Εργατικό κίνημα
Εργάτες ενωμένοι την 1 Μάη

Σεούλ. Φωτό: Workerssolidarity.org

Ν. ΚΟΡΕΑ

“Μεγάλες κινητοποιήσεις οργανώθηκαν την Πρωτομαγιά στη Νότια Κορέα από άκρη σε άκρη”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Εργατική Αλληλεγγύη (αδελφή μας εφημερίδα με έδρα τη Σεούλ). 

Και συνεχίζει: “Ήταν η πρώτη μεγάλης κλίμακας διαδήλωση που οργανώθηκε ενόψει της ορκωμοσίας της νέας δεξιάς κυβέρνησης του Γιουν Σακ-Γιαλ. Η επιτυχία της διαδήλωσης έδειξε ότι το ηθικό της εργατικής τάξης είναι υψηλό. Τη μέρα της Πρωτομαγιάς, οργανώθηκαν ταυτόχρονα διαδηλώσεις σε 16 σημεία συμπεριλαμβανομένης της Σεούλ (ενώ στις 30 Απρίλη είχαν προηγηθεί διαδηλώσεις στη Σετζόν και τη Μπουσάν). Σύμφωνα με τη Συνομοσπονδία των Συνδικάτων συμμετείχαν 80.000 άνθρωποι.

Στη Σεούλ, 10 χιλιάδες διαδηλωτές πήραν μέρος στη συγκέντρωση των συνδικάτων, ενώ και στις άλλες πόλεις οι συγκεντρώσεις πολλών χιλιάδων ήταν οι μεγαλύτερες εδώ και πολύ καιρό. Μαζί με τα συνδικάτα συγκεντρώθηκαν οργανώσεις και κόμματα της Αριστεράς και κοινωνικά κινήματα. Στη Σεούλ, πριν την κεντρική συγκέντρωση υπήρξαν προσυγκεντρώσεις των οικοδόμων, των εργαζόμενων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, των Υπηρεσιών, των Δημόσιων Υπάλληλων και οργανώσεων μεταναστών εργαζομένων. Όλες οι προσυγκεντρώσεις κατευθύνθηκαν στην ίδια διαδήλωση. Το συνδικάτο των οικοδόμων ξεχώριζε, καταλαμβάνοντας τα δύο τρίτα της διαδήλωσης. Οι οικοδόμοι διεκδικούν αυξήσεις στους μισθούς τους και ασφαλέστερους χώρους δουλειάς. Απαιτούν να αλλάξει η κατάσταση που οδηγεί 400 συναδέλφους τους στον θάνατο κάθε χρόνο στην Κορέα.

Ο Γιουν Σακ-Γιαλ αντίθετα προωθεί την κατάργηση του ενιαίου κατώτατου μισθού και την περαιτέρω αποδυνάμωση των νόμων που τιμωρούν τα αφεντικά για παράβαση των όρων ασφάλειας. Προωθεί επίσης κι άλλη ελαστικοποίηση αλλά και σύστημα πληρωμής με βάση την παραγωγικότητα. Τη φωνή τους ύψωσαν και χώροι εργασίας που διεκδικούν αυξήσεις μετά από δύο χρόνια παγώματος μετά το ξέσπασμα της πανδημίας”.

Επίθεση

Οι σύντροφοι της Εργατικής Αλληλεγγύης στην παρέμβασή τους την Πρωτομαγιά άνοιξαν το ζήτημα της αντίστασης στον πόλεμο και τον ανταγωνισμό και στην Ουκρανία και στον Ειρηνικό Ωκεανό. Ο ερχομός του Γιουν Σακ-Γιαλ στην εξουσία δεν σημαίνει μόνο επίθεση στα εργατικά δικαιώματα αλλά και δυνάμωμα της σύνδεσης με τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό σε μια χρονική στιγμή που παίρνει φωτιά ο ανταγωνισμός με την Κίνα.

