Η πανεργατική απεργιακή απάντηση την ίδια ημέρα είναι η καλύτερη ευκαιρία για να βρεθούν οι βουλευτές και οι υπουργοί της κυβέρνησης, περικυκλωμένοι από εκατοντάδες χιλιάδες απεργούς, στέλνοντάς τους το μήνυμα ότι καμία κυβέρνηση και κανένα ΔΝΤ δεν μπορεί να επιβάλει κανένα μέτρο όταν οι εργαζόμενοι αντιστέκονται και απεργούν.
Όσες συνεντεύξεις και να δώσει ο Λοβέρδος, ο Κουτρουμάνης και οι παρατρεχάμενοί τους για να πουν ότι πρόκειται για «άδικα πλην όμως αναγκαία μέτρα», δεν μπορούν να μετριάσουν την οργή που νιώθουν εκατομμύρια εργαζόμενοι για τη ραγδαία μείωση των συντάξεων και την βίαιη αύξηση των ορίων ηλικίας. Σύμφωνα λοιπόν με το νομοσχέδιο έκτρωμα καταργείται η 13η και 14η σύνταξη και επιβάλλεται ΛΑΦΚΑ από τον προσεχή Αύγουστο στις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ από 3% έως 10%. Ο νέος τρόπος υπολογισμού της σύνταξης από το 2015 θα επιφέρει μείωση κατά 40% περίπου, αφού ο συντάξιμος μισθός θα υπολογίζεται πλέον σε ολόκληρο τον εργάσιμο βίο. Επιπλέον, με το νομοσχέδιο, προς κατάργηση οδεύουν και οι επικουρικές συντάξεις αφού η κυβέρνηση δεν δίνει καμιά εγγύηση ότι θα καλύπτει τα ελλείμματα των επικουρικών ταμείων.
Εξοργιστικές ανατροπές φέρνει επίσης το ασφαλιστικό και στα όρια ηλικίας, αφού από 1/1/2015 η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζόμενων, δεν θα μπορεί να πάρει πλήρη σύνταξη αν δεν έχει συμπληρώσει 40 χρόνια εργασίας και το όριο ηλικίας των 65 ετών. Καταργείται δηλαδή η 35ετία χωρίς όριο, ή με όριο ηλικίας και η 37ετία χωρίς όριο ηλικίας. Η μεγαλύτερη και πιο βίαιη ανατροπή γίνεται στις γυναίκες και ιδιαίτερα στις μητέρες με ανήλικα αφού τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης αυξάνονται από 5 μέχρι και 15 χρόνια. Το ίδιο συμβαίνει και με εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους που υπάγονται στο καθεστώς των ΒΑΕ, αφού μετά τον αποχαρακτηρισμό πολλών επαγγελμάτων θα ενταχθούν αναγκαστικά στις γενικές διατάξεις, αλλά και όσοι παραμείνουν θα βγαίνουν σε σύνταξη στα 60.
Μεγάλη θα είναι και η ανατροπή στις εργασιακές σχέσεις αφού στο νομοσχέδιο του ασφαλιστικού συμπεριλήφθηκαν όλες οι αντεργατικές αλλαγές που αρχικά θα περνούσε η κυβέρνηση με Προεδρικό διάταγμα όπως μείωση της αποζημίωσης απόλυσης κατά 40% - 50%, η αύξηση του ορίου των απολύσεων, η κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και επίσης καταργεί το δικαίωμα των συνδικάτων να προσφεύγουν στον ΟΜΕΔ (Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας).
Έγκλημα
Αυτό το νομοσχέδιο είναι ένα έγκλημα. Γι´ αυτό απέναντί του δεν χωράνε συμβιβασμοί όπως αυτός που συζητάει η ΓΣΕΕ, υπογράφοντας Εθνική ΣΣΕ με τον ΣΕΒ, ζητιανεύοντας αύξηση 1% για τον ιδιωτικό τομέα, όταν ο πληθωρισμός φτάνει στο 5%. Είναι στην ουσία σαν να βάζει η ΓΣΕΕ την υπογραφή της στο τριετές πάγωμα των μισθών που ζητούν οι εργοδότες και το ΔΝΤ.
