Εκπαίδευση και νεολαία
Οι εκπαιδευτικοί στη μάχη της ΟΛΜΕ, ΔΟΕ

Αθήνα, Πρωτομαγιά. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Εκπαιδευτικοί του δικτύου «η Τάξη μας» -συμμετέχουν στις Παρεμβάσεις/Συσπει-ρώσεις/Κινήσεις- γράφουν στην Εργατική Αλληλεγγύη για τη μάχη των επικείμενων εκλογών στους συλλόγους σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ενόψει των συνεδρίων ΔΟΕ και ΟΛΜΕ.

Στα τέλη του Ιούνη του 2022 θα πραγματοποιηθεί η 91η γενική συνέλευση της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος της ΔΟΕ. Πρόκειται για το πρώτο συνέδριο που γίνεται εδώ και 3 χρόνια λόγω κόβιντ. 

Σαν εκπαιδευτική αριστερά και πιο συγκεκριμένα σαν Παρεμβάσεις έχουμε να συγκρουστούμε σε δύο μεγάλα μέτωπα με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Το πρώτο εν όψει συνεδρίου είναι αυτό ενάντια στο νομό Χατζηδάκη που προσπαθεί να επιβάλει ηλεκτρονικές εκλογές για την ανάδειξη αντιπροσώπων ελπίζοντας πώς η ΔΟΕ, ως το μεγαλύτερο συνδικάτο στο δημόσιο τομέα, να παίξει τον ρόλο του λαγού. Το δεύτερο έχει να κάνει με την προσπάθεια του υπουργείου Παιδείας να διαλύσει τη δημόσια εκπαίδευση. 

Είναι μία μάχη ξεκινημένη στην οποία το εκπαιδευτικό κίνημα μετράει νίκες αλλά δεν έχει τελειώσει ακόμα. Τα συντριπτικά ποσοστά συμμετοχής στην απεργία αποχή που ξεπέρασαν το 90% πανελλαδικά και η μεγαλειώδης απεργία στις 11 Οκτωβρίου του 21 σφράγισαν τις εξελίξεις για τη φετινή χρονιά. Στο συνέδριο θα συζητηθεί και θα καθοριστεί το με τι όρους θα συνεχιστεί αυτή η μάχη. Καθώς η 91η ΓΣ της ΔΟΕ φέτος είναι εκλογική, ανοίγουν δυνατότητες για την αριστερά να βγει πιο δυνατή μέσα στην ομοσπονδία. Αυτό έχει ήδη φανεί από τα αποτελέσματα εκλογών στους συλλόγους εκπαιδευτικών όπου η αριστερά έχει ανεβάσει τα ποσοστά της, ενώ οι παρατάξεις ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ έχουν βγει αποδυναμωμένες. 

Ως αναπληρωτές έχουμε να παίξουμε ρόλο σε όλες αυτές τις μάχες. Κρατώντας στην κορυφή των αιτημάτων μας τους μόνιμους μαζικούς διορισμούς των αναπληρωτών έχουμε να συνεχίσουμε μαζί με όλο τον κλάδο να δίνουμε τη μάχη για να ακυρώσουμε τα σχέδια διάλυσης και εμπορευματοποίησης της δημόσιας Παιδείας. Έχουμε τη δύναμη, έχουμε την εμπειρία, μπορούμε να νικήσουμε!

Στέλιος Γιαννούλης, μέλος ΔΣ ΣΕΠΕ Γλυφάδας-Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο “Συνεργασία για Ενότητα και Αγώνα”

Το 20ο συνέδριο της ΟΛΜΕ πρόκειται να διεξαχθεί σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για το χώρο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και της εκπαίδευσης γενικά. Οι επιθέσεις που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση και το υπουργείο  το τελευταίο διάστημα, στόχο έχουν τη διάλυση της δημόσιας, δωρεάν και καθολικής εκπαίδευσης με τη μορφή που υπήρχε ως τώρα, αλλά και τις εργασιακές σχέσεις και τα δικαιώματα των εκπαιδευτικών.