Ο Γιουν Σακ-Γιαλ εκλέχθηκε με λιγότερο από μία ποσοστιαία μονάδα διαφορά από τον αντίπαλό του, ενώ στο κοινοβούλιο συνεχίζει να έχει πλειοψηφία η αντιπολίτευση. Η Ιαπωνία, η κυβέρνηση της οποίας αξιοποιεί τον πόλεμο στην Ουκρανία για να αυξήσει κατακόρυφα τις στρατιωτικές της δυνατότητες, χαιρετίζει την εκλογή της νέας κυβέρνησης. Τον περασμένο Σεπτέμβρη υπογράφηκε η συμφωνία AUKUS για να συντονίσει τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Αυστραλία στον ανταγωνισμό τους με την Κίνα, και κύρια τη χρήση πυρηνοκίνητων υποβρυχίων. Οι εξελίξεις έχουν ήδη τις επιπτώσεις τους στον Ειρηνικό, όπου τον τελευταίο μήνα ανέβηκε η ένταση με κέντρο τα Νησιά του Σολομώντα που υπέγραψαν συνθήκη με την Κίνα.

Αν προκαλείται κρίση για ένα νησιωτικό κράτος 650 χιλάδων κατοίκων, για την κορεάτικη χερσόνησο, που παραμένει διχασμένη εδώ και 75 χρόνια λόγω των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, ο κίνδυνος είναι ασύγκριτα σημαντικότερος. Η ανάγκη για σύνδεση των εργατικών αγώνων με τον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο, όπως την οργανώνουν οι σύντροφοι της Εργατικής Αλληλεγγύης, ποτέ δεν ήταν μεγαλύτερη.

Νίκος Λούντος


ΠΟΛΩΝΙΑ

Το αίτημα να σταματήσει η πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία κυριάρχησε στις Πρωτομαγιάτικες διαδηλώσεις διεθνώς και συνδέθηκε με τις μάχες ενάντια στην ακρίβεια, τη φτώχεια, την ανεργία, το ρατσισμό, τους φασίστες. 

«Η Εργατική Δημοκρατία συμμετείχε τόσο στη διαδήλωση που διοργάνωσε η συνδικαλιστική συνομοσπονδία OPZZ, όσο και στην πορεία της ριζοσπαστικής αριστεράς», διαβάζουμε για την διαδήλωση στη Βαρσοβία από την αδελφή οργάνωση του ΣΕΚ στην Πολωνία. «Στην πορεία της ριζοσπαστικής αριστεράς φωνάχτηκαν συνθήματα κατά του ιμπεριαλισμού έξω από τη ρωσική και την αμερικάνικη πρεσβεία». Με τις πικέτες και τα συνθήματά τους οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες της Εργατικής Δημοκρατίας ανέδειξαν τη μάχη ενάντια στο ΝΑΤΟ και τον Πούτιν, καθώς και την αλληλεγγύη σε όλους τους πρόσφυγες.

Βαρσοβία. Φωτό: Pracownicza Demokracia


ΓΑΛΛΙΑ

Πάνω από 250 διαδηλώσεις έγιναν στη Γαλλία. Δεκάδες χιλιάδες συμμετείχαν στις πορείες στο Παρίσι, αλλά και στη Λιλ, τη Νάντη, την Τουλούζη, τη Μασσαλία. Το συνδικάτο της CGT μιλά για περισσότερους 210.000 διαδηλωτές και διαδηλώτριες σε όλη τη χώρα. Βασικό αίτημα ήταν η αύξηση των μισθών και να μην περάσει το σχέδιο του Μακρόν για αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση από τα 62 στα 65 έτη.

Ήταν οι πρώτες διαδηλώσεις ενάντια στον Μακρόν μετά τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές, αλλά και ενάντια στη φασιστική απειλή που αποτυπώθηκε στο αποτέλεσμα της Λεπέν. Μαζί με τα συνδικάτα διαδήλωσαν φοιτητές και μαθητές, αριστερές πολιτικές οργανώσεις, ακτιβιστές για το περιβάλλον, μετανάστες/τριες χωρίς χαρτιά. Στο Παρίσι, η Πορεία Αλληλεγγύης, που παλεύει ενάντια στο ρατσισμό και τους φασίστες, για χαρτιά και ανοιχτά σύνορα για όλους, ενάντια στην αστυνομική ρατσιστική βία, είχε μαζικά μπλοκ.

