Την Πρωτομαγιά ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι περίπου 23.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη του πολέμου και περισσότερα από 1.000 ρωσικά άρματα μάχης και περίπου 2.500 στρατιωτικά οχήματα έχουν καταστραφεί. Η ρωσική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι έχουν σκοτωθεί 1.351 ρώσοι στρατιώτες και ότι είναι οι απώλειες του ουκρανικού στρατού που ξεπερνούν τις 23 χιλιάδες, ενώ έχουν καταστραφεί 2.600 ουκρανικά τανκς και τεθωρακισμένα οχήματα, 650 ντρόουνς, 142 αεροσκάφη και 112 ελικόπτερα.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ οι καταγεγραμμένοι νεκροί άμαχοι στην Ουκρανία πλησιάζουν τις 3.000 αν και ο δήμαρχος της Μαριούπολης κάνει λόγο για τουλάχιστον τριπλάσιους νεκρούς μόνο στη συγκεκριμένη περιοχή. Μέσα στον πόλεμο της συνεχής προπαγάνδας είναι δύσκολο να ανακαλύψει κανείς πού είναι η αλήθεια και πού η υπερβολή και το ψέμα αλλά οι καθημερινές εικόνες και οι ειδήσεις από κατεστραμμένo στρατιωτικό εξοπλισμό και από ολοκληρωτικά κατεστραμμένες συνοικίες και χωριά δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία ότι ο πόλεμος που διεξάγεται στην Ουκρανία σε κατοικημένες περιοχές είναι φονικότατος. Τις προηγούμενες μέρες, μάχες συνέχιζαν να διεξάγονται σε κωμοπόλεις και πόλεις της Ανατολικής Ουκρανίας ενώ στόχοι βομβαρδίζονταν σε όλη τη χώρα. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ρωσικοί πύραυλοι κατέστρεψαν δυτικά όπλα κοντά στην Οδησσό αλλά και ότι υπήρξαν επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος στα σύνορα με την Ουκρανία. Η ουκρανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι βύθισε δύο μικρά ρωσικά πλοία ενώ «ορφανές» επιθέσεις εναντίον ρωσικής βάσης αναφέρθηκαν στην Υπερδνειστερία, στην Μολδαβία.
33 δισ. δολάρια
Η ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ Μπάιντεν για ακόμη 33 δισ. δολάρια στην Ουκρανία αποτελεί μια νέα μεγάλη κλιμάκωση (13,6 δολάρια έχουν δοθεί ήδη) με τα 25 από αυτά να αφορούν στρατιωτικό εξοπλισμό και βοήθεια. Από κοντά ακολουθούν και οι χώρες της ΕΕ, με την Γερμανία, που μέχρι τώρα υποστήριζε ότι δεν πρόκειται να στείλει βαρέα όπλα, να στέλνει τελικά στην Ουκρανία 50 θωρακισμένα αντιαεροπορικά Gepard -και την Rheinmetall να υποβάλει προσφορά για την πώληση 88 μεταχειρισμένων αρμάτων μάχης Leopard Ι στην Ουκρανία.
«Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στέλνουν τεράστιες ποσότητες βαριού οπλισμού» αναφέρει η Γουόλ Στριτ Τζέρναλ «με στόχο να ενισχύσουν το Κίεβο στην επόμενη αποφασιστική φάση του πολέμου αλλά και να εξοπλίσουν τη χώρα σε ένα πόλεμο που μπορεί να κρατήσει μήνες και χρόνια».
Είναι σαφές ότι ο αντικειμενικός στόχος των ΗΠΑ δεν είναι ούτε το τέλος του πολέμου ούτε η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας αλλά η στρατιωτική και (οικονομική μέσα από τις κυρώσεις) αποδυνάμωση της Ρωσίας.
«Εάν υπάρχει πράγματι μια μετατόπιση της στρατηγικής σε ένα άλλο επίπεδο αντιπαράθεσης με τη Ρωσία, πρέπει να ξέρουμε σε τι μπαίνουμε. Κρίνοντας από τις πρόσφατες δηλώσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν, ολοένα και περισσότερο φαίνεται ότι προσκολλάται σε μια πολιτική πόλεμου δια αντιπροσώπου κατά της Ρωσίας, με στόχο την αποδυνάμωση ή και την καταστροφή του ρωσικού κράτους» προειδοποιεί σε άρθρο του ο Άνατολ Λίβεν, καθηγητής στο King's College του Λονδίνου. «Αυτό σημαίνει ότι η Αμερική υιοθετεί μια στρατηγική που κάθε πρόεδρος των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου έκανε μεγάλο κόπο να αποφύγει: τη χορηγία ενός πολέμου στην Ευρώπη που φέρνει μαζί της τον οξύ κίνδυνο κλιμάκωσης προς την άμεση στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ, πιθανώς καταλήγοντας σε πυρηνική καταστροφή».
«Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι ο δικός μας πόλεμος», ομολόγησε ανοιχτά η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τρας, προσθέτοντας ότι αυτή η νέα “σκληρή προσέγγιση” από τη Δύση χρειάζεται να επεκταθεί “στις απειλές που αναδύονται πέρα από την Ουκρανία”—στη Ρωσία και στην Κίνα» αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Socialist Worker. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία κάνει ολόκληρο τον κόσμο ένα πιο πολωμένο και επικίνδυνο μέρος. Όσο συνεχίζεται, τόσο περισσότερο γίνεται μια σύγκρουση μεγάλων παγκόσμιων δυνάμεων, μεταξύ των οποίων οι μικρότερες χώρες πρέπει να επιλέξουν».