Αυτή είναι μία μάχη που χρειάζεται να τη δώσουμε σε κάθε χώρο δουλειάς βήμα το βήμα: φτιάχνοντας απεργιακές επιτροπές που οργανώνουν όχι μόνο τη συμμετοχή στη νέα Πανεργατική αλλά και τη συνέχεια: νέες γενικές συνελεύσεις αμέσως μετά, αποφάσεις για απεργίες διαρκείας ενάντια στην εφαρμογή των μέτρων, απαίτηση από τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ για νέα Πανεργατική. Και ταυτόχρονα βάζοντας μέσα σε αυτές τις συλλογικές διαδικασίες το αίτημα για υιοθέτηση ενός προγράμματος αντικαπιταλιστικής διεξόδου από την κρίση: Στάση πληρωμών του χρέους, κρατικοποίηση των τραπεζών, αγώνας για εργατικό έλεγχο πάνω στο δημόσιο τραπεζικό σύστημα. Μπορούμε να το κατακτήσουμε. Ο πανεργατικός ξεσηκωμός του φετινού καλοκαιριού δεν θυμίζει μόνο ημερολογιακά τα Ιουλιανά του ´65, αλλά και πολιτικά, δείχνοντας τη δύναμη του εργατικού κινήματος να δημιουργεί πολιτική κρίση στις κυβερνήσεις και φόβο στην άρχουσα τάξη της βαρβαρότητας.
29 Ιούνη: καθολική συμμετοχή στην Αθήνα...
Με καθολική συμμετοχή στην πανεργατική απεργία της 29 Ιούνη, την έκτη από την αρχή του 2010, απάντησαν εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και ΔΕΚΟ, στην επιχείρηση ανατροπής του ασφαλιστικού και των εργασιακών σχέσεων που στήνουν κυβέρνηση, ΔΝΤ και ΕΕ.
Παρά την προσπάθεια κυβέρνησης και ΜΜΕ να πείσουν τους εργαζόμενους ότι τα νέα βάρβαρα μέτρα είναι μονόδρομος, κατά χιλιάδες ξεχύθηκαν, σε δρόμους και πλατείες σε όλη τη χώρα, δείχνοντας ότι απέναντι στην βαρβαρότητα της κρίσης ο μονόδρομος είναι ένας: η απεργία.
«Σήμερα απεργούμε για να διεκδικήσουμε τα βασικά μας κεκτημένα», μας είπε ο Βαγγέλης Χατζάρας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τσιμέντων. «Κάτω τα χέρια από το ασφαλιστικό, να μην περάσει η αύξηση των ορίων ηλικίας, κάτω τα χέρια από το εργασιακό, όχι στην κατάργηση της Διαιτησίας, όχι στην αύξηση του ορίου των απολύσεων, διαφωνούμε με όλα αυτά, αντιδρούμε και απεργούμε. Η επιλογή της κυβέρνησης να ψηφίσει όλα αυτά τα μέτρα είναι απαράδεκτη και μας γυρίζει σε ένα εργασιακό μεσαίωνα. Οπότε το μόνο όπλο που έχουν οι εργαζόμενοι είναι να απεργήσουν. Και όχι μόνο, αλλά και να αντιδράσουν ακόμα και πιο δυναμικά. Χρειάζεται μία γενικευμένη αντίδραση, ενωμένοι όλοι μαζί. Το διαίρει και βασίλευε είναι προς όφελος της κυβέρνησης και των εργοδοτών».
Η απεργία σε πολλούς χώρους άγγιξε το 100%. Ακόμα και στο Λιμάνι του Πειραιά όπου η ηγεσία της ΠΝΟ επέλεξε την ανοιχτή απεργοσπασία και δε συμμετείχε στην απεργία, η πλειοψηφία των δρομολογίων δεν έγιναν, αφού από τα 80 προγραμματισμένα τα 70 είτε δεν έγιναν είτε τα πλοία έφυγαν νωρίτερα και χωρίς επιβάτες, χάρη στην απεργία που προκήρυξαν τα δύο πρωτοβάθμια σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ. Τα τρένα δεν κινήθηκαν αφού η ΠΟΣ συμμετείχε στην 24ωρη απεργία, οι περισσότερες πτήσεις ακυρώθηκαν, ενώ οι συγκοινωνίες της Αθήνας κινήθηκαν μόνο τις ώρες της απεργιακής συγκέντρωσης για να μεταφέρουν τους απεργούς.
Συμμετοχή
Σε εργοστάσια, υπηρεσίες του δημοσίου, ΔΕΚΟ, η απεργία κυμάνθηκε από 80% μέχρι 100%.
