Πλήθος εργαζομένων των ΟΤΑ που προσελήφθησαν ως συμβασιούχοι την περίοδο της πανδημίας σε δήμους της Αττικής, συμμετείχαν στην κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών την Τρίτη 10 Μάη. Αίτημα των εργαζόμενων είναι η παραμονή τους στη δουλειά, καθώς από την ίδια την ημέρα της κινητοποίησης, ξεκίνησαν οι πρώτες απολύσεις συμβασιούχων που δεν ανανεώθηκαν οι συμβάσεις τους.
Ο Βορίδης αρνήθηκε συνάντηση με αντιπροσωπεία των εργαζόμενων προκαλώντας την οργή των συγκεντρωμένων. Ακολούθησε πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου και κατόπιν προς της Βουλή, όπου συναντήθηκαν με την απεργιακή διαδήλωση των υγειονομικών μέσα σε ενθουσιώδες κλίμα και υπό το σύνθημα «Εργάτες ενωμένοι – Ποτέ Νικημένοι».
«Σήμερα απολύονται οι πρώτοι συνάδελφοι από το ΚΥΑΔΑ, το Κέντρο Υποδοχής Αστέγων του δήμου Αθήνας. Δεν θα τους περάσει. Διεκδικούμε από την ΠΟΕ ΟΤΑ και τα σωματεία των δήμων να κηρύξουν απεργία» δήλωσε ο Κυριάκος Μπάνος, συμβασιούχος Covid στο Δήμο Αθήνας και μέλος του Παναττικού Συντονιστικού Συμβασιούχων Covid που πήρε την πρωτοβουλία για την κινητοποίηση.
«Την χτίσαμε»
«Την υπηρεσία εμείς την ξεκινήσαμε. Εμείς την χτίσαμε. Φροντίζαμε αστέγους που μέχρι πρότινος έμεναν στο δρόμο καλύπτοντας βασικές τους ανάγκες. Αυτό θα σταματήσει με τις ελλείψεις που θα δημιουργηθούν αν απολυθούμε. Εμείς από αύριο είμαστε άνεργοι κι ο ΚΥΑΔΑ έχει ελάχιστο μόνιμο προσωπικό. Παρ’ όλα αυτά θα συνεχίσουμε να παλεύουμε», μας είπαν εργαζόμενοι από το ΚΥΑΔΑ.
Στη συγκέντρωση χαιρέτισαν εργαζόμενοι από μια σειρά δήμους, εργαζόμενοι από άλλους κλάδους που συμπαραστέκονται, βουλευτές και δημοτικοί σύμβουλοι της Αριστεράς. Μεταξύ αυτών η Ευαγγελία Αλεξάκη από τις καθαρίστριες του Υπ. Οικονομικών που θύμισε την αγωνιστική εμπειρία από την περίοδο 2013-2015, η Μιμόζα Λιοσάι από τις μετανάστριες σχολικές καθαρίστριες του δήμου Αθήνας, ο Πέτρος Κωνσταντίνου από την Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας, ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης και του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης.
«Στον δήμο της Νέας Ιωνίας είμαστε γύρω στους 65 συμβασιούχους Covid, οι περισσότεροι στην καθαριότητα, αλλά και στις υπηρεσίες πρασίνου, διοικητικοί κλπ. 31 Μάη ξεκινάνε οι απολύσεις μας. Στις 20 μέρες που απομένουν μέχρι τότε χρειάζεται να τα δώσουμε όλα στον αγώνα. Μπορεί να έχει κάθε μέρα απεργία; Αυτό πρέπει να γίνει. Και σήμερα και αύριο και όσο χρειαστεί» τόνισε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Γιώργος.
«Δουλεύω συμβασιούχα Covid στην καθαριότητα στον Πειραιά» συνέχισε η Σταυρούλα. «161 άτομα είμαστε στο δήμο με αυτές τις συμβάσεις. Αν απολυθούμε οι υπηρεσίες που στελεχώνουμε δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν. Έχουμε ψήφισμα στήριξης από το δημοτικό συμβούλιο που λέει ότι καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες, είμαστε αναγκαίοι και προσληφθήκαμε αξιοκρατικά. Σήμερα έχουμε καλή συμμετοχή στην κινητοποίηση κι όλοι οι συνάδελφοι είναι υπ’ ατμόν. Χρειάζεται να καλέσει απεργία η ΠΟΕ - ΟΤΑ».
«Εργάζομαι στον δήμο της Καλλιθέας, στην καθαριότητα, εδώ και 32 χρόνια. Οι συνάδελφοι που προσλήφθηκαν την περίοδο του Covid μαζεύουν τα σκουπίδια, κάνουν την οδοκάθαρση, εργάζονται στα χιόνια και τον καύσωνα. Καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Οι υπηρεσίες ήταν ήδη υποστελεχωμένες. Δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς τους συναδέλφους αυτούς. Σαν σωματείο κηρύξαμε στάση εργασίας για τη σημερινή κινητοποίηση», υπογράμμισε ο Γιώργος Ματσαμάκης από το Σύλλογο Εργαζομένων του Δήμου Καλλιθέας.
Σε προκήρυξή του, το Δίκτυο Εργαζομένων ΟΤΑ «Η Σκουπιδιάρα», σημειώνει μεταξύ άλλων: «Πάνω από 3.500 συμβασιούχοι προσλήφθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια στους δήμους για να καλύψουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και τώρα η κυβέρνηση κι ο υπουργός Εσωτερικών Βορίδης τους πετάει στο δρόμο. Δεν θα τους αφήσουμε να απολύσουν ούτε έναν! Να συγκροτήσουμε παντού επιτροπές αγώνα και να συσπειρωθούμε στα σωματεία ενωμένοι ενάντια στην κυβέρνηση και το σύστημα που εκπροσωπεί. Για να αναγκάσουμε την ηγεσία μας να κινητοποιηθεί, για να κρατήσουμε τα δικαιώματα που κερδήθηκαν με αίμα και να πάρουμε πίσω ό,τι μας πήραν».