Εργατικό κίνημα
Η μαύρη λίστα των θανάτων

Πανό στο Λιμάνι του Πειραιά μετά τον θάνατο του Δημήτρη Δαγκλή

Μια λίστα με περισσότερα από 30 θανατηφόρα εργατικά δυστυχήματα που στοίχισαν τη ζωή σε πάνω από 40 εργάτες καταφέραμε να καταγράψουμε για το διάστημα από τις αρχές του 2021 μέχρι σήμερα. Πρόκειται μόνο για αυτά που είδαν το φως της δημοσιότητας, καθώς με βεβαιότητα μπορούμε να πούμε ότι μαζί με αυτά που αποσιωπήθηκαν ή δεν θεωρήθηκαν «εργατικά» δυστυχήματα, ο πραγματικός αριθμός είναι πολλαπλάσια μεγαλύτερος. Το αποδεικνύουν τα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας για την τετραετία 2014-2017, που δημοσιεύτηκαν το φθινόπωρο του 2021, όπου καταγράφονται 279 νεκροί εργάτες, δηλαδή ένας κάθε τέσσερις μέρες! Παραθέτουμε παρακάτω κάποια από τα πιο ενδεικτικά του τελευταίου διαστήματος:

15/05/2022 Τρίκαλα: 48χρονος εργαζόμενος σε εργοστάσιο υπέκυψε στα τραύματά του στο νοσοκομείο μετά από εργατικό ατύχημα. 

4/5/22 Γρεβενά: Νεκρός 28χρονος εργάτης μετά από έκρηξη που σημειώθηκε στη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της Αlfa Wood. Στις 18/5 το Σωματείο Οικοδόμων και ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, απαιτώντας μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους.

29/3/22 Ελληνικό: 62χρονος εργαζόμενος σε εταιρία που έχει αναλάβει εργολαβία εργασιών πρασίνου στον Δήμο Ελληνικού έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια εργασιών κοπής κλαδιών, αφού ανέβηκε σε ανυψωτικό μηχάνημα χωρίς προστατευτικό που ήταν για εμπορεύματα.

21/3/22 Γρεβενά: Τρεις εργάτες, 35, 38 και 45 ετών, εξαϋλώθηκαν κυριολεκτικά από την έκρηξη στο εργοστάσιο εκρηκτικών υλών της ΕΛΤΕΚ. Δούλευαν χωρίς συλλογική σύμβαση, ενώ η εταιρία έφτασε το 2020 να τετραπλασιάζει τα κέρδη της, όχι όμως και τις προσλήψεις. Δεν υπήρχε σωματείο στο εργοστάσιο, ούτε η Επιθεώρηση Εργασίας ή άλλοι ελεγκτικοί μηχανισμοί είχαν εικόνα αν υπήρχαν ελλείψεις στην τήρηση των μέτρων ασφαλείας.

16/2/22 Πάτρα: Σκοτώθηκε 22χρονος εργάτης σε εργοστάσιο της ΒΙ.ΠΕ στην προσπάθειά του να αποφύγει, μαζί με άλλους 17 συναδέλφους του, τον έλεγχο των αρμόδιων υπηρεσιών, καθώς ήταν ανασφάλιστοι. Κρύφτηκε στην οροφή της βιομηχανικής μονάδας, η οποία υποχώρησε με αποτέλεσμα να υποστεί βαρύτατες κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

12/1/22 Καρδίτσα: 50χρονος εργαζόμενος εργολαβικού συνεργείου του ΔΕΔΔΗΕ έχασε τη ζωή του καθώς χτυπήθηκε από ρεύμα κατά τη διάρκεια των εργασιών αποκατάστασης βλάβης στην ηλεκτροδότηση στην περιοχή της λίμνης Πλαστήρα, μέσα σε αντίξοες συνθήκες λόγω των ακραία δύσκολων καιρικών φαινομένων.

