Χιλιάδες απεργοί πλημμύρισαν τους δρόμους της Αθήνας στις διαδηλώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά. Εργαζόμενοι/ες από δεκάδες χώρους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, φοιτητές/τριες και μαθητές/τριες, μετανάστες/τριες και πρόσφυγες/ισσες, και οργανώσεις της Αριστεράς, βάδισαν ενάντια στην κυβέρνηση του πολέμου και της φτώχειας, διεκδικώντας «Δουλειές, αυξήσεις και Συλλογικές Συμβάσεις, Όχι βόμβες και εξοπλισμούς». Μαζική διαδήλωση έγινε και στον Πειραιά, με κέντρο τους απεργούς λιμενεργάτες της COSCO, ο αγώνας των οποίων ξεσηκώνει τη συμπαράσταση όλης της εργατικής τάξης και της νεολαίας.
«Λιτότητα, ανεργία, πολεμοκαπηλεία, Κάτω η Νέα Δημοκρατία» ήταν το κεντρικό σύνθημα του Συντονισμού Εργατικής Αντίστασης που συμμετείχε στη συγκέντρωση των συνδικάτων στην πλατεία Κλαυθμώνος. Το μπλοκ του ήταν από τα μαζικότερα, συσπειρώνοντας δεκάδες σωματεία και συλλογικότητες. Εκεί διαδήλωσαν τα Σωματεία Εργαζόμενων στον Άγιο Σάββα, το ΓΝΑ Γεννηματάς, το Κρατικό της Νίκαιας και το Δρομοκαΐτειο, το μεγαλύτερο Σωματείο του ΜΕΤΡΟ (ΣΕΛΜΑ), ο Σύλλογος Υπαλλήλων ΓΓΔΕ, η ΠΟΣΠΕΡΤ, οι συμβασιούχοι Covid των Δήμων, εκπαιδευτικοί από την Α' ΕΛΜΕ Αθήνας, η Γ' ΕΛΜΕ Αθήνας, εργαζόμενοι/ες από την ιδιωτική Υγεία, τους Ηθοποιούς, τον Επισιτισμό, από το Βυζαντινό Μουσείο, από τα ΜΜΕ και άλλοι.
Ο Τάσος Αναστασιάδης μιλά εκ μέρους του Συντονισμού Εργατικής Αντίστασης στην απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης
«Να μετατρέψουμε κάθε μικρό και μεγάλο εργατικό χώρο σε μια COSCO» ήταν το κάλεσμα που απηύθυνε από την εξέδρα της συγκέντρωσης ο Τάσος Αναστασιάδης, υπεύθυνος του Συντονισμού, ενημερώνοντας και για την επίσκεψη εργαζόμενων και συνδικαλιστών/τριών που θα ακολουθούσε αμέσως μετά τη διαδήλωση στο λιμάνι. Για την πανελλαδική συγκέντρωση των συμβασιούχων Covid των δήμων στις 10 Μάη ενάντια στις απολύσεις τους, μίλησε ο Κυριάκος Μπάνος από το Συντονιστικό που έχει συγκροτηθεί, καλώντας την ΑΔΕΔΥ, την ΠΟΕ-ΟΤΑ και όλα τα συνδικάτα να συμπαρασταθούν απεργιακά στον αγώνα τους.
Άσυλο, στέγη, Υγεία, Παιδεία, χαρτιά και δουλειές, ενάντια στις ρατσιστικές πολιτικές της κυβέρνησης, απαιτούσαν οι μετανάστες/τριες από την Μπαγκλαντεσιανή Κοινότητα και οι πρόσφυγες/ισσες από τον Ελαιώνα, τη Ριτσώνα και τη Θήβα, μαζί με εργαζόμενες/ους από τα καμπ, που διαδήλωσαν με την ΚΕΕΡΦΑ. Να κηρύξουν τα συνδικάτα αντιφασιστική απεργία και συλλαλητήριο στις 15 Ιούνη, ημέρα έναρξης της δίκης της ΧΑ σε δεύτερο βαθμό, κάλεσε από το βήμα ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της Κίνησης.
