Συνέντευξη τύπου παραχώρησαν στις 5/5 ο Σύλλογος Αφγανών “Η Ενότητα” μαζί με την ΚΕΕΡΦΑ και την οικογένεια Φαγίρι για το αίτημα της δημιουργίας μουσουλμανικού νεκροταφείου στην Αθήνα. Η οικογένεια του πεντάχρονου Χασιμπολάχ Φαγίρι, που σκοτώθηκε από φορτηγό στο στρατόπεδο της Μαλακάσας στις 8/1/21, έχει αναγκαστεί να τον θάψει στο χριστιανικό νεκροταφείο του Σχιστού. Εκτός των άλλων, αυτό σημαίνει ότι το παιδί θα εκταφεί, ενώ στη μουσουλμανική θρησκεία οι νεκροί θάβονται για πάντα.
Στη συνέντευξη τύπου τον λόγο πήραν, εκτός από τους γονείς του παιδιού και τον συνήγορό τους, ο Ν. Φίλης, τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γ. Ψυχογιός, τομεάρχης Προσφυγικού του ΣΥΡΙΖΑ, η δημοσιογράφος Ίνγκεμποργκ Μπέουχελ. Ο πρόεδρος της Κοινότητας Αφγανών Μεταναστών και Προσφύγων Ρεζάι Μοχτάρ τόνισε ότι η Κοινότητα βρίσκεται στο πλευρό της οικογένειας Φαγίρι και σημείωσε πόσο μεγάλο οικονομικό βάρος είναι για τις οικογένειες μουσουλμάνων να θάβουν τους νεκρούς τους είτε στην Κομοτηνή, είτε στη χώρα καταγωγής τους. “Και στην εποχή της πανδημίας χαθήκανε ζωές και αυτοί οι άνθρωποι μεταφέρθηκαν στη Βόρεια Ελλάδα χωρίς συνοδό”, τόνισε.
Τη στήριξή του στην οικογένεια αλλά και τη σημασία του αιτήματος τόνιζε και ο Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδος “Η Ενότητα”. “Παλιότερα, δημοσιογράφοι από διεθνή μέσα ρωτούσαν για την ύπαρξη τεμένους και αισθανόμασταν ότι κάτι λείπει και χρειάζεται στην Αθήνα. Το θεωρούσα τιμή για την Ελλάδα να μπορέσω κάποτε να πω 'ναι, υπάρχει. Υπάρχουν δικαιώματα, υπάρχει ανθρωπιά'”.
Η Αρχιεπισκοπή Αθηνών έχει παραχωρήσει 20 στρέμματα εντός του νεκροταφείου Σχιστού για να δημιουργηθεί ο ειδικός τομέας για μουσουλμάνους. Μια δικαστική διαμάχη μεταξύ του Διαδημοτικού Νεκροταφείου Σχιστού και μιας κατασκευαστικής εταιρείας που είχε αναλάβει την κατασευή κοιμητηρίου από το 1994 (διαμάχη που δε σχετίζεται με το μουσουλμανικό νεκροταφείο) εμπόδισε το έργο για χρόνια. Όπως όμως τόνισε στη συνέντευξη τύπου ο Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας και συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ οι ρίζες της μη ύπαρξης μουσουλμανικών θρησκευτικών χώρων είναι συστημικές.
Θεσμική ανισοτιμία
“Η θεσμική ανισοτιμία απέναντι στη μουσουλμανική θρησκεία ξεκινάει από το 1922. Τότε χάραξαν γραμμές με βάση το θρήσκευμα και την εθνικότητα. Άνθρωποι που γεννιούνται και δουλεύουν στη Θράκη έχουν δικαιώματα μόνο εκεί. Δεν μπορείς να φτιάξεις τέμενος έξω από την περιοχή. Ο νόμος που διέπει τη λειτουργία των νεκροταφείων είναι του 1968, μέσα στη χούντα.
Το βασικό πρόβλημα είναι η ισλαμοφοβία γεννημένο από όλη την περίοδο των μεγάλων πολέμων του Μπους. Τρεις μέρες πριν έγινε δολοφονική επίθεση στο κέντρο της Αθήνας από έναν άνθρωπο που επιθέθηκε σε μουσουλμάνους ανήμερα στη γιορτή του Εΐντ. Θυμίζει τον Παντελή Καζάκο, τον ρατσιστή δολοφόνο “serial killer” που έδρασε το 1999.
Σήμερα δεν υπάρχουν πια νομικά κωλύμματα: όπως με ενημέρωσε ο Δημοσθένης Σταματάτος, έχει τελεσιδικήσει η απόφαση του δικαστηρίου στη διαμάχη με την εταιρία. Είναι έκπτωτη η εταιρία -που διεκδικούσε μάλιστα όχι μόνο να διαμορφώσει τον χώρο αλλά και να διαχειρίζεται 8000 τάφους. Ιδιωτικοποίηση δηλαδή ακόμα και του θανάτου.
Είναι θέμα καθαρά πολιτικό. Δηλαδή αν θα υπάρξει ο τομέας του μουσουλμανικού νεκροταφείου στο Σχιστό με την αυτονομία του και τη δυνατότητα να φτιαχτούν οικογενειακοί τάφοι που θα επιτρέψει να μην ξεθάβονται οι νεκροί. Η ουσία βρίσκεται στο αν θα υπάρξει χρηματοδότηση από το ΥΠ.ΕΣ, αν θα πει το ναι το Υπ. Παιδείας, αν θα ασχοληθεί η Περιφέρεια και αν θα διορίσουν προσωπικό στα νεκροταφεία”. Τέλος, ο Π. Κωνσταντίνου είπε ότι θα φέρει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο Αθήνας, ενώ συνέδεσε τη μάχη αυτή με τη μάχη ενάντια στον ρατσισμό αλλά και στους φασίστες που έκαιγαν τζαμιά. Γι' αυτό, κάλεσε επίσης στην έναρξη της δίκης στο εφετείο της ΧΑ στις 15 Ιούνη.