Ιδέες
Μονοήμερο ΣΕΚ - Πόλεμος και Επανάσταση

Ποιες είναι οι αιτίες του πολέμου που καταστρέφει την Ουκρανία και διαλύει και τις δικές μας ζωές; Πώς μπορούμε να σταματήσουμε αυτή την πολεμική σύγκρουση ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τον Πούτιν που απειλεί να πάρει διαστάσεις παγκοσμίου πολέμου; Αυτά τα ερωτήματα βρίσκονται στο κέντρο των συζητήσεων που περιλαμβάνονται στο μονοήμερο Ιμπεριαλισμός, περίοδος Πολέμων και Επαναστάσεων που οργανώνει το ΣΕΚ στις 22 Μάη στην Αθήνα. 

Το μονοήμερο θα ανοίξει η συζήτηση Ο Ιμπεριαλισμός σήμερα, με ομιλητές τον Σωτήρη Κοντογιάννη, μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού Σοσιαλισμός από τα Κάτω και τον Χρίστο Τουλιάτο, δημοτικό σύμβουλο Ζωγράφου και μέλος της Αριστερής Ανασύνθεσης (ΑΡΑΝ). Για να κατανοήσουμε τον πόλεμο στην Ουκρανία χρειαζόμαστε τις βάσεις της θεωρίας του ιμπεριαλισμού που έθεσε ο Λένιν εκατό χρόνια πριν, στη διάρκεια του σφαγείου του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Εκατό χρόνια μετά, ο παγκοσμιοποιημένος καπιταλισμός γεννάει ανταγωνισμούς ανάμεσα σε αντίπαλα μπλοκ ιμπεριαλιστών που θυμίζουν τις συμμαχίες και τους καυγάδες των Μεγάλων Δυνάμεων των αρχών του 20ου αιώνα. 

Πώς φτάσαμε από τη Ρωσία του Λένιν στη Ρωσία του Πούτιν; είναι το θέμα της δεύτερης συζήτησης. Η εργατική επανάσταση το 1917 γκρέμισε και τη «φυλακή των λαών» της Τσαρικής Αυτοκρατορίας δίνοντας και στην Ουκρανία την ελευθερία της. Σήμερα ο Πούτιν κατηγορεί τον Λένιν ότι δημιούργησε ένα «τεχνητό έθνος». Όμως, τις κατακτήσεις του Οκτώβρη του 1917 δεν τις τσάκισε ο Πούτιν, αλλά η σταλινική αντεπανάσταση στη δεκαετία του 30. Γι’ αυτή την πορεία θα μιλήσουν η Λίλιαν Μπουρίτη, από το ΣΕΚ και ο Λέανδρος Μπόλαρης, συγγραφέας της παμφλέτας 10+1 Ερωτήσεις και Απαντήσεις για τον Πόλεμο στην Ουκρανία. 

Ό ρόλος της Αριστεράς σε αυτή τη συγκυρία όπου κλιμακώνεται η αναμέτρηση ανάμεσα στους ιμπεριαλιστές είναι κρίσιμος. Γι’ αυτό το μονοήμερο έχει μια ξεχωριστή συζήτηση γι’ αυτό το θέμα με τίτλο Η Αριστερά και ο Πόλεμος. Το σύνθημα «ο κύριος εχθρός είναι στην ίδια μας τη χώρα», ήταν η σημαία της αντιπολεμικής επαναστατικής αριστεράς στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Σε αυτή την κληρονομιά μπορούμε να βασιστούμε και σήμερα. 

Εισηγητές σε αυτή τη συζήτηση θα είναι ο Πάνος Γκαργκάνας, από την εφημερίδα Εργατική Αλληλεγγύη και η Βανίνα Τζουντιτσέλι, μέλος του NPA (Nέο Αντικαπιταλιστικό Κόμμα) και της Campagne Antiracisme et Solidarite (Kαμπάνια Αντιρατσισμός και Αλληλεγγύη). 

Τα αποτελέσματα των γαλλικών προεδρικών εκλογών έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον όλου του κόσμου της Αριστεράς. Η Β. Τζουντιτσέλι θα μας μιλήσει για τις μάχες που δίνει το κίνημα στη Γαλλία ενάντια στους φασίστες της Λεπέν αλλά και τις ρατσιστικές πολιτικές της κυβέρνησης του Μακρόν που πάνε χέρι-χέρι με τις αντεργατικές επιθέσεις του. Η συμβολή της στη συζήτηση είναι πολύτιμη γιατί τις ίδιες μάχες δίνουμε και εμείς εδώ. 