Ακολουθούσαν τα μπλοκ της Πρωτοβουλίας Ενάντια στην Περιβαλλοντική Καταστροφή και την Κλιματική Αλλαγή, της Πρωτοβουλίας «Στη φυλακή οι δολοφόνοι της Zackie-Oh», των φοιτητών/τριών του ΠΑΔΑ και των μαθητών/τριών Anticapitalista, της Εργατικής Αλληλεγγύης και του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος, συνδέοντας όλες τις μάχες και τα κινήματα με την πάλη ενάντια στην κυβέρνηση της ΝΔ και το σύστημα που στηρίζει.
Χειροκροτήματα
Με χειροκροτήματα και υψωμένες γροθιές υποδέχτηκαν οι διαδηλωτές/τριες τη μοτοπορεία των ντελιβεράδων της eFood που πέρασαν από τη συγκέντρωση, ενώ ξεχώρισε η παρουσία Παλαιστίνιων αγωνιστών κι αγωνιστριών με πανό «Save Jerusalem – Free Palestine». Στη διαδήλωση συμμετείχαν επίσης υγειονομικοί σε αναστολή που συνεχίζουν να παλεύουν για την επιστροφή τους στη δουλειά, η ΟΛΜΕ, η ΠΟΘΑ, η Πρωτοβουλία για Δημόσιο Νερό που αντιδρά στα σχέδια ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ, μια σειρά ακόμα Ομοσπονδίες και Σωματεία.
Σε όλη την πορεία μέχρι τη Βουλή, το αντιπολεμικό και αντικυβερνητικό μήνυμα ήταν κυρίαρχο. Η ίδια η απεργία νέκρωσε, με αποφάσεις των συνδικάτων, τα λιμάνια, τις συγκοινωνίες και μια σειρά άλλους χώρους που λειτουργούν τις Κυριακές. Ήταν μια δυνατή συνέχεια μετά την Πανεργατική Απεργία στις 6 Απρίλη, επιβεβαιώνοντας τη μεγάλη οργή των εργατών και των εργατριών για τις επιθέσεις της ΝΔ αλλά και την διάθεση για κλιμάκωση του απεργιακού αγώνα μέχρι την ανατροπή της.
Οι συντρόφισσες και οι σύντροφοι της Εργατικής Αλληλεγγύης κάλεσαν μαζικά τους απεργούς στο αντιπολεμικό μονοήμερο συζητήσεων που οργανώνει το ΣΕΚ την Κυριακή 22 Μάη στη Νομική. Στο τέλος, δεκάδες αγωνιστές κι αγωνίστριες από τον Συντονισμό Εργατικής Αντίστασης και το Συντονιστικό των Νοσοκομείων κατέβηκαν στο Πέραμα για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους λιμενεργάτες της COSCO.
Είμαστε σήμερα εδώ για την εργατική Πρωτομαγιά. Είναι ημέρα απεργίας κι όχι αργίας και διαδηλώνουμε όλα τα σωματεία και οι εργάτες. Διεκδικούμε αυξήσεις, Συλλογικές Συμβάσεις, εμείς στα νοσοκομεία να γίνουμε μόνιμοι γιατί τώρα είμαστε με συμβάσεις. Μόνο με αγώνες μπορούμε να τα παλέψουμε όλα αυτά. Η απεργία στο λιμάνι είναι δυναμική και δείχνει το δρόμο. Οι εργάτες της COSCO έχουν κερδίσει πολλά και μπορούν να κερδίσουν περισσότερα. Όλοι οι εργαζόμενοι αν καταλάβουν τη δύναμή τους και ενωθούν, δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα.
