Εργατικό κίνημα
Όχι στον Νόμο Χατζηδάκη

Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Κινητοποίηση για την εκδίκαση της προσφυγής των συνδικάτων στο Συμβούλιο της Επικρατείας ενάντια στο νόμο Χατζηδάκη έγινε το πρωί της Τρίτης 10/5. Στάση εργασίας κήρυξαν το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και η ΑΔΕΔΥ, και συμμετοχή σε αυτή είχαν οι εργαζόμενοι σε Μετρό, ΗΣΑΠ και Τραμ.  Συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε έξω από το ΣτΕ, στην οδό Πανεπιστημίου.

«Απεργούμε και στηρίζουμε τη δράση του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, ενάντια στο νόμο Χατζηδάκη που προσπαθεί να καταργήσει τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και τα εργατικά δικαιώματα» δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο πρόεδρος του σωματείου στο Μετρό (ΣΕΛΜΑ), Σπύρος Ρεβύθης. «Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στο νομοθετικό έκτρωμα και καταγγέλουμε τόσο την κυβέρνηση όσο και τις αντιπολιτευτικές δυνάμεις που το ψήφισαν. Διεκδικούμε την άμεση κατάργησή του. Καλούμε το ΕΚΑ και όλα τα σωματεία της χώρας να κλιμακώσουν τη δράση τους ενάντια στο νόμο, να διεκδικήσουν αυξήσεις σε μια περίοδο που ο πληθωρισμός έχει πιάσει διψήφια νούμερα. Χρειάζεται συνολικός αγώνας απ’ όλη την κοινωνία. Να ξεσηκωθεί ο κόσμος και να κατέβει στους δρόμους. Να απεργήσουμε όλοι μαζί για να στείλουμε στον αγύριστο την κυβέρνηση και την πολιτική της φτωχοποίησης του λαού. Να κατακτήσουμε πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς».   

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν εκατοντάδες εργαζόμενοι/ες από μια σειρά σωματεία, ενώ ξεχωριστή παρουσία είχαν οι εργαζόμενοι της ΕΥΔΑΠ μαζί με συλλογικότητες ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού. Ο Αλέξανδρος Μερσινιάς, μέλος του Δ.Σ της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ μας είπε για την παρουσία τους στη συγκέντρωση: «Τρεις μεγάλοι σύλλογοι εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ – οι σύλλογοι των Επιστημόνων, των Μηχανικών και της Αποχέτευσης - έχουμε προσφύγει στο ΣτΕ για να ακυρώσουμε την προσπάθεια που κάνει η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ για ιδιωτικοποίηση από την πίσω πόρτα. Ξεπουλώντας δηλαδή τους πόρους του νερού, τις λίμνες, τα φράγματα κλπ μέσω ΣΔΙΤ. Είμαστε ενάντια σε αυτή τη διαδικασία κι έχουμε στη φαρέτρα μας τόσο τα συνδικαλιστικά όπλα όσο και τα νομικά. Βρισκόμαστε εδώ σήμερα γι’ αυτό αλλά και για να ενώσουμε τη φωνή μας με όλους τους κλάδους που απεργούν ενάντια στο νόμο Χατζηδάκη».