«Η συμμετοχή στην σημερινή απεργία ήταν πάνω από 95%. Οι συνεχιζόμενες αυξήσεις στις τιμές θα έχουν επιπτώσεις στους εργαζόμενους και σε όλο τον κόσμο. Αυτό θα οδηγήσει σε μείωση της κατανάλωσης, άρα μείωση της παραγωγής και δυστυχώς αυτό συνεπάγεται απολύσεις», μας είπε ο Μιχάλης Χρυσανθακόπουλος, Γραμματέας του σωματείου Εργαζομένων στην καπνοβιομηχανία Παπαστράτος. «Αν περάσει το νέο ασφαλιστικό το όριο ηλικίας για εμάς που είμαστε στα Βαρέα και Ανθυγιεινά από τα 55 θα πάνε στα 60. Οι νέοι εργαζόμενοι θα βγούνε στα 65. Και βέβαια κατά 99% θα μας βγάλουν και εμάς έξω από τα Βαρέα. Δεν θα τους αφήσουμε όμως. Είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε και αυτό το μήνυμα στέλνουμε σήμερα με τη συμμετοχή μας στην απεργία. Είναι σίγουρο ότι αν δεν υπάρχει συμμετοχή θα έρθουν χειρότερες ημέρες για όλους τους εργαζόμενους».
Στο Πεδίο του Αρεως άρχισαν από τις 11πμ να συγκεντρώνονται τα μπλοκ των μεγάλων Ομοσπονδιών όπως της Ομοσπονδίας Επισιτισμού Τουρισμού, των εργαζόμενων στα ΕΛΠΕ, της ΕΥΔΑΠ, των Ναυπηγείων Ελευσίνας, των εργαζόμενων στην Χημική Βιομηχανία, η Ενωση Λιμενεργατών ΟΛΠ, η ΠΟΣΤ, η ΠΥΡΚΑΛ, η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, το Εργατικό Κέντρο Θήβας, του Σκαραμαγκά, της ΟΤΟΕ, του ΗΣΑΠ, του ΟΤΕ. Το Μουσείο όπου καλούσαν οι ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ, η ΠΟΕ - ΟΤΑ, η ΠΟΕΔΗΝ, η ΟΕΝΓΕ, Πρωτοβάθμια Σωματεία, Φοιτητικοί Σύλλογοι, η Ένωση Μεταναστών Εργατών, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η Εργατική Αλληλεγγύη και άλλες οργανώσεις της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, συγκέντρωσε για άλλη μία φορά το μεγαλύτερο κομμάτι των απεργών. «Σήμερα διαδηλώνουμε με το μπλοκ της Ένωσης Μεταναστών Εργατών, για να διεκδικήσουμε δικαιώματα και το μήνυμα που στέλνουμε με τη συμμετοχή μας σε αυτή την απεργιακή συγκέντρωση είναι ότι χρειάζεται οργάνωση», μας είπε ο Μόουζες, μετανάστης από την Σενεγάλη. «Η κυβέρνηση λέει στον κόσμο ότι αυτή η οικονομική κρίση υπάρχει εξ´ αιτίας των μεταναστών και των προσφύγων αλλά δεν είναι αυτή η αλήθεια. Κάθε μέρα έχουμε πρόβλημα με την αστυνομία, μέσα στην αστυνομία υπάρχουν φασίστες και ρατσιστές. Στις 20 Ιούλη ετοιμάζουμε μία μεγάλη διαδήλωση, για να δείξουμε σε όλο τον κόσμο ότι δεν είμαστε εμείς υπεύθυνοι για την κρίση και ότι θα παλέψουμε όλοι μαζί για μία καλύτερη ζωή».
Εργαζόμενοι, νεολαίοι, άντρες, γυναίκες, μετανάστες, εργαζόμενοι στο Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα, έστειλαν μήνυμα στις συνδικαλιστικές ηγεσίες ότι χρειάζεται απεργιακή συνέχεια μέχρι να αναγκάσουμε την κυβέρνηση να πετάξει το μνημόνιο στα σκουπίδια, απαιτώντας πάγωμα του χρέους και όχι περικοπές των μισθών, των συντάξεων, των προσλήψεων. Έστειλαν μήνυμα και στην ίδια την κυβέρνηση ότι όσο και να μαγειρεύει τα νούμερα για να παρουσιάσει μείωση του ελλείμματος για να πείσει ότι γρήγορα θα έρθει η ανάκαμψη, το μόνο που καταφέρνει είναι να δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερη οικονομική και πολιτική κρίση.
