Καταπίεση και απελευθέρωση
PRIDE 2022: Οι μάχες συνεχίζονται

Μετά από τρία χρόνια το Pride της Αθήνας θα οργανωθεί ξανά στο Σύνταγμα, με φεστιβάλ, στα μονοπάτια που είχε διαμορφωθεί πριν την πανδημία. Μόνο που φέτος είναι πιο φανερό από άλλες χρονιές ότι το Pride χρειάζεται να είναι μια πολιτική και διεκδικητική διαδικασία, κι ότι αυτό δεν μπορούν να το προσφέρουν ούτε οι “επίσημοι” διοργανωτές (τόσο σε Αθήνα όσο και σε Θεσσαλονίκη), ούτε φυσικά οι χορηγοί. Μπορεί να το προσφέρει το περιεχόμενο των μαχών του κινήματος. 

Το τελευταίο Pride που έγινε πριν την πανδημία τον Ιούνη του 2019 ήταν αφιερωμένο ταυτόχρονα στον Ζακ, αλλά και στα 50 χρόνια από την εξέγερση του Stonewall. Είχε έντονο μαχητικό περιεχόμενο και δεκάδες χιλιάδες κόσμος διαδήλωσε ενάντια στην καταστολή και την ομοφοβία. Το Pride του 2021 έγινε μετά από πίεση τον Σεπτέμβριο, χωρίς φεστιβάλ και περίπτερα, με ελάχιστα άρματα, αλλά ξανά με δεκάδες χιλιάδες κόσμο στους δρόμους να διεκδικεί την έναρξη της δίκης των δολοφόνων του Ζακ. Στα φετινά Pride το κίνημα θα διαδηλώσει για πρώτη φορά μετά το τέλος της δίκης συνεχίζοντας τη μάχη για τη δικαίωση του Ζακ. Καθώς και διεκδικώντας την κατάκτηση όλων των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.

Η δικαστική απόφαση στη δίκη των δολοφόνων του Ζακ αποτυπώνει τη σύγκρουση την οποία πρέπει να καθορίσει το κίνημα. Από τη μια μεριά, καταδικάστηκαν και εκτίουν τις ποινές τους δυο μέχρι πρότινος ατιμώρητοι δολοφόνοι και τραμπούκοι, ένας εκ των οποίων οργανωμένος φασίστας. Έκατσαν στο σκαμνί αστυνομικοί και η έδρα διχάστηκε ως προς την καταδίκη τους. Το κίνημα κατάφερε να μην κουκουλωθεί η υπόθεση και άνοιξε τη μάχη φτάνοντας σε μια δίκη που σε άλλη περίπτωση δεν θα είχε γίνει καν. Από την άλλη πλευρά, έστω και οριακά, το δικαστήριο αθώωσε τους αστυνομικούς συνεχίζοντας την ατιμωρησία τους. Έστειλε μήνυμα ότι οι αστυνομικοί έδρασαν στο «πλαίσιο των καθηκόντων τους».

Αναίρεση

Η συνέχεια βρίσκεται λοιπόν στη μάχη για την αναίρεση της δικαστικής απόφασης. Η αθώωση των αστυνομικών πάει κόντρα στα στοιχεία που αναδείχθηκαν στη δίκη, αλλά και στο κοινό αίσθημα δικαιοσύνης. Ταυτόχρονα συνεχίζονται οι μάχες που το ΛΟΑΤΚΙ+ κίνημα έχει ξεκινήσει: το τσάκισμα των διακρίσεων σε δουλειά, στέγαση, υπηρεσίες υγείας, τον γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια, την παιδοθεσία, την κατάργηση των περιορισμών της ΝΑΤΦ και την απόσυρση του κατάπτυστου νόμου μέσα στον οποίο νομιμοποιούνται οι “θεραπείες μεταστροφής”. Συνεχίζεται η μάχη ενάντια στην κλιμάκωση της καταστολής που οδηγεί σε Γρηγορόπουλους, Ζακ και Σαμπάνηδες, για την επιβεβαίωση της καταδίκης των ναζί της ΧΑ στο εφετείο τους, για να μη μειωθούν οι ποινές των καταδικασμένων δολοφόνων του Ζακ στη δική τους έφεση.

Βάζοντας αυτό το περιεχόμενο στα φετινά Pride το ΛΟΑΤΚΙ+ κίνημα και η επαναστατική αριστερά μπορεί να δώσει έμπνευση και να ενώσει τις δεκάδες χιλιάδες που και φέτος αναμένεται να βγουν στους δρόμους για τις διαδηλώσεις Περηφάνιας. Η οργή απέναντι στη Νέα Δημοκρατία είναι μαζική και συνολική. O κόσμος που μαύρισε τη ΔΑΠ στα πανεπιστήμια και που συμμετέχει όλα αυτά τα χρόνια στις απεργίες και τις διαδηλώσεις θα κατέβει και στα Pride.

