Η 9 Μάη, επέτειος της ήττας της ναζιστικής Γερμανίας στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, έδωσε ευκαιρία και στον Πούτιν και σε ΗΠΑ/ΝΑΤΟ να παρουσιάσουν τον σημερινό πόλεμό τους ως «αντιφασιστικό». Ο Πούτιν δήλωσε ότι «η νίκη θα είναι δικιά μας όπως το 1945» και οι G7 σε ανακοινωθέν τους κατηγόρησαν την Ρωσία επειδή «οι πράξεις της ντροπιάζουν το ρωσικό λαό και τις ιστορικές θυσίες του». Και οι δυο πλευρές είναι υποκριτικές και χρησιμοποιούν τέτοια προπαγανδιστικά τεχνάσματα για να δικαιολογήσουν την κλιμάκωση του πολέμου.
Το πόσο επικίνδυνα γίνονται τα πράγματα το δείχνει ανάγλυφα η είδηση που κυκλοφόρησε την Κυριακή, σύμφωνα με την οποία το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι έπληξε με πυραύλους αέρος-εδάφους αμερικάνικο οπλισμό που είχε μεταφερθεί στην πόλη Σολεντάρ στην επαρχία του Ντονιέτσκ, δηλαδή σχεδόν στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Λίγες μέρες πριν, ο Σ. Σοϊγκού, Ρώσος υπουργός Άμυνας είχε δηλώσει ότι τα κονβόι του ΝΑΤΟϊκού και αμερικάνικου οπλισμού είναι «νόμιμοι στόχοι». Παράλληλα, ο βρετανός ομόλογός του είχε δηλώσει κι αυτός ότι οι ουκρανικές δυνάμεις «νομιμοποιούνται» να πλήξουν στόχους στο έδαφος της Ρωσίας χρησιμοποιώντας βρετανικά όπλα και εξοπλισμό.
Αυτό είναι το πλαίσιο στο οποίο εκτυλίσσεται ο πόλεμος. Οι ρωσικοί πύραυλοι πέφτουν βροχή σε σιδηροδρομικούς κόμβους σε όλη την έκταση της Ουκρανίας, από το Λβιβ, στα σύνορα με την Πολωνία μέχρι το Ντονμπάς, με στόχο να καθυστερήσουν ή να διακόψουν τη ροή ΝΑΤΟϊκού οπλισμού. Υποτίθεται ότι είναι πλήγματα «ακριβείας», αλλά γνωρίζουμε τι σημαίνει αυτό από τους αμερικάνικους βομβαρδισμούς σε χώρες όπως το Ιράκ ή το Αφγανιστάν: εκατόμβες νεκρών αμάχων. Έτσι, ένα τέτοιο πλήγμα κατέστρεψε ένα σχολείο που φιλοξενούσε πρόσφυγες σε ένα σχολείο στη κωμόπολη Μπιχορίβκα στην επαρχία του Λουγκάνσκ: εξήντα νεκροί οι απολογισμός.
Η Ρωσία επίσης ανακοίνωσε ότι απέκρουσε επίθεση για την ανακατάληψη του Φιδονησιού, που εκτός από τη συμβολική σημασία που απέκτησε μετά τις 24 Φλεβάρη, είναι και η βάση ενός μεγάλου ραντάρ που σαρώνει την Ουκρανία και τη Ρουμανία. Εντωμεταξύ, οι μάχες στο Ντονμπάς συνεχίζονται παίρνοντας τα χαρακτηριστικά «πολέμου φθοράς» όπως στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Σε άρθρο του στην εφημερίδα Νιου Γιορκ Τάιμς ο Τόμας Φρίντμαν γράφει πως ανησυχεί ότι οι ΗΠΑ δεν κρατάνε τα προσχήματα και γι’ αυτό όπως λέει ο τίτλος «Τα πράγματα γίνονται πιο επικίνδυνα μέρα με τη μέρα και ο Μπάιντεν το γνωρίζει».
Η αφορμή ήταν οι «διαρροές» από αμερικάνους αξιωματούχους την περασμένη βδομάδα σύμφωνα με τις οποίες οι αμερικάνικες υπηρεσίες παρείχαν πληροφορίες και καθοδήγηση για κάποιες από τις επιτυχίες του ουκρανικού στρατού που έχουν γίνει πρώτη είδηση στα ΜΜΕ: το πυραυλικό πλήγμα που βύθισε τη ναυαρχίδα Μοσκβά στις 13 Απρίλη και τα πλήγματα «ακριβείας» με τα οποία έχουν σκοτωθεί Ρώσοι στρατηγοί.
Διολίσθηση
Ο Φρίντμαν που έχει τις καλύτερες «άκρες» στο Λευκό Οίκο μεταφέρει την οργισμένη αντίδραση του Μπάιντεν: «Κάλεσε τη διευθύντρια του Εθνικού Γραφείου Πληροφοριών, το διευθυντή της CIA και τον υπουργό Άμυνας και τους δήλωσε με την πιο έντονη και εκφραστική γλώσσα ότι τέτοιες φλυαρίες πρέπει να σταματήσουν αμέσως πριν καταλήξουμε σε ένα ακούσιο, άμεσο πόλεμο με τη Ρωσία». Και ο ίδιος ο Φρίντμαν γράφει: «Το εντυπωσιακό συμπέρασμα από αυτές τις διαρροές είναι ότι υποδεικνύουν πως πλέον δεν βρισκόμαστε σε έναν έμμεσο πόλεμο με τη Ρωσία αλλά διολισθαίνουμε προς ένα άμεσο πόλεμο, και κανείς δεν έχει προετοιμάσει τον αμερικάνικο λαό και το Κογκρέσο για κάτι τέτοιο».
Βέβαια δεν χρειαζόταν ο Φρίντμαν για να γίνει σαφές ότι η φρίκη που ξεδιπλώνεται καθημερινά στην Ουκρανία είναι ένας ιμπεριαλιστικός πόλεμος ανάμεσα στην Ρωσία και τις ΗΠΑ. Όπως έγραφε η Εργατική Αλληλεγγύη στο προηγούμενο φύλλο της, ο ίδιος ο Αμερικάνος υπουργός Άμυνας δήλωσε ανοιχτά κατά την επίσκεψή του στο Κίεβο ότι «στόχος μας είναι η αποδυνάμωση της Ρωσίας σε τέτοιο βαθμό που να μην μπορεί να κάνει πράγματα όπως στην Ουκρανία».
Όποια και να είναι η εξέλιξη, «βάλτωμα» των επιχειρήσεων, προέλαση του ρωσικού ή επιτυχημένη αντεπίθεση του ουκρανικού στρατού, η αναμέτρηση των ιμπεριαλιστών έχει ξεφύγει από το έδαφος της Ουκρανίας.
Ο Γιοζέπ Μπορέλ, ο επίτροπος Εξωτερικών της ΕΕ, δήλωσε στους Φαινάνσιαλ Τάιμς, ότι τα αποθέματα της ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας που έχουν παγώσει από τις κυρώσεις πρέπει να κατασχεθούν ως πολεμικές αποζημιώσεις. Αυτά από τη «φιλειρηνική» ΕΕ. Και αυτή τη βδομάδα πρώτα η Φινλανδία και μετά η Σουηδία αποφασίζουν αν θα ζητήσουν ένταξη στο ΝΑΤΟ, δηλαδή αν θα ανοίξει ένα βόρειο μέτωπο στην στρατιωτική αντιπαράθεση με την Ρωσία.