Καταπίεση και απελευθέρωση
Καταδίκες για τους βιαστές

Mπάμπης Αναγνωστόπουλος

Καμία μείωση της ποινής των δυο βιαστών και δολοφόνων της Ελένης Τοπαλούδη δεν έκανε το Μικτό Ορκωτό Εφετείο που δίκασε την υπόθεση σε δεύτερο βαθμό. Ακολουθώντας την εισαγγελική πρόταση, το δικαστήριο επέβαλε στους δυο κατηγορούμενους την ποινή των ισοβίων για τη δολοφονία συν 15 έτη για τον ομαδικό βιασμό της φοιτήτριας. Απορρίφθηκαν τα ελαφρυντικά της μετεφηβικής ηλικίας καθώς και της μεταμέλειας. 

«Προκύπτει από τον τρόπο τέλεσης, τον σχεδιασμό, τη μεθοδευμένη δράση και την απαξίωση της έννομης τάξης, ότι η αποτρόπαιη πράξη τους δεν μπορεί να αποδοθεί σε μια μετεφηβική ανωριμότητα», τόνισε η εισαγγελέας. Επιπλέον είπε: «Υπήρξε μια προσχηματική συγγνώμη για να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση του συγκεκριμένου ελαφρυντικού», θυμίζοντας ότι αρχικά φυγοδικούσαν. 

Και όχι μόνο αυτό. Είναι γνωστό πλέον ότι τα οικογενειακά περιβάλλοντα και οι “άκρες” των δυο δολοφόνων είχαν κινητοποιηθεί προκειμένου να κουκουλωθεί η ενοχή τους. Είχαν βίαιη συμπεριφορά και πριν, ενώ ο ένας έχει κατηγορηθεί για έναν ακόμη βιασμό. Η πρωτόδικη εκδίκαση έγινε μέσα στην καραντίνα, σε δύσκολες συνθήκες, ενώ είχε γίνει απόπειρα παρέμβασης από τα “πάνω”. Όλα αυτά τα εμπόδια ξεπεράστηκαν γιατί το κίνημα έχει αναδείξει το ζήτημα των γυναικοκτονιών και δημιουργεί συνθήκες δημοσιότητας για υποθέσεις που άλλοτε θα ήταν μέσα στο σκοτάδι.

Τις ίδιες ημέρες καταδικάστηκε και ο δολοφόνος της Καρολάιν Κράουτς σε ισόβια συν 11 έτη. Και αυτός είχε προσπαθήσει να παραπλανήσει τις αρχές, ισχυριζόμενος επί 37 ημέρες ότι τη δολοφονία την έκαναν αλλοδαποί ληστές. Το προφίλ του ως “πετυχημένος νέος” και η ευκαιρία που έδωσε στα ΜΜΕ για μια ρατσιστική εκστρατεία του έδωσαν ένα αρχικό πλεονέκτημα αλλά και αυτός κατέληξε στη φυλακή με μια βαριά ποινή.