Νίκος Κανέλος, εργάτης καθαριότητας, Άγιος Σάββας
Είμαστε κατά του πολέμου και της ακρίβειας. Ζητάμε αυξήσεις στους μισθούς μας και Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, να μειωθεί η ανεργία και η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι του ΕΣΥ στις θέσεις τους γιατί τους έχουμε ανάγκη. Με απεργίες μπορούμε να τα κερδίσουμε όλα. Οι εργαζόμενοι στο ΜΕΤΡΟ είμαστε σήμερα σε απεργία, πρέπει να κλιμακώσουμε. Είμαστε αλληλέγγυοι με τους εργάτες της COSCO και αμέσως μετά τη συγκέντρωση θα κατεβούμε στο λιμάνι για τη στήριξη των απεργών.
Σπύρος Ρεβύθης, πρόεδρος ΣΕΛΜΑ
Διαδηλώνουμε γιατί έχουμε ανάγκη να ενταχτούμε στην κοινωνία, δηλαδή να έχουμε χαρτιά, δουλειά, στέγη και ΑΜΚΑ. Επειδή λένε ότι θα κλείσουν τον Ελαιώνα, είμαστε πολλοί που έχουμε μόνο το χαρτί της αστυνομίας που σημαίνει ότι θα μας πετάξουν στο δρόμο. Θέλουμε χαρτιά, πρόσβαση σε σχολεία και νοσοκομεία. Είμαστε πρόσφυγες, θέλουμε να κυκλοφορούμε ελεύθερα και να έχουμε δουλειά. Παλεύουμε για να μην κλείσει το καμπ και να μην βρεθούμε στο δρόμο.
Ζακ Μπουκάσα, πρόσφυγας από Κογκό, στρατόπεδο Ελαιώνα
Όλος ο κλάδος των ΜΜΕ θα έπρεπε σήμερα να είναι στην απεργία. Παρότι το Σωματείο μας βαυκαλίζεται ότι είναι από τα πιο ισχυρά και ιστορικά, η δύναμή του δεν μετριέται με χρόνια και δεκαετίες αλλά με εντελώς υλικούς όρους, αν πχ έχει Συλλογική Σύμβαση που είναι το βασικό ζητούμενο για κάθε σωματείο και κάθε εργαζόμενο. Και το δικό μας σωματείο δεν έχει ΣΣΕ από το 2010-11. Εμείς προσπαθούμε να πιέσουμε προς την κατεύθυνση αυτή για μια σύμβαση που να αφορά το σύνολο του κλάδου. Πρέπει να γίνουν δυναμικές ενέργειες.
Απόλλων Λιακόπουλος, δημοσιογράφος, εκπρόσωπος εργαζόμενων Documento στο Μεικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ
Διαδηλώνουμε σήμερα για να διεκδικήσουμε δικαιοσύνη για τον Ζακ. Είναι μια μάχη που χρειάζεται να συνδεθεί με όλους τους εργατικούς αγώνες. Έτσι νικήσαμε και στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Ήδη έχουμε συγκεντρώσει πάρα πολλά ψηφίσματα από συνδικάτα και συνεχίζουμε. Απαιτούμε αλλαγή κατηγορίας σε ανθρωποκτονία από πρόθεση, καταδίκη όλων των δολοφόνων, αποδοχή του ρατσιστικού κινήτρου. Το επόμενο ραντεβού μας είναι στις 3 Μάη, στις 9πμ έξω από τα δικαστήρια και την ίδια μέρα στις 7.30μμ στο Μοναστηράκι.
Μαρία Σερέτη, Πρωτοβουλία «Στη φυλακή οι δολοφόνοι της Zackie-Oh»
Απαιτούμε να σταματήσει ο πόλεμος. Γιατί πεθαίνει κόσμος που δεν φταίει σε τίποτα, που έχει πέσει θύμα δυο ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που συγκρούονται για τα δικά τους συμφέροντα. Γιατί δημιουργείται προσφυγιά, καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ρατσισμός. Και γιατί η ελληνική κυβέρνηση κόβει δισεκατομμύρια από τις ανάγκες μας και τα δίνει σε εξοπλισμούς για να συμμετέχει σε αυτό το έγκλημα στο πλευρό του ΝΑΤΟ. Στις σχολές έχουμε φοιτητικές εκλογές και ο βασικός μας στόχος είναι το «μαύρο» στη ΔΑΠ. Και να συνεχίσουμε με γενικές συνελεύσεις, καταλήψεις, διαδηλώσεις.
