Εργατικό κίνημα
Συνέδριο ΟΣΝΙΕ: Η Υγεία πρέπει να είναι δημόσιο αγαθό

Πρωτομαγιά 2022. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Το συνέδριο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ) που θα γίνει στις 5 Ιούνη μας δίνει την ευκαιρία να παρέμβουμε για να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Ομοσπονδία τα τελευταία χρόνια, που ήταν καθαρά διαδικαστικός και γραφειοκρατικός. 

Χρειάζεται να κινητοποιήσουμε τα σωματεία των εργαζομένων στην ιδιωτική Υγεία με πιο «επιθετική» διεκδίκηση των αιτημάτων μας με κέντρο την υπογραφή μιας Συλλογικής Σύμβασης με αυξήσεις. Γι’ αυτό θέλουμε μια Ομοσπονδία αγωνιστική, που να παίρνει απεργιακές πρωτοβουλίες κεντρικά ή και ξεχωριστά σε κάθε μονάδα Υγείας όπου χρειάζεται. Να μπει μπροστά για να φτιαχτούν σωματεία στους χώρους που δεν υπάρχουν, αλλά και για να μαζικοποιηθούν τα ήδη υπάρχοντα. Μια Ομοσπονδία με ανοιχτά μαζέματα στους εργαζόμενους για να καταθέτουν τα προβλήματα και τις καταγγελίες τους.

Οι συνθήκες συνηγορούν για να γίνουν αυτές οι αλλαγές. Από τη μία έχει γιγαντωθεί η εκμετάλλευση. Την περίοδο της πανδημίας τα δημόσια νοσοκομεία ήταν κατειλημμένα από περιστατικά covid και τα υπόλοιπα πήγαν στα ιδιωτικά. Αυτό σήμανε υπερκέρδη για τους εργοδότες της ιδιωτικής Υγείας και πάρα πολλή δουλειά για τους εργαζόμενους, οι οποίοι εξαντλήθηκαν, χωρίς να πάρουν καμία αύξηση. Οι αποδοχές μας είναι παγωμένες από το 2012. Αλλά οι τιμές στο φαγητό και στην ενέργεια αυξήθηκαν κατακόρυφα. 

Από την άλλη έχει γενικευτεί και ενταθεί η αντίσταση. Η μάχη για αυξήσεις και Συλλογική Σύμβαση αφορά όλες τις ομοσπονδίες και τα συνδικάτα και είναι ήδη ξεκινημένη. Το έχουμε δει στις μεγάλες απεργίες στην efood, στην COSCO και σε πολλούς άλλους εργατικούς χώρους. Ο αγώνας δεν είναι μόνο κόντρα στην εργοδοσία, αλλά και την κυβέρνηση του Μητσοτάκη. Μπορεί να ψηφίζει συνέχεια αντεργατικούς νόμους, αλλά έχει απονομιμοποιηθεί και απομονωθεί πλήρως από τους αγώνες που βγαίνουν παντού. Ενδεικτικά είναι τα αποτελέσματα των τελευταίων εκλογών στα σωματεία των νοσοκομείων, αλλά και στις σχολές, που η κυβερνητική παράταξη καταβαραθρώθηκε, ενώ οι δυνάμεις της Αριστεράς μεγάλωσαν. Το αίτημα για να πέσει αυτή η κυβέρνηση γίνεται κεντρικό και μας δίνει πάτημα να συντονιστούμε με όλο το υπόλοιπο εργατικό κίνημα. Γιατί χαρίζει τα πάντα στους ιδιώτες και σπαταλάει πολλά δισ. ευρώ στον πόλεμο, για να φορτώσει τον λογαριασμό στην εργατική τάξη.

Ως ΑΣΚΥ από την πρώτη στιγμή βάλαμε το αίτημα της επίταξης των ιδιωτικών κλινικών για να συμβάλουν ενεργά στην αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και γενικότερα. Είναι ζητούμενο να συντονιστούμε μαζί με τους υγειονομικούς στα δημόσια νοσοκομεία, για να παραμείνει και να ενισχυθεί ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας του ΕΣΥ, ενάντια στην υποβάθμιση και την υποστελέχωση.  Η Υγεία πρέπει να είναι αγαθό για όλους και όχι αντικείμενο κέρδους. Χωρίς ρατσιστικούς αποκλεισμούς και σεξιστικές διακρίσεις σε ασθενείς και εργαζόμενους. 

Τάσος Μοσχονάς,
τεχνολόγος-ακτινολόγος, σύνεδρος ΟΣΝΙΕ