«Οι εργασιακές σχέσεις κινδυνεύουν, οι εργοδότες είναι εν αναμονή και με την πρώτη ευκαιρία και δημιουργώντας το κατάλληλο κλίμα, θα επιχειρήσουν και άλλες επιθέσεις», μας είπε ο Νίκος, Γραμματέας του σωματείου τσιμέντων Χάλυψ. «Ταυτόχρονα με το νέο ασφαλιστικό επιδιώκουν να πάνε όλους τους εργαζόμενους στα 65, ακόμα και εμάς που είμαστε στα Βαρέα. Ο στόχος είναι η διάλυση κάθε κατάκτησης που έχει το εργατικό κίνημα. Αυτό το οσμιζόμαστε όχι μόνο οι συνδικαλιστές, αλλά και οι απλοί εργαζόμενοι. Το μήνυμα που χρειάζεται πλέον να στείλει το συνδικαλιστικό κίνημα είναι πολιτικό. Πρώτα και κύρια να πέσει αυτή η κυβέρνηση. Γιατί είναι ανίκανη να μας βγάλει από τη βαρβαρότητα. Αν της αναθέσουμε αυτή την αρμοδιότητα το πολύ πολύ να μας φέρει την απόλυτη βαρβαρότητα. Τα συνδικάτα χρειάζεται να το βάλουν πια και αυτό σαν αίτημα και πρέπει να επιμείνουμε. Χρειάζεται συμμετοχή των εργαζόμενων, χρειάζεται ενότητα, και συντονισμός».
«Να φύγουν»
«Είναι ντροπή για όλους αυτούς που έφτασαν τους εργαζόμενους σε αυτό το σημείο», μας είπε η Μαλβίνα, εργαζόμενη στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. «Να σηκωθούν να φύγουν όλοι. Είναι απαράδεκτο να καταστρέφουν τη ζωή μας και τη ζωή των παιδιών μας. Δεν έχουν να μας προσφέρουν τίποτα, μόνο μείωση μισθών, μείωση αποδοχών, μείωση σύνταξης.
Μας λένε ότι τα όρια ηλικίας των γυναικών πρέπει να αυξηθούν γιατί υπάρχει ισότητα. Ας μας πουν που την είδαν την ισότητα; Δεν είναι τυχαίο ότι η ανεργία των γυναικών είναι τόσο μεγάλη. Άμα πας να ζητήσεις δουλειά το πρώτο πράγμα που σε ρωτάνε είναι αν έχεις παιδιά. Και άμα έχεις θα προτιμήσουν να πάρουν έναν άντρα. Άρα διεκδικούμε όλες τις κατακτήσεις που είχαμε σα γυναίκες, διεκδικούμε τα πάντα και πάνω απ´ όλα να σηκωθούνε να φύγουν όλοι. Να συνεχίσουμε τους αγώνες και μέσα στο καλοκαίρι και από Σεπτέμβρη, να περικυκλώσουμε τη Βουλή μέχρι να τους διώξουμε».
...και στην επαρχία
«Χιλιάδες εργαζόμενοι και νεολαίοι συμμετείχαν στην απεργιακή συγκέντρωση που έγινε στις 29 Ιούνη στη Θεσσαλονίκη», μας είπε ο Νίκος Τουρνάς. «Ηταν εντυπωσιακό ότι συμμετείχαν πολλά συνδικάτα από κλάδους του ιδιωτικού τομέα, αλλά και από εργατικούς χώρους που δέχονται άμεσες επιθέσεις από την κυβέρνηση και έχουν ήδη αποφασίσει τα επόμενα απεργιακά βήματα. Ηταν εκεί με τα πανώ τους εργαζόμενοι από το Μέταλλο, το χώρο του Ιματισμού, εργαζόμενοι της ΕΡΤ, του ΟΣΕ, της ΕΥΑΘ, της ΕΝΙΘ. Η πορεία ακολούθησε μία μεγάλη διαδρομή και κατέληξε στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Ηταν κοινή διαπίστωση όλων των συντρόφων που συζητούσαν με τον κόσμο διακινώντας την Εργατική Αλληλεγγύη ότι ο κόσμος ζητάει την απεργιακή συνέχεια, αλλά οι συνδικαλιστικές ηγεσίες δεν την οργανώνουν. Γι´ αυτό και η επιτυχία της νέας πανεργατικής στις 8 Ιούλη είναι μία ακόμα μάχη που χρειάζεται να οργανωθεί από τα κάτω. Σε αυτή την κατεύθυνση σύντροφοι και συντρόφισσες της Εργατικής Αλληλεγγύης οργανώνουμε αυτή την εβδομάδα εξορμήσεις-περιοδείες σε μεγάλους εργατικούς χώρους της Θεσσαλονίκης όπως στα νοσοκομεία, στους Δήμους, στον ΟΣΕ, στη ΔΕΗ».
