Καταπίεση και απελευθέρωση
Οι γυναίκες διεκδικούν

Βαρκελώνη, 8 Μάρτη 2021. Φωτό: REUTERS/Nacho Doce

Αυτήν την εβδομάδα, στην Ισπανία, εξετάζεται νομοσχέδιο το οποίο έχει στο επίκεντρό του τα αναπαραγωγικά δικαιώματα και την πρόσβαση στην αναπαραγωγική υγεία. Ειδικότερα, με την οριστικοποίηση αυτού του νομοσχεδίου, θα δίνεται στις γυναίκες εργαζόμενες η δυνατότητα τριήμερης μηνιαίας εργασιακής άδειας σε περιπτώσεις επώδυνης περιόδου. 

Η επώδυνη περίοδος ή αλλιώς δυσμηνόρροια είναι μια μορφή της έμμηνου ρήσεως η οποία συνοδεύεται από κοιλιακό άλγος, πονοκέφαλο και πυρετό.  Εκτός από αυτό, το νομοσχέδιο επεκτείνεται και στην κατάργηση του φόρου για τα προϊόντα υγιεινής για την περίοδο (σερβιέτες) και την διανομή δωρεάν προϊόντων σε σχολεία και σε κοινωνικές δομές. 

Σχολεία

Στα σχολεία πολλές μαθήτριες αναγκάζονται να φεύγουν από το μάθημα ή να μην πάνε καν, διότι πρέπει να ανταποκριθούν στο ζήτημα της έμμηνους ρύσεως χωρίς να υπάρχει προσβασιμότητα σε προϊόντα υγιεινής. Ένα τρίτο σημείο της μεταρρύθμισης είναι η πρόσβαση σε εκτρώσεις σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, ενώ, ταυτόχρονα, τα κορίτσια των ηλικιών 16-17 ετών θα μπορούν να υποβληθούν σε ιατρική διαδικασία τερματισμού εγκυμοσύνης χωρίς να χρειαστεί η άδεια γονέα/κηδεμόνα. 

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από την προβολή του βίντεο κατά των εκτρώσεων στο 3ο ΕΠΑΛ Αμαρουσίου συνοδευμένο από ακροδεξιά προπαγάνδα του καθηγητή με φράσεις όπως “Και από βιασμό να είναι το παιδί, πρέπει να το κρατήσεις”. Εάν, τελικά, εγκριθεί το νομοσχέδιο για την τριήμερη άδεια περιόδου και τις εκτρώσεις στην Ισπανία, η χώρα θα γίνει η πρώτη στην Ευρώπη που νομιμοποιεί την άδεια περιόδου. Προηγούμενες χώρες που το έχουν κάνει είναι η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Ινδονησία και η Ζάμπια.  

Ας πάρουμε όλα αυτά τα δεδομένα για να ανοίξουμε την συζήτηση αυτή ευρύτερα και στην Ελλάδα και να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα αυτά.

Άρια Σταροπούλου