Αντιπολεμικό κίνημα
Ο Μητσοτάκης στην Ουάσινγκτον: Τρέχει να εξαργυρώσει την εμπλοκή στον πόλεμο

«Στη Δύση οικοδομούμε τις συμμαχίες μας, αντί να τις αναζητούμε μετέωροι στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Και υπηρετούμε με συνέπεια τις υποχρεώσεις μας προς τους φίλους μας ώστε να μπορούμε και εμείς να ζητούμε, αν χρειαστεί, τη δική τους έμπρακτη συμπαράσταση. Τελεία και παύλα». Αυτά δήλωσε, με αγέρωχη πόζα, ο Μητσοτάκης στην ομιλία του στο συνέδριο της ΝΔ. Και συνέχισε απαριθμώντας τα Ραφάλ και τις φρεγάτες που έχει αγοράσει η κυβέρνησή του για τον «απόλυτο αυτοσκοπό της άμυνας της πατρίδας». 

Ο «απόλυτος αυτοσκοπός» αυτής της κυβέρνησης είναι να υπηρετήσει τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης, των τραπεζιτών, των εφοπλιστών και των κερδοσκόπων κάθε λογής. Κι αυτός ο «αυτοσκοπός» περνάει μέσα από την πιο ενθουσιώδη συμμετοχή στην κλιμάκωση της επέμβασης από ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στον πόλεμο στην Ουκρανία. 

Η φιλοδοξία του Μητσοτάκη είναι ότι αυτή η συμμετοχή θα φέρει «έμπρακτη συμπαράσταση» στην αντιπαράθεση με την τουρκική αστική τάξη για τη μοιρασιά της λείας στην Ανατολική Μεσόγειο. Γι’ αυτό η κυβέρνηση προβάλει με πανηγυρικούς τόνους την επίσκεψη του Μητσοτάκη στο Λευκό Οίκο στις 16 Μάη. Χαρακτηριστικό δείγμα το άρθρο της Καθημερινής:

«Το έτερο στοιχείο που έπαιξε ρόλο ήταν το προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού έχει την εικόνα ενός ατλαντιστή ηγέτη που παίρνει δύσκολες αποφάσεις, ενώ παράλληλα ασπάζεται βασικές φιλοδυτικές, φιλοεπιχειρηματικές απόψεις».

Στη συνέχεια το άρθρο παίρνει διθυραμβικούς τόνους μιας και ο Μητσοτάκης θα μιλήσει σε κοινή συνεδρίαση της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας: «Ενδεικτικό της σημασίας που έχει η κοινή ομιλία είναι πως κάτι ανάλογο έχουν κάνει προσωπικότητες όπως ο Πάπας, πρόεδροι της Γαλλίας, πρωθυπουργοί του Ισραήλ». 

Στήριξη

Και στο τέλος του άρθρου έρχεται το «ζουμί». Συγκεκριμένα: «Αυτό που ασφαλώς θα έχει ενδιαφέρον είναι οι δημόσιες τοποθετήσεις του προέδρου των ΗΠΑ και των άλλων αξιωματούχων με τους οποίους θα συναντηθεί ο πρωθυπουργός και στους οποίους θα θέσει το ζήτημα της τουρκικής επιθετικότητας. Στην Ουάσιγκτον υπάρχουν αξιωματούχοι που θεωρούν ότι πρέπει να δοθεί ένα αυστηρό μήνυμα προς την Άγκυρα, αλλά δεν είναι λίγοι όσοι επιμένουν ότι σημασία έχει να μείνει η Τουρκία ‘στο μαντρί’ με οποιοδήποτε κόστος. Η στήριξη θα είναι συνεπώς σαφέστατη και απομένει να δούμε πώς θα εκφραστεί».

Ενόψει της πολυπόθητης στήριξης ο Μητσοτάκης αποφάσισε να μη πάει με άδεια χέρια στον Λευκό Οίκο. Μια πρώτη κίνηση είναι η απόφαση για πρόσθετη αποστολή οπλισμού στην Ουκρανία. Σύμφωνα πάλι με την Καθημερινή (Β. Νέδος, 8/)η κυβέρνηση ετοιμάζεται να στείλει τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και μάχης τύπου BMP-1 «εφόσον αυτά μπορούσαν να αντικατασταθούν άμεσα από αντίστοιχων δυνατοτήτων οχήματα μεταφοράς προσωπικού και μάχης».

Και έπεται συνέχεια: «πρέπει να υπενθυμιστεί ότι πέρα από τα ΒΜΡ-1, αιτήματα είτε απευθείας από την Ουκρανία είτε από ενδιάμεσους δρώντες όπως οι ΗΠΑ και η Γερμανία, υπάρχουν και για άλλα συστήματα, όπως τα αντιαεροπορικά Stinger αλλά και οι αντιπλοϊκοί πύραυλοι τύπου Harpoon του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.)».