Γιώργος, Μηχανικών Βιοϊατρικής, ΠΑΔΑ
Είμαστε εδώ για το συνολικό εργατικό και σοσιαλιστικό μήνυμα της ημέρας και κυρίως εμείς για την προσφυγική μάχη στον Ελαιώνα. Ζητάμε να μην κλείσει ο Ελαιώνας, όσοι έχουν φύγει να επιστρέψουν και να γίνει μια αναπλαισίωση του όλου καμπ γιατί είμαστε μόλις 4-5 κοινωνικοί λειτουργοί για χιλιάδες άτομα. Ο τρόπος που μεταχειρίζεται τους πρόσφυγες το Υπουργείο είναι ό,τι πιο απάνθρωπο υπάρχει. Στέλνουν κόσμο με πολύ βαριά ιατρικά θέματα σε δομές στην ηπειρωτική χώρα όπου δεν υπάρχουν αντίστοιχες ιατρικές δομές. Πχ ένα παιδάκι που πρέπει κάθε βδομάδα να κάνει αιμοκαθάρσεις το στέλνουν στην Κόρινθο όπου δεν υπάρχει περίπτωση να μπορεί να τις κάνει. Δεν υπάρχει καμία συμπερίληψη και προνόηση για το οτιδήποτε. Γι’ αυτό είμαστε εδώ.
Νικόλαος Χατζάκης, κοινωνικός λειτουργός, Ελαιώνας
Η κυβέρνηση εξαγγέλλει μια ψεύτικη ενεργειακή επάρκεια, ενώ αυτό που υπάρχει είναι μια ενεργειακή κρίση με τον κόσμο να μην μπορεί να πληρώσει τους λογιαριασμούς-εκτρώματα. Είμαστε ενάντια στις εξορύξεις, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ενέργειας, μαζί με το εργατικό κίνημα, ενάντια στον πόλεμο που επιδεινώνει την κατάσταση διεθνώς. Στο συνέδριο για το κλίμα στην Γλασκώβη είδαμε ότι έχουμε περάσει το σημείο μηδέν, αλλά τα μέτρα συνεχίζουν να είναι καταστροφικά για όλο τον πλανήτη. Πρέπει να κλιμακωθεί ο αγώνας, σαν Πρωτοβουλία δίνουμε συνέχεια στις 5 Ιούνη, την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.
Θανάσης Χάτζιος, Πρωτοβουλία Ενάντια στην Περιβαλλοντική Καταστροφή και την Κλιματική Αλλαγή
Σήμερα τιμάμε το αίμα των εργατών που έχει χυθεί στην ιστορία, από το Σικάγο μέχρι σήμερα. Διεκδικούμε Συλλογικές Συμβάσεις που στην Ιδιωτική Υγεία έχουν λήξει από το 2015. Ταυτόχρονα είμαστε κατά του πολέμου, τον οποίο πληρώνει ξανά η εργατική τάξη. Συμπαραστεκόμαστε επίσης στους απεργούς της COSCO και μετά θα πάμε στο λιμάνι για να εκφράσουμε τη στήριξή μας. Αυτό που πραγματικά πονά την κυβέρνηση είναι οι αγώνες. Να οργανωθούμε σε κάθε χώρο δουλειάς και να κάνουμε απεργιακές κινητοποιήσεις.