Ο Μητσοτάκης, που λίγο καιρό πριν έλεγε για τρανς εξωγήινους, αναγκάζεται να κάνει τώρα υποκριτικές δηλώσεις υπέρ των ΛΟΑΤΚΙ+ σε μια προσπάθεια να σπάσει την απομόνωση της κυβέρνησής του από την κοινωνία. Αλλά οι πολιτικές της ΝΔ είναι πολιτικές επίθεσης στα δικαιώματα και τις ζωές των ΛΟΑΤΚΙ+. Η μεγάλη πλειονότητα αντιλαμβάνεται πόσο υποκριτικές είναι αυτές οι δηλώσεις. Ειδικά όταν ο Μητσοτάκης επικαλείται ακόμα μια μορφή “ατομικής ευθύνης” για την καταπολέμηση της ΛΟΑΤΚΙφοβίας, παροτρύνοντας τους γονείς “να αγαπάνε” τα ΛΟΑΤΚΙ+ παιδιά τους. Δεκάδες σωματεία και φοιτητικοί σύλλογοι, δημοτικά σχήματα και οργανώσεις, έχουν πάρει θέση για τη δίκη των δολοφόνων του Ζακ και έχουν υπογραμμίσει τις ευθύνες του συστήματος για την ομοφοβία. Αυτή την παρακαταθήκη χρειάζεται η Αριστερά να την κάνει στήριξη των ΛΟΑΤΚΙ+ αιτημάτων αλλά και δράση για τη συνέχεια. 

Η Πρωτοβουλία “Στη φυλακή οι δολοφόνοι της Zackie Oh” συνεχίζει τη δράση της. Οργανώνει ανοιχτή εκδήλωση – συζήτηση στα Πατήσια στις 28/5 με θέμα “Η μάχη για τη ΛΟΑΤΚΙ+ απελευθέρωση μετά τη δίκη των δολοφόνων του Ζακ”. Θα μιλήσουν η Έλλη Πανταζοπούλου, μέλος της Πρωτοβουλίας, η Δήμητρα Κυρίλλου, μέλος των Proud Seniors Greece και ο Ηλίας Μυρσινιάς, μέλος της Θετικής Φωνής. 

Το Σάββατο 4/6 οργανώνει πάρτι οικονομικής ενίσχυσης στο Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ, για την κυκλοφορία αφίσας και προκήρυξης με στόχο το κάλεσμα για ένα εργατικό – φοιτητικό μπλοκ στο Pride της Αθήνας να φτάσει σε όσο το δυνατόν περισσότερους χώρους, γειτονιές και σχολές. Παράλληλα θα προτείνει ψήφισμα στήριξης των ΛΟΑΤΚΙ+ αιτημάτων σε σωματεία και ομοσπονδίες, διεκδικώντας εργατικά καλέσματα στη διαδήλωση που θα γίνει στις 18 Ιούνη στις 7μμ ξεκινώντας από την πλατεία Συντάγματος. Στο πλαίσιο αυτό θα παρέμβει στο συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ.

Η Πρωτοβουλία θα οργανώσει αντίστοιχα μπλοκ στις διαδηλώσεις Περηφάνειας των Ιωαννίνων και της Θεσσαλονίκης. 


Το 1ο PRIDE στα Γιάννενα

Οι μάχες του ΛΟΑΤΚΙ+ και του εργατικού κινήματος τα τελευταία δυομισι χρόνια ενάντια στη Νέα Δημοκρατία άνοιξαν τον δρόμο ώστε φέτος και στα Γιάννενα να γίνει για πρώτη φορά διαδήλωση Pride. Σαν Πρωτοβουλία, θα διεκδικήσουμε από τα τοπικά σωματεία τη στήριξη των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων και τη συμμετοχή τους στη διαδήλωση. Ξεκινάμε από την ΕΙΝΗ, ανοίγοντας τη συζήτηση για τη σημασία των αγώνων των υγειονομικών και στην διεκδίκηση των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων.

Αρετή Κανέλλου

 


Διαδηλώσεις Pride

ΑΘΗΝΑ 18/6, 7μμ πλατεία Συντάγματος
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ  25/6, Λευκός Πύργος
ΓΙΑΝΝΕΝΑ  28/6, 7μμ Περιφέρεια