Καταπίεση και απελευθέρωση
Τι είναι οι “θεραπείες μεταστροφής”;

Εκδήλωση της Πρωτοβουλίας "Στη φυλακή οι δολοφόνοι της Zackie Oh" για τη συνέχεια των μαχών του ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος

Μέσα στο νομοσχέδιο “Γιατρός για όλους” που ψηφίστηκε στη Βουλή την προηγούμενη βδομάδα και αποτελεί μια ακόμη επίθεση στη δημόσια και δωρεάν Υγεία, περιλαμβάνεται το άρθρο που η κυβέρνηση παραπλανητικά ονομάζει “απαγόρευση θεραπειών μεταστροφής”. Το σχετικό άρθρο αναφέρει μεταξύ άλλων: “Απαγορεύεται η διενέργεια πρακτικών µεταστροφής σε ευάλωτα πρόσωπα. Οποιοσδήποτε εφαρµόζει σε άλλους πρακτικές µεταστροφής πρέπει να έχει εξασφαλίσει προηγουµένως τη ρητή συναίνεσή τους”.

Οι “θεραπείες” μεταστροφής είναι στην πραγματικότητα βασανιστήρια. Ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένες τις δεκαετίες του '40 και του '50. Σε αυτές συμπεριλαμβάνεται η πρόκληση ηλεκτροσόκ και εμετού ώστε το θύμα να τα συνδυάζει με την διέγερση από εικόνες ατόμων του ίδιου φύλου. Στις ΗΠΑ έχουν πραγματοποιηθεί χιλιάδες λοβοτομές με σκοπό τη μεταστροφή.

Ακόμα και οι “ήπιες” μορφές πρακτικών μεταστροφής, όπως η θρησκευτική κατήχηση με την απειλή της αιώνιας τιμωρίας και η πρόκληση ντροπής, είναι μορφές ψυχολογικού βασανισμού. Η συνέχιση τέτοιων πρακτικών οφείλεται και σε ομοφοβικούς δήθεν ψυχολόγους και ψυχιάτρους, καθώς και σε «εναλλακτικούς» θεραπευτές και ιερείς. Αυτόν τον αντιεπιστημονικό εσμό νομιμοποιεί σήμερα με το νομοσχέδιό της η κυβέρνηση.

Απαγορεύει τις “θεραπείες” μεταστροφής μόνο στα ανήλικα άτομα, ανοίγοντας όμως ένα όχι και τόσο μικρό παραθυράκι στη νομιμοποίηση τέτοιων μεθόδων, αρκεί να υπάρχει “ρητή συναίνεση” του θύματος. Ζούμε μέσα σε ένα ομοφοβικό σύστημα που διοχετεύει ενεργά την ομοφοβική ρητορική προς πάσα κατεύθυνση. Οι κυβερνητικές πολιτικές με τη διάλυση κοινωνικού κράτους και εργασιακών σχέσεων χειροτερεύουν τη θέση των ΛΟΑΤΚΙ+ ανθρώπων. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, δεν νοείται η έννοια της “συναίνεσης” για τη μεταστροφή της σεξουαλικότητας ή της ταυτότητας φύλου.

Δεύτερο, η αποδοχή ότι οι πρακτικές μεταστροφής θα μπορούσαν να γίνονται, έστω και με αυτή τη στρεβλή έννοια της συναίνεσης, πατάει πάνω στη βάση ότι η σεξουαλικότητα χρειάζεται ενδεχομένως να αλλάξει. Η ρίζα του προβλήματος είναι η ομοφοβία χέρι χέρι με την κερδοσκοπία – κι αντί αυτό να χτυπηθεί, παρουσιάζεται σαν μια ακόμη “επιλογή”. Δεν πρόκειται για άρθρο απαγόρευσης των “θεραπειών” μεταστροφής, αλλά νομιμοποίησής τους.

Στις 17 Μάη, παγκόσμια ημέρα κατά της ομοφοβίας και της τρανσφοβίας, ο Μητσοτάκης είχε το θράσος να κάνει δηλώσεις “στήριξης” των ΛΟΑΤΚΙ+ παιδιών, παροτρύνοντας μάλιστα τους γονείς τους να τα αγαπάνε! Το νομοσχέδιο πέρασε με τις ψήφους της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, το Μερα25 και το ΚΚΕ δήλωσαν “παρών”. Στην πραγματικότητα έπρεπε να συγκρουστούν με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, τόσο ως προς το σκέλος των αλλαγών στην πρωτοβάθμια υγεία, όσο και ως προς το σκέλος της “απαγόρευσης” των “θεραπειών” μεταστροφής.

Μια σειρά ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις έβγαλαν κοινή ανακοίνωση στην οποία κάνουν ξεκάθαρη την αντίθεσή τους στο συγκεκριμένο άρθρο. Στον δρόμο για το φετινό Pride το ΛΟΑΤΚΙ+ κίνημα χρειάζεται να θυμηθεί το σύνθημα “Η απελευθέρωση δε θα 'ρθει με τους νόμους – Γκέι τρανς λεσβίες βγαίνουμε στους δρόμους” και να τσακίσει την υποκρισία της κυβέρνησης καθώς και τις ίδιες τις πολιτικές της που διαιωνίζουν τη ΛΟΑΤΚΙφοβία.