Τάσος Μοσχονάς, εργαζόμενος στην Ιδιωτική Υγεία
Σε όλες τις πόλεις
«Μαζικά διαδήλωσαν εργαζόμενοι/ες και νεολαία στη φετινή εργατική-αντιπολεμική Πρωτομαγιά στη Θεσσαλονίκη», αναφέρει το ρεπορτάζ της Εργατικής Αλληλεγγύης στη Θεσσαλονίκη. «Η φετινή πρωτομαγιά ήταν ημέρα απεργίας για μια σειρά από χώρους που λειτουργούν την Κυριακή, όπως ο ΟΑΣΘ και ο ΟΛΘ, συνέχεια της μεγάλης απεργίας της 6/4. Ο Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης, το ΣΕΚ και η ΚΕΕΡΦΑ με προσυγκέντρωση στη ρωμαϊκή αγορά ξεκίνησε με πορεία από το Εργατικό Κέντρο, όπου καλούσε σε συγκέντρωση το ΕΚΘ και η ΕΔΟΘ.
Φωτό: Ευκλείδης Μακρόγλου
Συμμετείχαν επίσης μεταξύ άλλων οι φοιτητικοί σύλλογοι. Γαλλικού και Ιστορικού-Αρχαιολογικού, η ΛΑΕ, η Παρέμβαση, το ΜΛ- ΚΚΕ, το Σωματείο Μισθωτών Εκπαιδευτικών και η ΟΚΔΕ. Οι διαδηλωτές/τριες κινήθηκαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, περνώντας από το ΥΜΑΘ και καταλήγοντας στο μνημείο του Εργάτη έξω από το Εργατικό Κέντρο. Τον τόνο έδωσαν τα αντικυβερνητικά και αντιπολεμικά συνθήματα».
«Μαζική ήταν η απεργιακή διαδήλωση της Πρωτομαγιάς στα Γιάννενα με τη συμμετοχή περισσότερων από 2.000 εργαζόμενων και νεολαίων», μας είπε η Λουίζα Γκίκα. «Στην πορεία συμμετείχαν το ΕΚΙ-ΑΔΕΔΥ και πρωτοβάθμια σωματεία όπως των δασκάλων, των εργαζόμενων ΚΤΕΛ, του επισιτισμού κ.α. Τα πανό της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, του ΣΕΚ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, πέρα από τη μαζικότητά τους, έδωσαν παλμό με αντιπολεμικά-αντικυβερνητικά συνθήματα που κυριάρχησαν σε όλη την πορεία».
Φωτό: ΣΕΚ Ιωαννίνων
«Επιτυχημένη ήταν η απεργιακή πορεία στην Ξάνθη, με τη συμμετοχή εκατοντάδων διαδηλωτών/τριών», μας είπε ο Τζεμαλή Μηλιαζήμ. «Συμμετείχαν το Εργατικό Κέντρο, η ΑΔΕΔΥ, η ΟΛΜΕ, οι δάσκαλοι, το σωματείου του καζίνο, οι σχολικές καθαρίστριες, το ΣΕΚ και άλλες οργανώσεις της αριστεράς και της αναρχίας. Η πορεία ξεκίνησε από το Εργατικό Κέντρο, συνέχισε στην πλατεία και τους δρόμους της πόλης, φτάνοντας στο μνημείο των Καπνεργατών. Εκεί έγινε κατάθεση στεφάνων και η πορεία επέστρεψε στο Εργατικό Κέντρο».
«Η πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση των συνδικάτων στο Βόλο πραγματοποιήθηκε στο ταχυδρομείο στο μνημείο του Μπουματζή», μας έγραψε η Τζένη Δεμιρτζίδου. «Στο κάλεσμα του ΕΚ και της ΑΔΕΔΥ κατέθεσαν στεφάνια αντιπρόσωποι από το νοσοκομείο και τους εργαζόμενους σε αναστολή, το δήμο, την ΕΛΜΕ τους οικοδόμους, ενώ τη συγκέντρωση στήριξαν το ΜΛ ΚΚΕ και το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα. Αργότερα έφθασε και το ΠΑΜΕ που με τη σειρά του τίμησε τους αγώνες των εργατών. Σαν ΣΕΚ είχαμε παρέμβαση με το πανό και την Εργατική Αλληλεγγύη, τονίζοντας τη σημασία της απεργιακής κλιμάκωσης για να τσακισουμε αυτή τη δολοφονική κυβέρνηση».