«1000 -1500 άτομα συμμετείχαν στην πανεργατική συγκέντρωση που έγινε στα Γιάννενα» μας είπε η Αργυρή Ερωτοκρίτου. «Ηταν κάτι πρωτόγνωρο να βλέπουμε τόσο κόσμο να κατεβαίνει στο δρόμο μέσα στο καλοκαίρι και παρά το γεγονός ότι έλειπαν οι φοιτητές λόγω καλοκαιριού. Συμμετείχαν με πανώ το Εργατικό Κέντρο, τα Πρωτοβάθμια Σωματεία, η ΕΛΜΕ, η Εργατική Αλληλεγγύη και άλλες οργανώσεις. Η συγκέντρωση ξεκίνησε από το Εργατικό Κέντρο και στη συνέχεια έγινε πορεία που πέρασε από την Ακαδημία και κατέληξε στη Νομαρχία».
«Μεγάλη επιτυχία είχε η πανεργατική συγκέντρωση και στην Πάτρα», μας είπε ο Νίκος Αναστασίου. «Η συγκέντρωση που ξεκίνησε από το Εργατικό Κέντρο έκανε το γύρο της πόλης καταλήγοντας πάλι στο ίδιο σημείο, με τη συμμετοχή περίπου 3.000 εργαζομένων και νεολαίων. Υπήρχε μεγάλη συμμετοχή από σωματεία που αντιμετωπίζουν τις επιθέσεις της εργοδοσίας και της κυβέρνησης. Στο μπλοκ των Πρωτοβάθμιων Σωματείων κατέβηκαν με πανώ τα σωματεία των Σεκιούριτι, της ΕΒΟ που παλεύουν ενάντια στις απολύσεις, επίσης συμμετείχε ο φοιτητικός σύλλογος των Μηχανολόγων, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Παρά το γεγονός ότι το ΠΑΜΕ καλούσε για άλλη μία φορά σε άλλη πλατεία η πόλη πλημμύρισε από 5.000 περίπου απεργούς».
«Πάνω από 1000 απεργοί συγκεντρώθηκαν στην πανεργατική συγκέντρωση στο Ηράκλειο στις 29 Ιούνη», μας είπε ο Βασίλης Μυρσινιάς. «Η συμμετοχή του κόσμου ήταν μαζική από μια σειρά χώρους δουλειάς που αναδεικνύει ότι οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε θέση μάχης. Τον τόνο έδινε το μπλοκ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του ΣΕΚ με νέα συνθήματα όπως «Λοβέρδο αλήτη άκου το καλά, εσένα θα απολύσουμε και τα αφεντικά» και «Τέρμα πια στις αυταπάτες, ή με το ΠΑΣΟΚ ή με τους εργάτες». Για πρώτη φορά μπλοκ εργαζομένων που συνήθως είναι ανοργάνωτα άρχισαν να φωνάζουν με δύναμη υιοθετώντας αντίστοιχα συνθήματα. Σημαντική ήταν και η κουβέντα που άνοιγε με τους απεργούς από την πλευρά της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς με εκατοντάδες προκηρύξεις που μοιράστηκαν όλη τη βδομάδα και πριν την απεργία και αναδείκνυαν την αντικαπιταλιστική διέξοδο από την κρίση. Με δεδομένο την οργάνωση νέας πανεργατικής απεργίας τη μέρα της ψήφισης του ασφαλιστικού η πανεργατική της 29 Ιούνη λειτούργησε στο Ηράκλειο σαν πρόβα τζενεράλε ενός μεγάλους ξεσηκωμού στις 8 Ιούλη».
Εξορμήσεις με την Εργατική Αλληλεγγύη
Με την προκήρυξη που καλεί στην απεργία της Πέμπτης 8 Ιούλη, την Εργατική Αλληλεγγύη και τα κείμενα υπογραφών που καλούν για πάγωμα του χρέους και όχι των μισθών, σύντροφοι και συντρόφισσες του ΣΕΚ οργάνωσαν μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα δεκάδες εξορμήσεις σε πλατείες, σταθμούς ΜΕΤΡΟ, ΗΣΑΠ και εργατικούς χώρους.
