμό, τον ρατσισμό.

• ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΜΑΣ - ΟΧΙ ΓΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ

• ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΛΕΙΣΙΜΑΤΑ 

• ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

ΣΕΚ στις Σχολές


Φιλοσοφική

Η Φιλοσοφική είναι μια σχολή με πολύ αριστερό κόσμο και το ακροατήριό μας είναι πολύ μεγάλο. Για παράδειγμα υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τις απαντήσεις που δίνουμε στο ζήτημα του πολέμου το τελευταίο διάστημα. 

Μπαίνουμε σε αυτή τη συζήτηση αρπάζοντας και την ευκαιρία για να ξαναζωντανέψουν οι φοιτητικοί σύλλογοι και οι γενικές συνελεύσεις. Στις εκλογές της 18 Μάη πάμε με αυτή τη λογική. Όχι για να βρούμε ψηφοφόρους – οπαδούς, αλλά πως θα ενισχύσουμε τους συλλόγους μας και την αντικαπιταλιστική αριστερά μέσα σε αυτούς, τα σχήματα της ΕΑΑΚ. Αυτό ήταν το κομμάτι που πάλεψε με επιμονή για να ανοίξουν ξανά οι σχολές κόντρα στην πολιτική της κυβέρνησης κι έδωσε τη μάχη ενάντια στο νόμο Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη, την πανεπιστημιακή αστυνομία κι άνοιγε τα πολιτικά ζητήματα. Την κόντρα με τον ρατσισμό, τον σεξισμό, την ομοφοβία, τώρα τη μάχη ενάντια στον πόλεμο με τη θέση “Ούτε με το ΝΑΤΟ – Ούτε με τον Πούτιν”, τη μάχη για τις σχολές μας ενάντια στις επιθέσεις της κυβέρνησης. 

Στη Φιλοσοφική έχει ανοίξει το ζήτημα των συγχωνεύσεων τμημάτων, που αν γίνει τελικά, θα σημάνει πτυχία “λίγο απ' όλα” χωρίς κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα. Οργανώνουμε τη μάχη για τις εκλογές, οργανώνοντας κι όλα αυτά τα ανοιχτά μέτωπα. Θέλουμε τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών να αποδυναμώσουν τη ΔΑΠ και να πετύχουμε ένα ακόμα χτύπημα στην προσπάθεια που κάνουμε για να ρίξουμε την κυβέρνηση.

Πηνελόπη Τρομπέτα, φοιτήτρια Φιλοσοφικής Αθήνας, ΚΑΡΦΙ ΕΑΑΚ


ΑΣΚΤ

Αυτά τα 3 χρονια εξουσίας της Νέας Δημοκρατίας χτίσαμε την αντισταση στα εκτρώματα Κεραμέως- Χρυσοχοΐδη με αποτέλεσμα οι μπάτσοι να είναι ακόμα έξω από τις σχολές. 

Χρειάζεται να συνεχίσει και να δυναμώσει αυτή η αντίσταση. Χρειάζεται ακόμα περισσότερος κόσμος, νέες ιδέες, αλλά πιο πολύ χρειάζεται πολεμική και τσαγανό, ενάντια στους από πάνω. Για να διώξουμε τους βιαστές και τους φασίστες από τις σχολές, να διεκδικήσουμε τα συγγράμματα ξανά και να φτιάξουμε το λάκο που θα πετάμε μέσα κάθε Κούλη μαζί με τα σχέδιά τους για σχολές – σταρτ απ και ιδιωτικοποίηση της Παιδείας.

Γιάννης Μαλινάκης, φοιτητής ΑΣΚΤ, ΑρΚαΣ ΕΑΑΚ


Γιάννενα

Πηγαίνουμε προς τις φοιτητικές εκλογές στις 18 Μάη έχοντας δώσει μάχες όλη την περασμένη χρονιά. 

Επιμείναμε στην προσπάθεια να γίνουν γενικές συνελεύσεις με πιο πρόσφατη αυτή για τις 6 Απρίλη και τη συμμετοχή μας στην πανεργατική απεργία, παρά τα κωλύμματα που έμπαιναν από άλλα κομμάτια του φοιτητικού κινήματος. Κατεβαίνουμε με αιχμή ενάντια στον πόλεμο και ξεκάθαρη θέση “ούτε με το ΝΑΤΟ – ούτε με τον Πούτιν”. Οργανώσαμε τη μάχη ενάντια στο ρατσισμό πρωτοστατώντας ώστε να υπάρχει μαζική παρουσία στη διαδήλωση της 19 Μάρτη. Χρειάζεται να δυναμώσουμε τα ΕΑΑΚ σε κάθε σχολή, να δυναμώσουμε την αντικαπιταλιστική αριστερά για να δώσουμε πιο ισχυρά τις μάχες ενάντια στη Νέα Δημοκρατία.

Αρετή Κανέλου, φοιτήτρια Χημικό Ιωαννίνων, Καταλύτης ΕΑΑΚ


 

Θεσσαλονίκη

Tην οργή της πανεπιστημιακής κοινότητας έχει προκαλέσει η καθημερινή προκλητική παρουσία των ΜΑΤ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, την περασμένη εβδομάδα και οι απρόκλητες επιθέσεις εναντίον φοιτητών/ριών.

Την Τετάρτη 20/4 πραγματοποιήθηκε νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας και συνέντευξη Τύπου.

“Για τρίτη μέρα η αστυνομία είναι μέσα στο πανεπιστήμιο και χτες μάλιστα προχώρησε σε συλλήψεις”, σημείωσε μεταξύ άλλων η Ναταλία, φοιτήτρια Αρχιτεκτονικής που μίλησε εκ μέρους των φοιτητικών συλλόγων.

Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΑΠΘ συνέχισε: “Απαιτούμε να αποσυρθούν οι αστυνομικές δυνάμεις από το πανεπιστήμιο. Η Σύγκλητος πρέπει να πάρει τη θέση που απαιτούν οι φοιτητικοί σύλλογοι, οι εργαζόμενοι και οι διδάσκοντες. Η πρόφαση που χρησιμοποιείται ότι η παρουσία της αστυνομίας αφορά την κατασκευή βιβλιοθήκης είναι προσχηματική”.

“Γινόμαστε μάρτυρες μιας δυστοπικής εικόνας που δεν αρμόζει στο δημόσιο πανεπιστήμιο. Τη Δευτέρα αντικρύσαμε ένα campus πλημμυρισμένο από δακρυγόνα. Την Τρίτη είδαμε τη μισή αστυνομική δύναμη της Θεσσαλονίκης στην πανεπιστημιούπολη. Στη συνέχεια διαπιστώνουμε το λοκ αουτ της σχολής Θετικών Επιστημών. Ο βασικός στόχος αυτής της κατάστασης είναι η εμπέδωση ενός κλίματος αστυνομοκρατίας και καταστολής που ετοιμάζει τη μετατροπή του δημόσιου πανεπιστημίου σε πανεπιστήμιο Α.Ε” συμπλήρωσε ο Ηλίας Κονδύλης, αναπλ. καθηγητής της Ιατρικής σχολής και μελος του δ.σ Ενιαίου Συλλόγου Μελών ΔΕΠ.

Κινητοποιήσεις ενάντια στην παρουσία των ΜΑΤ συνεχίζονταν μέχρι και την Τρίτη 26/4.