Γράμματα και σχόλια
Απάτη οι υποσχέσεις για τους λογαριασμούς

Κώστας Πολύδωρος

Με νέο διάγγελμα επέλεξε ο Μητσοτάκης να ανακοινώσει τα μέτρα για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα με τον μεγαλόσχημο τίτλο Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης.

Τα μέτρα είναι σημάδι ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας φοβάται την οργή του κόσμου απέναντι στην αποτυχημένη πολιτική της κάτι που εκφράζεται ξανά και ξανά την τελευταία περίοδο με αποκορύφωμα την Πανεργατική Απεργία της 6ης Απριλίου. Τα αιτήματα των συνδικάτων για σημαντικές αυξήσεις στους μισθούς ενάντια στον πληθωρισμό που καλπάζει έβαλαν την πίεση στην πλευρά της κυβέρνησης. Η Ελλάδα για τον μήνα Απρίλιο με 10,2% από 8,9% τον Μάρτιο  βρίσκεται στην 6η θέση στην Ευρωζώνη όπου ο πληθωρισμός κατέγραψε οριακή άνοδο στο 7,5% από 7,4%. Η τελευταία φορά που ο πληθωρισμός είχε πιάσει διψήφιο αριθμό ήταν το 1994 με 10,2%. Οι τιμές της ενέργειας στην Ελλάδα σε ετήσια βάση απογειώθηκαν κατά 38%. 

Στην πραγματικότητα αποδεικνύεται ότι είναι άνθρακες ο θησαυρός των μέτρων του Μητσοτάκη. Σε ό,τι αφορά το «επίδομα» των 600 ευρώ δεν είναι οριζόντιο. Επιπλέον θα έρθει καθυστερημένα αφού η ειδική πλατφόρμα θα ανοίξει για υποβολή αιτήσεων τον Ιούνιο. Δηλαδή κάποιος θα πρέπει να βρει τα χρήματα να εξοφλήσει τους λογαριασμούς και μετά να περιμένει την επιδότηση.

Αφορά μόνο σε πρώτες και κύριες κατοικίες, εφόσον αυτές διασταυρώνονται από τις δηλώσεις της ΑΑΔΕ. Δηλαδή αμμέσως αποκλείονται δευτερεύουσες κατοικίες και εξοχικές, παρόλο που έχουν χρεωθεί με τις υπέρογκες αυξήσεις των παρόχων τους τελευταίους μήνες.  

Από το ποσό των 600 ευρώ, θα αφαιρείται το ποσό των εκπτώσεων και των επιδοτήσεων που έχουν ήδη δοθεί. Δηλαδή, αν έχει πληρωθεί σε ρήτρα ποσό 1.000 ευρώ και έχει δοθεί, το διάστημα Δεκεμβρίου 2021-Μαίου 2022, επιδότηση 400 ευρώ, θα επιστραφεί το 60% των 600 ευρώ, δηλαδή ποσό 360 ευρώ.

Φυσικά είναι μεγάλο ψέμα η εξαγγελία ότι καταργείται η ρήτρα αναπροσαρμογής, η ενσάρκωση της κερδοσκοπίας στην αγορά της ενέργειας που συνδέει την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος με τo καζίνο του Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Η ρήτρα αναπροσαρμογής δίνει το δικαίωμα στους παρόχους να αλλάζουν το κόστος πώλησης της κιλοβατώρας ανάλογα με το κόστος παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας και τις διεθνείς τιμές, οι οποίες και παρουσιάζουν έντονες διακυμάνσεις. Η ιδιωτικοποίηση και η “απελευθέρωση” της αγοράς της ενέργειας κουβαλάνε αυτές τις παράλογες μεταρρυθμίσεις. Η απολιγνιτοποίηση με την επίφαση της “πράσινης ανάπτυξης” κατέστησε την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος σε μέγιστο βαθμό εξαρτώμενη από το φυσικό αέριο η τιμή του οποίου έχει σημειώσει εκρηκτική άνοδο τους τελευταίους μήνες. Μέσα σε συνθήκες κρίσης η κυβέρνηση αναγκάστηκε σε αναδίπλωση ανακοινώνοντας παράταση ζωής σε ορισμένες λιγνιτικές μονάδες θεωρώντας ότι ο λιγνίτης είναι απαραίτητος για την ευστάθεια ηλεκτρικού συστήματος της χώρας ενώ λίγους μήνες πριν είχε προχωρήσει στο κλείσιμο τους άρον άρον.

Η ρήτρα υποτίθεται ότι από τον Ιούλιο παγώνει με το εξαγγελθέν πλαφόν σε όλα τα τιμολόγια (οικιακά, βιομηχανικά, εμπορικά κλπ), αλλά και την αποσύνδεση της τιμής της εσωτερικής αγοράς από την τιμή του φυσικού αερίου. Έτσι οι πάροχοι έχουν όλην την ευχέρεια να συνεχίσουν την κερδοσκοπία απρόσκοπτα μέχρι τότε. Τους τελευταίους μήνες πέτυχαν κέρδη ρεκόρ που υπολογίζονται σε 1,5 δις ευρώ και η κυβέρνηση δίνει αόριστες υποσχέσεις για φορολόγησή τους με “ειδικό τέλος” 90%.

Η κερδοσκοπία αυτή εντωμεταξύ συνεχίζεται με πόρους από τις κρατικές δαπάνες αφού τα 3,2 δις ευρώ που ανέρχεται συνολικά το κόστος των μέτρων θα καταλήξει στα ταμεία των εταιρειών παροχής ηλεκτρικού ρεύματος. Αντί για ανάκαμψη της οικονομίας ο Μητσοτάκης και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης οδηγούν σε εκτροχιασμό του δημόσιου χρέους. Το 2009 παραμονές της εισόδου της χώρας στα μνημόνια το δημόσιο χρέος ανερχόταν περίπου σε 270 δισ. ευρώ και ως ποσοστό του ΑΕΠ ήταν 126,8% και σήμερα το δημόσιο χρέος έχει εκτιναχθεί 337 δισ. ευρώ  και σχεδόν 200% ως ποσοστό του ΑΕΠ!

Για να σταματήσει η λεηλασία των αποθεματικών των φορολογούμενων μόνη λύση είναι η κρατικοποίηση της ΔΕΗ και όλων των ιδιωτικών εταιρειών παραγωγής και παροχής ενέργειας, η κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, και η έξοδος από το Χρηματιστήριο Ενέργειας. Για να υπάρχει φτηνό ρεύμα για όλους, για να απαγορευτούν οι αποσυνδέσεις ρεύματος και να υπάρχει μέριμνα για τους φτωχούς. Το ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό. Να μπούν οι ανάγκες των εργατών πάνω από τα κέρδη των εταιρειών που θησαυαρίζουν με την αισχροκέρδεια.

Κώστας Πολύδωρος, μέλος ΔΣ Σωματείου Εργαζομένων Ιδιωτικών κλινικών Αθήνας