Δυστυχώς η ΟΛΜΕ, για μια ακόμα φορά, στάθηκε κατώτερη των περιστάσεων. Η εμμονή των παρατάξεων του προεδρείου (ΔΑΚΕ – ΣΥΝΕΚ) για κλείσιμο της απεργίας-αποχής μετά τη δοτή απόφαση των δικαστηρίων, αλλά και η άρνησή τους να προκηρύξουν και να οργανώσουν απεργιακές κινητοποιήσεις, σύμφωνα με τη διάθεση του κλάδου, όπως εκφράστηκε στις 11 Οκτώβρη, έχει απονομιμοποιήσει την πλειοψηφία του ΔΣ της ομοσπονδίας στα μάτια των συναδελφισσών/-ων. 

Χρειαζόμαστε μια ομοσπονδία αγωνιστική, που θα μάχεται  στο πλευρό των συναδέλφων και θα υπερασπίζεται το δημόσιο σχολείο και τα εργασιακά μας δικαιώματα στην πράξη! Που δε θα μας «ξεπουλά» σε κάθε κρίσιμη στιγμή, ακολουθώντας την κυβερνητική γραμμή πλεύσης. Θέλουμε να ενισχυθεί ο πιο μαχητικός, αγωνιστικός και αποφασιστικός συνδικαλιστικός φορέας μέσα στον κλάδο, δηλαδή αυτός των Αγωνιστικών Παρεμβάσεων ΔΕ! Καλούμε τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους να στηρίξουν τα ψηφοδέλτια των Παρεμβάσεων και τα μέλη του δικτύου «Η Τάξη μας», που συμμετέχουν σ’ αυτά, στις επικείμενες εκλογές για το 20ο συνέδριο της ΟΛΜΕ!

Δώρα Κιντή, Γ. Γραμματέας ΕΛΜΕ Χανίων, υποψήφια με το ψηφοδέλτιο «Πρωτοβουλία Παρέμβαση Εκπαιδευτικών» 

Μετά από μια χρονιά γεμάτη μάχες για να μην περάσει η αξιολόγηση στα σχολεία, γίνονται οι εκλογές για το συνέδριο της ΟΛΜΕ. Παλεύουμε μέσα από το συνέδριο να αναδειχτεί το αίτημα για μια ΟΛΜΕ που προασπίζεται το δημόσιο σχολείο που θα είναι για όλα τα παιδιά. 

Αυτό το αίτημα θα είναι λειψό, αν δεν συμπεριληφθούν τα παιδιά των προσφύγων που διαμένουν στα καμπ, όπως και των μεταναστών και των Ρομά. Τα παιδιά αυτά δεν είναι αόρατα, δικαιούνται ισότιμα όλα τα μορφωτικά δικαιώματα, όχι να είναι έγκλειστα μέσα σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. 

Ειδικά στην πόλη του Πειραιά ένα μεγάλο διακύβευμα και για την ΕΛΜΕ Πειραιά είναι τα 300 προσφυγόπουλα στο στρατόπεδο του Σχιστού, αριθμός που έχει μεγαλώσει και με τα παιδιά από τον Ελαιώνα λόγω της ρατσιστικής εκκένωσης από τον Μπακογιάννη. 

Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη υποδοχής στα σχολεία για αυτά τα παιδιά, τα οποία δεν μιλούν καθόλου την ελληνική γλώσσα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα. Καλούμε τον κόσμο να δυναμώσει τη φωνή της ριζοσπαστικής αριστεράς και των Παρεμβάσεων που πρωτοστατούν στη μάχη για ένα σχολείο ενάντια στις διακρίσεις.

Μαρία Ανδρέου, εκπαιδευτικός στην ΕΛΜΕ Πειραιά