Εργατικό κίνημα
Απεργία στην έρευνα

Την Τρίτη 17 Μάη, οι εργαζόμενοι/ες στην Έρευνα και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση απεργούν και διαδηλώνουν στο Υπουργείο Ανάπτυξης! Ένα περίπου χρόνο μετά την ίδρυση του Πανελλαδικού Σωματείου στην Έρευνα και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (ΣΕΡΕΤΕ), πραγματοποιείται η πρώτη απεργία του κλάδου με στόχο την αναγνώριση της εργασιακής ταυτότητας όλων όσων συμμετέχουν στην ερευνητική και διδακτική διαδικασία των Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Κέντρων και την διεκδίκηση των δικαιωμάτων που τη συνοδεύουν. 

Στην Ελλάδα, το εργατικό δυναμικό που απασχολείται στην έρευνα είναι στο μεγαλύτερό του ποσοστό απλήρωτο, ανασφάλιστο και πολλές φορές αναγκασμένο να ετεροαπασχολείται εντός ή εκτός ερευνητικών δομών. Τα τελευταία χρόνια, που το δημόσιο Πανεπιστήμιο υποχρηματοδοτείται σταθερά και το μόνιμο διδακτικό προσωπικό μειώνεται συνεχώς, οι ερευνητές καλούνται να γεμίσουν τα λειτουργικά κενά αναλαμβάνοντας πέρα από το ερευνητικό και διδακτικό έργο, προφανώς με μειωμένο μισθό σε σχέση με τα μόνιμα μέλη ΔΕΠ ή και με καθόλου μισθό, αν αυτό πλασάρεται σαν μέρος μιας διδακτικής εμπειρίας που πρέπει να αποκτήσουν. Η κυβέρνηση προωθεί σαν μόνη λύση για επαρκή χρηματοδότηση των πανεπιστημίων τη «σύνδεση έρευνας και αγοράς» προάγοντας τη λογική των start ups και συνεργασίες όπως αυτή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) με τον Σύνδεσμο Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ) ή αυτή της Πολυτεχνικής του ΑΠΘ με την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) για να φτιάχνουν drones για την καταστολή και τις βίαιες επαναπροωθήσεις προσφύγων στα σύνορα! 

Σε αυτό το πλαίσιο, ο αγώνας των εργαζομένων στην Έρευνα και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση βάζει φρένο στο πανεπιστήμιο και την έρευνα που ονειρεύεται η Κεραμέως και ταυτόχρονα αντιστέκεται στην εργασιακή πραγματικότητα που προσπαθεί να υλοποιήσει το αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη σε όλους τους υπόλοιπους κλάδους. Συγκεκριμένα, στις 17 Μάη απεργούμε ενάντια στην απλήρωτη, ανασφάλιστη και ελαστική εργασία που κυριαρχεί στον κλάδο, διεκδικούμε αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Παιδεία και την Έρευνα, υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ασφάλιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους/ες και παλεύουμε για έρευνα που θα διεξάγεται με γνώμονα τις κοινωνικές ανάγκες και όχι τα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Μυρτώ Μαργέλη, γιατρός, υποψήφια διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