Να ανατρέψουμε τη ΝΔ, να χτίσουμε εργατική εναλλακτική, είναι ο τίτλος της συζήτησης που κλείνει το μονοήμερο. Ομιλητές θα είναι ο Κώστας Καταραχιάς, μέλος της ΔΣ της ΕΙΝΑΠ. Ένα χρόνο πριν το εργατικό κίνημα έδωσε μια μεγάλη νικηφόρα μάχη για να μην απολυθεί από την κυβέρνηση που στο πρόσωπό του ήθελε να χτυπήσει τους αγώνες των υγειονομικών και το συνδικαλισμό συνολικά. Ο Θωμάς Σίδερης, δημοσιογράφος, που αναγκάστηκε να παραιτηθεί από το Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ ύστερα από τη χυδαία επίθεση των κυβερνητικών επειδή τόλμησε να αναδείξει τη δράση των φασιστών του Αζόφ που κουβάλησε ο Μητσοτάκης στη βουλή δίπλα στον Ζελένσκι. Και η Μαρία Στύλλου από το ΣΕΚ και συγγραφέας του βιβλίου “Η Πάλη για την Απελευθέρωση των Γυναικών”. 

Το 1917 οι εργάτριες της Πετρούπολης βγήκαν στο δρόμο απαιτώντας ψωμί και ειρήνη. Ηταν η πρώτη πράξη της επανάστασης που έβαλε τέρμα στον παγκόσμιο πόλεμο και απελευθέρωσε όλους τους καταπιεσμένους. Είναι ώρα να τελειώσουμε με αυτή την κυβέρνηση της φτώχειας, του πολέμου και του ρατσισμού και να ανοίξουμε το δρόμο για μια κοινωνία χωρίς πολέμους, εκμετάλλευση και καταστροφές. 

Βανίνα Τζιουντιτσέλι - Μαρία Στύλλου


Θεσσαλονίκη

Μεγάλη αντιπολεμική συναυλία οργανώνεται την Κυριακή 8 Μάη το απόγευμα στην πλατεία Αριστοτέλους στην Θεσσαλονίκη μετά από πρωτοβουλία  του Συλλόγου Μουσικών Βορείου Ελλάδος σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο. 

Στη συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Συλλόγου την Τρίτη 3/5 ανακοινώθηκε ότι θα συμμετάσχουν 65 καλλιτέχνες και συγκροτήματα από όλο το μουσικό φάσμα, ενώ την υποστήριξή τους έχουν εκφράσει ο Roger Waters και o Brian Eno, που πλέον αποτελούν επίτιμα μέλη του Συλλόγου Μουσικών Βορείου Ελλάδος. Θα συμμετέχουν επίσης εκπαιδευτικοί με τις τάξεις τους μέσω θεατρικών και βίντεο ενώ την πρωτοβουλία για τη συναυλία στηρίζουν συνδικάτα και σωματεία ανάμεσά τους και η ΕΝΙΘ.

Όπως αναφέρει στο κάλεσμά του ο Σύλλογος η συναυλία οργανώνεται «Ενάντια στη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ενάντια σε κάθε εισβολή, σε κάθε επεκτατική και φασιστική πολιτική για Αλληλεγγύη σε όλους τους πρόσφυγες. Καταδικάζουμε τον ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό Ρωσίας, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ & ΕΕ, κυρίως όμως τα φονικά αποτελέσματά του σε βάρος του λαού της Ουκρανίας. Καμία στρατιωτική εμπλοκή ή άλλου είδους συμμετοχή της χώρας μας στον πόλεμο, πέρα από την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Αλληλεγγύη σε όλους και όλες τους/τις πρόσφυγες και πλήρη αναγνώριση των δικαιωμάτων τους. Κατάργηση των πυρηνικών όπλων».

«Την Κυριακή θα δώσουμε μαζικά το παρών μαζί με χιλιάδες κόσμου για να πούμε όχι στον πόλεμο, ούτε Πούτιν ούτε ΝΑΤΟ, καμιά εμπλοκή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία» δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Ευκλείδης Μακρόγλου από το ΣΕΚ Θεσσαλονίκης. «Την στιγμή που τα νατοϊκά άρματα  αποβιβάζονται στα λιμάνια της Θεσσαλονίκης και της Αλεξανδρούπολης είναι η στιγμή να ξαναπιάσουμε το νήμα του αντιπολεμικού κινήματος από το 1999 όταν οι σιδηροδρομικοί σταματούσαν τα τρένα με τον πολεμικό υλικό και ολόκληρη η πόλη συμμετείχε στις αντιπολεμικές συναυλίες ενάντια στον πόλεμο στην Σερβία και από το 2003 όταν πλημμύριζε από διαδηλωτές ενάντια στην εισβολή στο Ιράκ. Με τη νέα κυκλοφορία του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου “10+1 ερωτήσεις και απαντήσεις για την Ουκρανία” και το νέο τεύχος του περιοδικού θέλουμε να ανοίξουμε την συζήτηση με όλο τον κόσμο για την ανάγκη της συνέχειας και της συγκρότησης ενός μαζικού αντιπολεμικού κινήματος με τα συνδικάτα στην πρώτη γραμμή».