Καταστολή
Να σταματήσουν οι διώξεις εναντίον του Π. Κωνσταντίνου και Γ. Σηφακάκη

26/11/20, Απεργία ΑΔΕΔΥ. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Προκαταρκτική εξέταση παρήγγειλε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών εναντίον του Πέτρου Κωνσταντίνου δημοτικού σύμβουλου Αθήνας με την Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας, συντονιστή της ΚΕΕΡΦΑ και του Γιάννη Σηφακάκη, συντονιστή της Πρωτοβουλίας ενάντια στην Περιβαλλοντική Καταστροφή και την Κλιματική Αλλαγή και μέλους της ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ -αμφοτέρων μελών του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος. Όπως από κοινού καταγγέλλουν σε ανακοίνωσή τους:

«Η κλήση στους Πέτρο Κωνσταντίνου και Γιάννη Σηφακάκη για εξηγήσεις σε προκαταρκτική εξέταση κατ’ άρθρο 244 παρ.1 ΚΠΔ με παραγγελία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών για την οργάνωση της πορείας της απεργιακής συγκέντρωσης στις 26 Νοεμβρίου του 2020, με την κατηγορία “της παρακώλυσης συγκοινωνιών”(!) αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του δικαιώματος της εργατικής τάξης στην απεργία και την διαδήλωση. 

Στις 26 Νοέμβρη 2020 η ΑΔΕΔΥ κάλεσε Πανελλαδική Γενική Απεργία και σε αυτήν κάλεσαν επίσης απεργιακές κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στην COSCO, του ΜΕΤΡΟ, της ΠΕΝΕΝ και άλλοι κλάδοι. Η οργή της εργατικής τάξης και της νεολαίας για την δολοφονική διαχείριση της πανδημίας από τη κυβέρνηση της ΝΔ και για τα μέτρα καταστολής που επέβαλε στην πορεία του Πολυτεχνείου ξεχείλιζε. Η εργατική τάξη απαντούσε ηχηρά και με μαζική απεργία διότι βρέθηκε αντιμέτωπη με το νομοσχέδιο Βρούτση, μια κατά μέτωπο επίθεση στις συνδικαλιστικές ελευθερίες και στο δικαίωμα της απεργίας.

Στην Αθήνα, ο Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης και το Συντονιστικό των Nοσοκομείων οργάνωσαν απεργιακή συγκέντρωση στις 11 πμ στην πλατεία Κλαυθμώνος με μεγάλη επιτυχία. Εκατοντάδες εργαζόμενοι και νεολαίοι, σωματεία, συνδικάτα και συλλογικότητες συμμετείχαν στην απεργιακή συγκέντρωση τηρώντας όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα. 

Το λόγο στην απεργιακή συγκέντρωση πήραν ο Κώστας Καταραχιάς, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του νοσοκομείου Άγιος Σάββας, ο Κώστας Πολύδωρος, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων Ιδιωτικών Κλινικών Αθήνας, η Αργυρή Ερωτοκρίτου, μέλος ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο ΓΝΑ Γεννηματάς, ο Χρίστος Αργύρης, μέλος του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ, ο Μιχάλης Ρίζος, μέλος της εκτελεστικής Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ, ο Γιάννης Αναγνωσταράς από το ΔΣ της Δ.Ο.Ε, ο Δημήτρης Μαριόλης, πρόεδρος του συλλόγου Α' ΣΕΠΕ Αθηνών κι ο Τάσος Αναστασιάδης από τον Συντονισμό Εργατικής Αντίστασης. 

Μετά το τέλος της συγκέντρωσης η Αστυνομία εμπόδιζε την πορεία προς την Βουλή με φραγμό. Από τον επικεφαλής της ΕΛΑΣ ο Πέτρος Κωνσταντίνου και ο Γιάννης Σηφακάκης ζήτησαν να επιτρέψει η Αστυνομία να βαδίσει η πορεία στη Βουλή προκειμένου να ακουστούν τα αιτήματα των απεργών κατά της ψήφισης του νομοσχέδιου Βρούτση. 

Η Αστυνομία αρνήθηκε και επέτρεψε την αποχώρηση προς την Ομόνοια. Οι απεργοί προχώρησαν αρχικά από τα πεζοδρόμια και βάδισαν με πορεία προς την Ομόνοια, τηρώντας αποστάσεις και φορώντας μάσκες, με θερμή ανταπόκριση και από τους οδηγούς που βρίσκονταν επι της Οδού Σταδίου. Η πορεία ολοκληρώθηκε στην Πλατεία Ομονοίας και οι απεργοί αποχώρησαν. 

