Εργατικό κίνημα
Η μάχη στην COSCO - Συμπαράσταση μέχρι τη νίκη!

Πρωτομαγιά, συγκέντρωση συμπαράστασης στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Ο Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης βρέθηκε καθημερινά στο πλάι των απεργών της COSCO στηρίζοντας τον αγώνα τους για Συλλογική Σύμβαση, αυξήσεις και ένταξη στα ΒΑΕ. Στις 2 Μάη, την επόμενη της απεργίας, βρέθηκε ξανά στο λιμάνι για την οργάνωσης της συνέχειας της μάχης. Στην ανακοίνωσή του, ανάμεσα σε άλλα, αναφέρει:

«Η απεργία των Λιμενεργατών στην COSCO, έχει ξεσηκώσει ένα τεράστιο κύμα αλληλεγγύης στο πλευρό τους. Γιατί δείχνει τον δρόμο για όλους τους εργάτες για να κερδίσουμε Συλλογικές  Συμβάσεις με αυξήσεις ενάντια στην ακρίβεια που τσακίζει τα εργατικά νοικοκυριά. Γιατί πέταξε στα σκουπίδια τον νόμο Χατζηδάκη ενάντια στις απεργίες και δείχνει ότι νόμος είναι το δίκιο του εργάτη. Αυτή η αλληλεγγύη είναι τεράστια δύναμη για τον αγώνα των Λιμενεργατών για να κερδίσουν στον αγώνα τους, γιατί όλοι καταλαβαίνουν ότι η απεργία στην COSCO είναι απεργία όλων των εργατών. 

Με αυτά τα δυο όπλα, τη μαζική συμμετοχή στην απεργία και την αλληλεγγύη όλων των υπόλοιπων εργατών χρειάζεται να συνεχίσουμε για να νικήσουμε. Είναι φανερό ότι COSCO και κυβέρνηση φοβούνται την απεργία. Την τρέμουν. Και θα προσπαθήσουν ξανά με καθυστερήσεις να «κρυώσει»  η οργή του κόσμου. Το έκαναν πέρσι το φθινόπωρο και οι υποσχέσεις τους για σύμβαση, ΒΑΕ και υγιεινή και ασφάλεια δεν έχουν ακόμη γίνει πράξη 7 μήνες μετά. Γι’΄ αυτό καμία εμπιστοσύνη στις υποσχέσεις τους. Θα χρειαστεί να ξαναξεκινήσει άμεσα η απεργία γιατί μόνο αυτό τους φοβίζει. 

Καμπάνια αλληλεγγύης

Το πρώτο βήμα είναι να απλώσουμε την καμπάνια αλληλεγγύης στον αγώνα της COSCO σε κάθε χώρο δουλειάς. Ομάδες απεργών να γυρίσουμε όλους τους χώρους δουλειάς, με εξορμήσεις οικονομικής ενίσχυσης του αγώνα, με εκδηλώσεις για να μιλήσουν απεργοί για τον αγώνα στην COSCO. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να ενεργοποιηθούν δεκάδες συνάδελφοι Λιμενεργάτες για να στηρίξουν ενεργά την απεργία τους. Ο Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης οργανώνει αυτήν την προσπάθεια σε δεκάδες εργατικούς χώρους και καλεί τους λιμενεργάτες να τη στηρίξουν. 

Να κερδίσουμε ότι θα μπει στην απεργία μαζί με τους λιμενεργάτες της COSCO η προβλήτα Ι, γιατί αυτό θα νεκρώσει το λιμάνι κυριολεκτικά. Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, η ΑΔΕΔΥ, όλα τα  σωματεία του Πειραιά, από δημόσιο και ιδιωτικό τομέα να αποφασίσουν απεργίες στο πλευρό των Λιμενεργατών της COSCO. Να επαναφέρουμε στην επικαιρότητα το αίτημα για κρατικοποίηση της COSCO χωρίς αποζημίωση στα αρπακτικά της αγοράς».­


Εκδήλωση του Συντονισμού Εργατικής Αντίστασης

ΠΕΜΠΤΗ 12/5 

πλατεία Κύπρου, Κερατσίνι 7μμ

Οι εργάτες της Cosco θα νικήσουν – Συμπαράσταση μέχρι τη νίκη

Ομιλητές: 