16/11/21 Πατήσια: Ένας νεκρός εργάτης 41 χρονών, ο Πέτρος Γιάμαλης, και δύο ακόμα τραυματίες ήταν ο τραγικός απολογισμός του δυστυχήματος στον σταθμό του ΗΣΑΠ Άγιος Νικόλαος. Ο συρμός λείανσης γραμμών που χειρίζονταν εργολαβικοί εργαζόμενοι είχε πρόβλημα με τα φρένα του -και με τα φρένα έκτακτης ανάγκης- και οι πέντε επιβαίνοντες εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να πηδήξουν στις γραμμές του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου καθώς ήταν σε τροχιά σύγκρουσης με διερχόμενο συρμό. Ο προβληματικός συρμός ήταν εργολαβικής εταιρίας, που την υπενοικίαζε στη ΣΤΑΣΥ σε απίστευτα υψηλές τιμές.

25/10/21 Πειραιάς: Ο 45χρονος λιμενεργάτης Δημήτρης Δαγκλής βρήκε τραγικό θάνατο στην προβλήτα ΙΙ του Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά (ΣΕΠ), όταν τον καταπλάκωσε γερανογέφυρα. Μετά την άρνηση της διοίκηση της COSCO στο σωματείο ΕΝΕΔΕΠ να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους για επιπλέον μέτρα ασφαλείας, ξεκίνησε η 6ημερη απεργία των λιμενεργατών που ανάγκασε την εταιρία να αυξήσει την εργατική πόστα κατά ένα άτομο παραπάνω και να καταργήσει τις κόντρα βάρδιες.

22/10/21 Βοιωτία: 53χρονος εργαζόμενος σε εργολάβο του ΔΕΔΔΗΕ σκοτώθηκε μετά από πτώση του φορτηγού που οδηγούσε σε γκρεμό.

10/10/21 Καλλιθέα: Ο 18χρονος διανομέας, Ανέες Μιρ, με καταγωγή από το Πακιστάν, τραυματίστηκε θανάσιμα σε τροχαίο εν ώρα εργασίας. Μεγάλη κινητοποίηση και μοτοπορεία πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες αργότερα στην Καλλιθέα με κάλεσμα του Συνδικάτου Επισιτισμού, της ΣΒΕΟΔ, της Πακιστανικής Κοινότητας και της ΚΕΕΡΦΑ, απαιτώντας ταυτόχρονα μέτρα προστασίας για τους διανομείς και χαρτιά σε όλους τους μετανάστες.

11/9/21 ΑTLAS TAPES Αταλάντη: Χειριστής μηχανήματος 54 ετών συνεθλίβη ανάμεσα σε δύο μηχανήματα. Πρόκειται για το δεύτερο θανατηφόρο εργατικό δυστύχημα μέσα σε ένα τρίμηνο στο συγκεκριμένο εργοστάσιο κατασκευής υλικών συσκευασίας, καθώς στις 7/6/21 έχασε τη ζωή του 48χρονος χειριστής σε μηχάνημα μεταφοράς και κοπής. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν υπερεντατικοποίηση και κάμερες παρακολούθησης χωρίς τη συναίνεση τους, ενώ δεν υπήρχε ούτε επιτροπή υγείας και ασφάλειας ούτε επιχειρησιακό σωματείο.

16/4/21 Κοζάνη: Δύο υπεργολαβικοί εργαζόμενοι, 45 και 47 χρονών, βρήκαν ακαριαίο θάνατο στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό Αγ. Δημητρίου της ΔΕΗ, πέφτοντας από μεγάλο ύψος. 

1/4/21 Ερέτρια: Τρία μέλη εργολαβικού συνεργείου του Άκτωρα -για λογαριασμό της ΔΕΔΔΗΕ-  χτυπήθηκαν θανάσιμα από ρεύμα, ενώ άλλαζαν κολώνα της ΔΕΗ. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ηλεκτρολόγων Ελλάδας, Αλέκος Φλέγγας, είχε καταγγείλει τότε ότι δεν είχε γίνει διακοπή ρεύματος κατά τις εργασίες και αποκάλυψε ότι πολλές φορές ο ΔΕΔΔΗΕ δεν προσλαμβάνει ειδικευμένους, αντιθέτως η εκπαίδευση γίνεται πάνω στις κολώνες. 

7/1/21 Μεσσηνία: 53χρονος εργαζόμενος στην καθαριότητα του δήμου Τριφυλίας καταπλακώθηκε από απορριμματοφόρο στο οποίο επέβαινε.