Καταπίεση και απελευθέρωση
Κάλυμνος - Αστυνομική συγκάλυψη βιασμού

22/6/21, Πετράλωνα, διαδήλωση ενάντια στον σεξισμό. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Από θύμα βρέθηκε κατηγορούμενη μια 19χρονη φοιτήτρια στην Κάλυμνο, όταν προσπάθησε να υποβάλει μήνυση για τον βιασμό της από συμφοιτητή της στις 14 Απρίλη. 

Όπως έγινε γνωστό, οι αστυνομικοί του τοπικού τμήματος την απέτρεψαν από το να κάνει τη μήνυση και της είπαν ότι θα κάνουν συστάσεις στον δράστη. Την επόμενη ημέρα η κοπέλα πήγε στην Αθήνα ώστε να υποβάλει τη μήνυση στο ΑΤ Περιστερίου. Όταν γύρισε στην Κάλυμνο δέχτηκε επίθεση και ξυλοκοπήθηκε από την αδελφή του δράστη. Τη Δευτέρα 9/5 οδηγήθηκε στον εισαγγελέα της Κω στο πλαίσιο της κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης. Μήνυση έχει υποβάλει τόσο η 19χρονη σε βάρος της αδελφής του δράστη για την επίθεση σε βάρος της όσο και η αδελφή του δράστη στη 19χρονη για συκοφαντική δυσφήμιση.

Το ΑΤ Καλύμνου φυσικά αρνείται ότι απέτρεψε την 19χρονη να υποβάλει τη μήνυση για τον βιασμό της. Οι αναφορές των αστυνομικών αναφέρουν ότι της είπαν ότι θα πρέπει να δώσει έγγραφη κατάθεση. Μπορεί βέβαια κανείς εύκολα να φανταστεί ότι τα πράγματα δεν είναι όσο απλά τα περιγράφουν. Με τα λόγια της δικηγόρου της 19χρονης, “οι αστυνομικοί «κατάφεραν» να την κάνουν να νιώσει ντροπή, να νιώσει ένοχη που υπέστη τον βιασμό”. Ο άλλος λόγος που δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τους αστυνομικούς να αποτρέπουν τη μήνυση είναι τα τόσα περιστατικά βιασμών και ενδοοικογενειακής βίας στα οποία η αστυνομία δεν έχει κάνει τίποτα μέχρι να είναι αργά. Ένα από αυτά ήταν ο πρώτος βιασμός της Ελένης Τοπαλούδη, τον οποίο είχε καταγγείλει αλλά δεν είχε μπορέσει να δικαιωθεί.