Κώστας Νικολέτος, λιμενεργάτης της Cosco, Πηνελόπη Κουτσουδάκη, εργαζόμενη στην ιδιωτική υγεία, Μήτσος Αργυροκαστρίτης, Παναττικό Συντονιστικό συμβασιούχων covid  των δήμων, Τάσος Αναστασιάδης, Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης


Τα αιτήματα των εργαζόμενων της COSCO είναι αιτήματα όλων των εργαζομένων που θέλουν να προστατευτούν από τις συνέπειες της πολιτικής της κυβέρνησης. Μια πολιτική που ρίχνει όλους τους εργαζόμενους στη φτώχεια και την ανέχεια. Από τα χαράματα σήμερα (30/4), αστυνομικοί και λιμενικοί, δημιούργησαν ένα πολεμικό κλίμα στο λιμάνι του Πειραιά για να κάμψουν την αντίσταση των εργαζόμενων και να περάσουν μια χούφτα απεργοσπάστες. Η κυβέρνηση του Μητσοτάκη είναι με την εργοδοσία και την ασυδοσία των επενδυτών. Ζητάμε λιμάνι δημόσιο που να λειτουργεί με εργατικό και λαϊκό έλεγχο. Να επανακρατικοποιηθεί ο ΟΛΠ χωρίς καμιά αποζημίωση στην COSCO. Συμπαράσταση στους απεργούς της COSCO μέχρι τη νίκη. 

Θανάσης Διαβολάκης, δημοτικός σύμβουλος Πειραιά με την Ανταρσία στο Λιμάνι, μέλος ΔΣ ΟΙΕΛΕ

Κατέβηκα στο λιμάνι για συμπαράσταση γιατί θεωρώ ότι είναι από τις πιο σημαντικές απεργίες. Ελπίζω ότι θα έχει αποτελέσματα. Και για τους εργαζόμενους στην COSCO και για το σύνολο των εργατών, ειδικά σε αυτές τις εποχές. Για να καταλάβει η εργατική τάξη τον ιστορικό της ρόλο και να σταματήσει αυτό το έκτρωμα που ζούμε. Είναι σημαντικό ότι είναι πάρα πολλοί οι συμπαραστάτες, ευτυχώς. 

Γιώργος Φωτειάδης, συνταξιούχος εκπαιδευτικός

Αγωνιζόμαστε στο πλευρό των λιμενεργατών απεργών της COSCO ως κίνημα «Όχι λιμάνι στην Πειραϊκή» που εδώ και τέσσερα χρόνια έδωσε πολλές μάχες στους δρόμους, στις πλατείες και στα δικαστήρια. Για ένα λιμάνι που να ανήκει στον κόσμο του Πειραιά. Η COSCO δεν χτυπάει μόνο τους εργάτες. Με το master plan που έχει φέρει καταστρέφει όλο τον ευρύτερο Πειραιά μέχρι τη Σαλαμίνα. Το περιβαλλοντικό θέμα είναι πολύ οξυμένο. Πρόκειται όλη η περιοχή να μετατραπεί σε λιμενοβιομηχανική ζώνη ασύμβατη με κατοικία και διαβίωση. Νικήσαμε δικαστικά, αλλά ξαναφέρνουν τον Ιούνιο με υπόγειες διαδικασίες ένα “πιο νόμιμο” master plan -ποτέ δεν μπορεί να είναι νόμιμο να καταστρέφεις τη ζωή των ανθρώπων και το περιβάλλον. Ήδη στο Κερατσίνι, παρ’ όλο που ακυρώθηκε δικαστικά το σχέδιο, ποτέ δεν σταμάτησε στην πράξη, παρά τις εκκλήσεις μας και τα εξώδικα. Σταμάτησε μόνο στην Πειραϊκή κάτω από την πίεση του κινήματος. Όλα αυτά δεν θα μπορούσαν να τα κάνουν χωρίς τις πλάτες της κυβέρνησης και των δύο υπουργείων, Ναυτιλίας και Περιβάλλοντος. 