Με την συμμετοχή και την έμπρακτη στήριξη μας για την οργάνωση της κινητοποίησης του Συντονισμού Εργατικής Αντίστασης και του Συντονιστικού των νοσοκομείων υπερασπίσαμε μαζί με τους άλλους εργαζόμενους και εργαζόμενες το δικαίωμα στην απεργία και την διαδήλωση, με πλήρη σεβασμό των μέτρων υγειονομικής ασφάλειας την ώρα που η κυβέρνηση με τις περικοπές στις ΜΕΘ και τις ελλείψεις προσωπικού έστρωνε το δρόμο για την απώλεια χιλιάδων ανθρώπινων ζωών. Ζητάμε να σταματήσει η δίωξη μας αμέσως, όπως και να παύσουν όλες οι διώξεις σε βάρος αγωνιστών και αγωνιστριών για την άσκηση των συνδικαλιστικών και δημοκρατικών ελευθεριών». 

Η απεργία στις 26 Νοέμβρη

Η απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 26η Νοέμβρη του 2020 ήταν μια από τις σημαδιακές ημερομηνίες στην σύγκρουση με τις επίμονες απόπειρες της κυβέρνησης Μητσοτάκη να απαγορέψει τις συγκεντρώσεις, τις διαδηλώσεις και γενικότερα το συνταγματικό δικαίωμα του συνέρχεσθαι. Τις κάθε λογής απαγορεύσεις συνόδευαν απειλές για εξοντωτικά πρόστιμα εκατοντάδων ευρώ για τους «συμμετέχοντες» και χιλιάδων ευρώ για τους «διοργανωτές». Χαρακτηριστικό όλων των επιθέσεων της αστυνομίας ήταν ότι ήταν παντελώς απρόκλητες. Οι αστυνομικές αρχές δεν έμπαιναν καν στον κόπο να επικαλεστούν «επεισόδια» ή «προκλήσεις» για να επιτεθούν και να διαλύσουν τις συγκεντρώσεις. 

Οι αστυνομικές επιθέσεις γίνονταν με πρόσχημα την πανδημία αλλά σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση είχε σπεύσει να ψηφίσει στην Βουλή από τον Ιούλιο του 2020 το νόμο Χρυσοχοΐδης - οι διατάξεις του οποίου δίνουν το δικαίωμα στην ΕΛ.ΑΣ να αποφασίζει εκείνη ποια συγκέντρωση μπορεί να γίνεται και ποια όχι καταρρίπτοντας κατά το δοκούν, το δικαίωμα του συνέρχεσθαι και να απειλεί με διώξεις. 

Στις 17 Νοέμβρη του 2020, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχείρησε να απαγορέψει την Πορεία του Πολυτεχνείου αλλά και οποιαδήποτε συγκέντρωση, απαγόρευση που κατέληξε σε επιθέσεις με αύρες, δακρυγόνα, ξύλο και συλλήψεις στους συγκεντρωμένους διαδηλωτές στο κέντρο της Αθήνας. Δέκα μέρες μετά ήρθε η απεργία της ΑΔΕΔΥ και άλλων συνδικάτων όπου η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε ειρηνικά παρά τις απαγορεύσεις.  

Ο Δημήτρης Δασκαλάκης είχε καλύψει τα γεγονότα εκείνης τη ημέρας στο φύλλο 1450 της Εργατικής Αλληλεγγύης: «Από νωρίς το πρωί, με τις συγκεντρώσεις τους στις πύλες, τα σωματεία των απεργών υγειονομικών σε δεκάδες νοσοκομεία, από την Αθήνα στην Μυτιλήνη και από την Θεσσαλονίκη ως τη Κρήτη, έδωσαν τον τόνο. Σε δεκάδες άλλους εργατικούς χώρους οργανώθηκαν περιφρουρήσεις και εξορμήσεις που εξασφάλισαν την επιτυχία της απεργίας. Οι εργαζόμενοι στους προβλήτες της COSCO παρά τις απειλές των αφεντικών παρέλυσαν τη κίνηση στο λιμάνι του Πειραιά ενώ οι ναυτεργάτες κράτησαν δεμένα τα καράβια σε όλα τα λιμάνια. Την ίδια στιγμή η απεργία των σωματείων της ΣΤΑΣΥ παρέλυε το κέντρο της Αθήνας. Η απεργιακή συγκέντρωση έγινε, “Για τις ζωές, τις δουλειές και τις δημοκρατικές ελευθερίες μας” όπως έλεγε και το κεντρικό πανό».