«Την Παρασκευή 2/7 το απόγευμα κάναμε μία πολύ πετυχημένη εξόρμηση στον Πεζόδρομο του Περιστερίου» μας είπε η Λίλιαν. «Καλούσαμε τον κόσμο στην απεργία της 8ης Ιούλη και του ζητάγαμε να υπογράψει ενάντια στο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό και υπέρ της διαγραφής του χρέους. Οι περισσότεροι από όσους πέρασαν ήταν εργαζόμενοι με τους οποίους συζητήσαμε το ζήτημα της απεργιακής κλιμάκωσης, αλλά και την προοπτική να οργανώσουμε στους χώρους τους εκδηλώσεις με θέμα πώς μπορεί να γίνει διαγραφή του χρέους και για την καμπάνια που οργανώνουμε με ψηφίσματα που θέλουμε να περάσουν από τα σωματεία. Μαζέψαμε γύρω στις 80 υπογραφές και από αυτούς οι 40 αγόρασαν την Εργατική Αλληλεγγύη, ενώ άλλοι άφησαν το τηλέφωνό τους για να οργανώσουμε τη συνέχεια στους χώρους τους».
Την Δευτέρα 5/7 από τις 7πμ εξορμήσεις έγιναν στο ΜΕΤΡΟ της πλατείας Αττικής, στον Ευαγγελισμό, στο Σύνταγμα. «Τη Δευτέρα το πρωί στην εξόρμηση στο Σύνταγμα μιλήσαμε με πολύ κόσμο που πήγαινε στις δουλειές του με το σύνθημα όλη την Πέμπτη στην απεργία, συνεχίζουμε με απεργίες διαρκείας, παγώστε το χρέος και όχι τους μισθούς», μας είπε η Σταυρούλα. «Οι περισσότεροι σταματούσαν μόλις άκουγαν το σύνθημα για το χρέος και υπέγραφαν στο σχετικό κείμενο υπογραφών. Ένα μεγάλο κομμάτι έλεγε ότι θα είναι στην πανεργατική απεργία και ιδιαίτερα οι γυναίκες που ήταν πολύ οργισμένες με το νέο ασφαλιστικό έκτρωμα. Δώσαμε 20 φύλλα της Εργατικής Αλληλεγγύης και μαζέψαμε δεκάδες υπογραφές».
Η ίδια ανταπόκριση υπήρχε και στις εξορμήσεις που έγιναν στους εργατικούς χώρους. «Την Δευτέρα το πρωί κάναμε περιοδεία στο Νοσοκομείο Γεννηματάς», μας είπε η Αλεξάνδρα. «Πήγαμε σε πολλά τμήματα και μιλήσαμε με γιατρούς και νοσηλευτές. Οι περισσότεροι γνώριζαν για την απεργία στις 8/7 και μας έλεγαν ότι θα κατέβουν. Ταυτόχρονα άνοιγε η συζήτηση για το πώς μπορεί να οργανωθεί καλύτερα η απεργία. Πολλοί ήταν αυτοί που συμφωνούσαν ότι χρειάζεται να βγει μία απεργιακή επιτροπή που θα αναλάβει να οργανώσει το κατέβασμα στην απεργία και να ορίσει η ίδια το προσωπικό ασφαλείας. Κάποιοι μας είπαν ότι θα το προτείνουν στην Γενική Συνέλευση που έχει οριστεί για την παραμονή της απεργίας και είναι πολύ πιθανό αυτή τη φορά να κατέβει το νοσοκομείο με πανό. Δώσαμε 10 φύλλα της Εργατικής Αλληλεγγύης».
Συγκεντρώσεις Πανελλαδικά 8/7
ΑΘΗΝΑ 10πμ πλ. Κλαυθμώνος, Προσυγκέντρωση 10πμ Προπύλαια
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 10.30πμ, Εργατικό Κέντρο
ΓΙΑΝΝΕΝΑ 10.30πμ Εργατικό Κέντρο
ΠΑΤΡΑ 10πμ Εργατικό Κέντρο
ΗΡΑΚΛΕΙΟ 10πμ Εργατικό Κέντρο, Προσυγκέντρωση 9.30πμ Άγαλμα Βενιζέλου
ΧΑΝΙΑ 10.30πμ Πλατεία Αγοράς
ΡΕΘΥΜΝΟ 10πμ Εργατικό Κέντρο