Στο κάλεσμά της είχε αναδείξει το πιο πρόσφατο ρατσιστικό έγκλημα, το θάνατο του Μπάρι Κεϊτά, ενός 28χρονου μετανάστη από το Μάλι, χωρίς χαρτιά, που έπεσε από τα πέντε μέτρα στο εργοτάξιο όπου εργαζόταν. «Πέθανε λόγω των συνθηκών εργασίας στον κατασκευαστικό κλάδο που μετρούσε ήδη 176 θανάτους το 2019. Πέθανε επειδή ως άτομο χωρίς χαρτιά δέχτηκε όλες τις πρόσθετες πιέσεις που προκαλεί η απουσία δικαιωμάτων και ο φόβος της απέλασης», ανέφερε το κάλεσμα.

Λένα Βερδέ

Παρίσι. Φωτό: Pierrick Villette/Abacapress.com


 

ΚΥΠΡΟΣ

Μετά από δυο χρόνια, που απαγορεύονταν οι εκδηλώσεις λόγω πανδημίας ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι γιόρτασαν και πάλι μαζί την Πρωτομαγιά. Ξεκίνησαν από διαφορετικές αφετηρίες και συναντήθηκαν στο γήπεδο στη νεκρή ζώνη απέναντι από το Λήδρα Πάλας που είχε στηθεί η εξέδρα. Εκεί διαβάστηκε η κοινή διακήρυξη για την πρωτομαγιά και ακολούθησαν τραγούδια για την ειρήνη στα ελληνικά και τα τούρκικα από την δικοινοτική χορωδία.

Οι ελληνοκυπριακές οργανώσεις και συνδικάτα συγκεντρωθήκαμε στη Πλατεία Ελευθερίας και οι τουρκοκυπριακές οργανώσεις και συνδικάτα αντίστοιχα στην πλατεία Ινονού στη βόρεια πλευρά της Λευκωσίας και ξεκίνησαν δυο συντονισμένες πορείες για να φτάσουν ταυτόχρονα στο χώρο της κοινής εκδήλωσης. Τα συνθήματα ήταν και από τις δυο πλευρές παρόμοια. «Όχι στην ακρίβεια» «λεφτά για την υγεία και την παιδεία, όχι για εξοπλισμούς» «Αυξήσεις και δουλειές, όχι απολύσεις και περικοπές». Καμιά αναφορά δεν έγινε όμως στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, παρά το ότι η εκδήλωση χαρακτηρίζονταν σαν αντιπολεμική.

Η Εργατική Δημοκρατία που συμμετείχε με το δικό της μπλόκ, έβαλε και αυτό το ζήτημα με το σύνθημα: «όχι στον πόλεμο, έξω η Ρωσία από την Ουκρανία, έξω το ΝΑΤΟ από την Ευρώπη». Κάτι που προκάλεσε και κάποια αμηχανία στα κομματικά στελέχη τα οποία στην ουσία δικαιολογούν την ρωσική επέμβαση, έστω και αν το ΑΚΕΛ επίσημα καταδίκασε την εισβολή.

Είναι επίσης πολύ σημαντικό ότι μπορέσαμε μέσα από αυτό το κοινό συναπάντημα της Πρωτομαγιάς και αποκαταστήσαμε ξανά επαφή με συντρόφους από την άλλη πλευρά και μπορούμε να βάλουμε ξανά μπροστά την προοπτική για κοινές δράσεις, ιδιαίτερα σήμερα που Αναστασιάδης και Τατάρ συντηρούν το αδιέξοδο στο κυπριακό και στρώνουν το χαλί στους εθνικιστές και τους φασίστες και στις δυο πλευρές.

Ντίνος Αγιομαμίτης

Λευκωσία. Φωτό: Εργατική Δημοκρατία