Η εξαγορά της Twitter Inc από τον Έλον Μασκ έχει ανοίξει τη συζήτηση για το τι θα σημάνει ο έλεγχος της πλατφόρμας από τον πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου.
Η δήλωση εξαγοράς αναφέρει ότι οι τρέχοντες μέτοχοι θα λάβουν 54,20 δολάρια σε μετρητά για κάθε μετοχή που κατέχουν με τη συνολική συναλλαγή να φτάνει τα 44 δισ. (!) δολάρια, δηλαδή, ίση με το 23% (!) του ΑΕΠ της Ελλάδας. Οι τράπεζες της Wall Street χρειάστηκαν μόλις λίγες ημέρες για να συγκεντρώσουν αυτό το πακέτο χρηματοδότησης παρότι η διαδικασία θα έπαιρνε κανονικά εβδομάδες.
Ο Μασκ προσπαθεί να παρουσιαστεί ως ένας "cool αυτοδημιούργητος δισεκατομμυριούχος οραματιστής επαναστάτης" αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Τα αρχικά του χρήματα ήταν από την περιουσία του πατέρα του, που ήταν ιδιοκτήτης ενός ορυχείου σμαραγδιού στη Ζάμπια, και τα πολλαπλασίασε μέσα από τη φούσκα των μετοχών των εταιριών του, τη φοροαποφυγή, τις κρατικές ενισχύσεις, τις άθλιες και κακοπληρωμένες συνθήκες εργασίας στις εταιρίες του.
Η εξωφρενική περιουσία του Μασκ, ο πρώτος που ξεπέρασε το φράγμα των 300 δισ. δολαρίων, συνδέεται, κυρίως, με τα ποσοστά που κατέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ηλεκτρικών οχημάτων Tesla και της διαστημικής εταιρείας SpaceX. Η κερδοσκοπική βάση του πλούτου του Μασκ φαίνεται από το γεγονός ότι η τρέχουσα αξία της Tesla στη Wall Street είναι 6 (!) φορές η αξία της General Motors, της Ford και της Chrysler μαζί. Αυτές οι τρεις εταιρείες παράγουν πολύ περισσότερα αυτοκίνητα σε δεκάδες εργοστάσια, εκμεταλλευόμενες την εργασία πολλών δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων.
Ο Μασκ επαναλαμβάνει δηλώσεις σχετικά με τη σημασία της "ελευθερίας του λόγου" για τη "λειτουργία της δημοκρατίας" και ότι θέλει να βελτιώσει το Twitter ενισχύοντάς το με νέες δυνατότητες και «κάνοντας τους αλγόριθμους ανοιχτού κώδικα για να αυξήσει την εμπιστοσύνη, να νικήσει τα spam bots και να ελέγξει την ταυτότητα όλων των χρηστών». Πρόκειται για ανοησίες. Ο Μασκ αγοράζει το Twitter για να συσσωρεύει πλούτο από την ίδια την εταιρία Twitter και για να κατευθύνει, προς όφελός του, όσα συζητούνται στην πλατφόρμα. Η είσοδός του στο Twitter υπογραμμίζει τον έλεγχο των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης και του διαδικτύου συνολικά από μία χούφτα δισεκατομμυριούχων ολιγαρχών: του Mark Zuckerberg στη Meta (Facebook, WhatsApp, Instagram), του Σεργκέι Μπριν και Λάρι Πέιτζ στην Google και YouTube του Τζεφ Μπέζος στην Amazon. Μια χούφτα καπιταλιστών αποφασίζει τι επιτρέπεται και τι δεν επιτρέπεται να γραφτεί ή να ακουστεί.
Η Twitter Inc. είναι μια εταιρεία αξίας δισεκατομμυρίων. Ο μεγαλύτερος μέτοχός της, πριν την εξαγορά από τον Μασκ, ήταν η Vanguard Group, μια επενδυτική εταιρεία που διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία 7 τρισ. (!) δολαρίων. Η δεύτερη μεγαλύτερη ήταν η Kingdom Holding, μια εταιρεία που ελέγχεται από τον δισεκατομμυριούχο Σαουδάραβα πρίγκιπα Alwaleed bin Talal.
Ράλι δισεκατομμυρίων
Ο Μασκ στοχεύει στην χρηματιστηριακή αύξηση της αξίας της εταιρίας με ένα ράλι στην τιμή της μετοχής ύστερα από την εξαγορά που μεθόδευσε. Ταυτόχρονα, θα κερδίσει κάποια δισ. δολάρια από την συγκέντρωση και πώληση προσωπικών δεδομένων από την "αποκάλυψη της ταυτότητας των χρηστών" αλλά και από τις διαφημίσεις και τις αγοροπωλησίες κρυπτονομισμάτων από την πλατφόρμα.
Όταν ο κάθε Μασκ χρησιμοποιεί τη λέξη «ελευθερία» αυτό που στην πραγματικότητα επιδιώκει είναι η ελευθερία των δραστηριοτήτων του χωρίς λογοδοσία, χωρίς περιορισμούς από νόμους ή κανονισμούς. Για τον κάθε Μασκ, η «ελευθερία του λόγου» είναι η ελευθερία των πλούσιων να ακουστούν μέσα από το "μεγάφωνο" που μπορούν να αγοράσουν. Η δικαιολογημένη οργή του κόσμου από το deal της εξαγοράς του Twitter δεν πρέπει να κρύψει την υποκρισία διάφορων "φιλελεύθερων" που "ανησυχούν για τη δημοκρατία" εξαιτίας της υποσχόμενης ελευθερίας στο Twitter από τον Μασκ. Είναι διπλά υποκριτές.
Είναι αυτοί που υποστηρίζουν το σύστημα που "γεννάει" Μασκ. Είναι αυτοί που ζητάνε να παραμείνουν οι "κανόνες" γιατί θέλουν ακόμα μεγαλύτερη λογοκρισία και διαγραφή λογαριασμών, δήθεν, για "παραπληροφόρηση". Γι' αυτούς, "παραπληροφόρηση" είναι κάθε είδηση, κάθε άποψη που είναι ενάντια στο κυρίαρχο αφήγημα των κυβερνήσεων και της άρχουσας τάξης. Μόνο στην Αμερική το twitter είχε διαγράψει χιλιάδες λογαριασμούς για "υποκίνηση σε βία" με την κατηγορία ότι ήταν "antifa". Το ίδιο έγινε και με την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία για κάθε λογαριασμό που ήταν ενάντια στην επίσημη αμερικάνικη πολιτική.
Το Διαδίκτυο και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης μπορούν να προσφέρουν στην ανάπτυξη της παγκόσμιας ανθρώπινης συνεργασίας και αλληλεπίδρασης. Όμως, στον καπιταλισμό μετατρέπονται, από τη μια, σε πηγή κέρδους και συσσώρευσης πλούτου για τους καπιταλιστές και από την άλλη σε πηγή ελέγχου της πληροφόρησης προς όφελος της άρχουσας τάξης. Το κλειδί είναι να πάρουν οι εργαζόμενοι τον έλεγχο.