Δήμητρα Βήνη, κοινοτική σύμβουλος με την «Αυτόνομη Κίνηση», μέλος του κινήματος «Όχι λιμάνι στην Πειραϊκή»

Ο αγώνας των λιμενεργατών του ΟΛΠ του προβλήτα Ι είναι κοινός με τους συναδέλφους της COSCO στους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ. Το δίκιο είναι με το μέρος τους. Οι εργολαβικές σχέσεις για εμάς είναι κόκκινο πανί. Όπως και η έλλειψη Συλλογικής Σύμβασης και οι τρομερές ελλείψεις στα μέτρα προστασίας και ασφάλειας. Είμαστε σε προσπάθειες για ένα κοινό τρόπο διεκδικήσεων μαζί με το σωματείο ΕΝΕΔΕΠ που παλεύει. Δεν μας χωρίζουν τα τείχη που έχουν υψώσει μεταξύ ΟΛΠ και Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων. Εμείς παλεύαμε ήδη από το 2005 ενάντια στις πρώτες προσπάθειες ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ με συνολικά τρεις με τέσσερις μήνες απεργιακών κινητοποιήσεων μέχρι το 2016.

Γιώργος Γώγος, γενικός γραμματέας της Ένωσης Λιμενεργατών ΟΛΠ

Η συμμετοχή του αλληλέγγυου κόσμου είναι πολύ μεγάλη. Ευχαριστούμε και τα σωματεία που έχουν στηρίξει τον αγώνα μας. Πιστεύω ότι πρέπει να κλιμακώσουμε τον αγώνα. Εγώ θέλω να συνεχιστεί η απεργία, δεν θέλω να σταματήσει ή να ανασταλεί. Όσο για την COSCO και την DPort θεωρώ ότι είναι φιάσκο ότι 11 χρόνια μετά θέλησαν να γιορτάσουν την Πρωτομαγιά. Γιατί 11 χρόνια τώρα με έπαιρναν τηλέφωνο και έπρεπε να δηλώνω απεργία για να μην με ενοχλήσουν αυτή την ημέρα. Μακάρι να το συνεχίσουν και του χρόνου. 

Η απεργοσπασία δεν πέρασε. Με 58 άτομα στη μεσημεριανή βάρδια με τριμηνίτες συμβασιούχους που τρέμουν να μην χάσουν τη δουλειά, απειλώντας τους μια ημέρα πριν με το πρόγραμμα του Μαΐου και μετά με τηλέφωνα να τους μαζεύει στο Χαϊδάρι για να τους βάλει σε πούλμαν, μαζί με τα τσιράκια του εργοδοτικού συνδικάτου, δεν κατάφεραν τίποτα.

Κώστας Νικολέτος, απεργός λιμενεργάτης


Φωτό: Μάνος Νικολάου

Απεργιακό ταμείο

Σημαντικό βήμα που έκανε το σωματείο ΕΝΕΔΕΠ για τη στήριξη της απεργίας ήταν η δημιουργία απεργιακού ταμείου. Μαζί με ψηφίσματα και μηνύματα στήριξης, πολλά σωματεία ενίσχυσαν οικονομικά, ενώ μαζικά ενίσχυσε το κουτί ενίσχυσης της ΕΝΕΔΕΠ ο κόσμος στη διαδήλωση της Πρωτομαγιάς και στη συγκέντρωση στο ΣΕΜΠΟ. 

Ο Παύλος Τσότρας, αντιπρόεδρος σωματείου ΕΝΕΔΕΠ, μας είπε: «Ευχαριστούμε που βρίσκεστε όλοι εδώ μαζί μας για να αγωνιστούμε για ένα καλύτερο μέλλον για τον εργάτη. Είμαστε μέσα στο ΣΕΜΠΟ και σας καλωσορίζουμε σαν σωματείο ΕΝΕΔΕΠ για να περάσουμε όμορφα σήμερα. Έχουν έρθει εκατοντάδες κόσμου που στηρίζουν με την παρουσία τους τον αγώνα μας και προς τιμήν του συναδέλφου μας του Τάκη Πέττα που χτύπησε σοβαρά. Παλεύουμε γιατί δεν θέλουμε να ξαναχτυπήσει κανένας άλλος εργάτης εν ώρα εργασίας. 

Δημιουργήσαμε απεργιακό ταμείο για τη στήριξη της απεργίας μας. Όλη η Ελλάδα, σωματεία και εργαζόμενοι, σύλλογοι γονέων, εκπαιδευτικοί, από παντού, έχουν στηρίξει οικονομικά και με τρόφιμα. Ενίσχυσε πολύς κόσμος το κουτί της ΕΝΕΔΕΠ και στην πορεία το πρωί και τώρα στο γλέντι. Μας στήριξαν και οι μουσικοί του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου με τη μουσική τους, όπως και το Συνδικάτο Επισιτισμού που έψησε για μας σήμερα».