Πάτρα
«Μεγάλη η πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση και πορεία που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα από το Εργατικό Κέντρο», αναφέρει το ΣΕΚ Πάτρας. «Συμμετείχαν πολλά συνδικάτα, ανάμεσά τους οι διανομείς της efood, το πανό των δασκάλων, των οικοδόμων, των ποτών και τροφίμων, των τηλεποικοινωνιών, εργαζόμενων των ΑΕΙ, το σωματείο μετάλου κ.α. Μαζί τους βαδίσανε το μπλοκ του ΣΕΚ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και πολλών οργανώσεων της αριστεράς και αναρχικών συλλογικοτήτων. Ταυτόχρονα μοιράστηκε ανακοίνωση που καλούσε στην αντιπολεμική εκδήλωση, την Πέμπτη 5 Μαη στις 7 μμ στην αίθουσα της ΕΒΕ, Αράτου 21, με ομιλητή τον Λέανδρο Μπόλαρη, συγγραφέα του βιβλίου “Ουκρανία, σταυροδρόμι ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών”».
«Στην συγκέντρωση και πορεία για τον φετινό εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς στα Χανιά συμμετείχαν ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων (ΣΕΠΕ), η Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Χανίων (ΕΛΜΕ), ο Ενιαίος Φοιτητικός Σύλλογος Πολυτεχνείου Κρήτης, ο Φ.Σ ΗΜΜΥ Π.Κ, ο Φ.Σ ΕΛΜΕΠΑ Χανίων, ο Φ.Σ Εστίας Π.Κ, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, το Συνδικάτο Οικοδόμων, το Σωματείο Επισιτισμού, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Χανίων, το Σωματείο Εργαζομένων στην ιδιωτική εκπαίδευση, η Επιτροπή Αγώνα Τραπεζοϋπαλλήλων Ν. Χανίων, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, ο Σύλλογος Γυναικών Χανίων, ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος (Παράρτημα Χανίων)», μας έγραψε ο Ειρηναίος Μαράκης.
«Επίσης, παρουσία είχαν κόμματα και πολιτικοί φορείς όπως το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (ΣΕΚ Χανίων), η Πρωτοβουλία Αντίστασης και η Συνέλευση αυτοδιαχείρισης στον λόφο Καστέλι. Μετά τις ομιλίες και τη συγκέντρωση στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς, η πορεία ακολούθησε τη διαδρομή μέσα από το Ενετικό λιμάνι των Χανίων και την πλατεία της Σπλάντζιας κι επέστρεψε στην αφετηρία. Μεταξύ άλλων ξεχώρισαν συνθήματα ενάντια στην κυβέρνηση της ακρίβειας, του ρατσισμού και της πολεμοκαπηλείας αλλά και υπέρ των προσφύγων».
Φωτό: Ειρηναίος Μαράκης
«Η διαδήλωση της εργατικής Πρωτομαγιάς πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο με δύο προ-συγκεντρώσεις», μας έγραψε η Τόνια Αντωνίου. «Η μία έγινε στην πλατεία Ελευθερίας από το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ και η δεύτερη στο Άγαλμα Βενιζέλου από το ΣΕΚ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και Φοιτητικούς Συλλόγους. Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, σε αντίθεση με την επιτυχία της προηγούμενης εργατικής κινητοποίησης στις 6 Απρίλη, δεν πραγματοποίησε καμία διαδήλωση παρά μόνο μία συμβολική συγκέντρωση “δια αντιπροσώπων”. Τα συνθήματα που κυριαρχούσαν ήταν κυρίως αντιπολεμικά, τόσο ενάντια στον Πούτιν όσο και στο ΝΑΤΟ. Ο κόσμος συνέδεσε την ακρίβεια και την φτώχεια με την αύξηση στους εξοπλισμούς και την εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο».