Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Δίκη Ζέρβα: Καταδίκη με ελαφρυντικά

Χρήστος Ζέρβας

Τελεσίδικα καταδίκασε τον χρυσαυγίτη Χρήστο Ζέρβα το ΣΤ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για επικίνδυνη σωματική βλάβη και ληστεία. Ο Ζέρβας, ηγετικό στέλεχος της Χρυσής Αυγής, είχε επιτεθεί μαζί με τάγμα εφόδου τον Μάρτη του 2017 στον, τότε φοιτητή, Αλέξη Λάζαρη, ο οποίος περνούσε έξω από τα κεντρικά “γραφεία” της εγκληματικής οργάνωσης στη Μεσογείων. Πρωτόδικα, τον Νοέμβρη του 2017 είχε καταδικαστεί σε 7 χρόνια κάθειρξη, αλλά δόθηκε ανασταλτικός χαρακτήρας στην έφεσή του.

Το εφετείο δεν πίστεψε τους ισχυρισμούς του ότι δεν ήταν εκεί, ότι δεν ξέρει ποιοι έκαναν την επίθεση και ότι ρωτούσε τη ΧΑ για να μάθει τους δράστες (!) και του επέβαλε την ποινή των πέντε ετών και έξι μηνών. Η ποινή είναι μειωμένη γιατί του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς, παρότι ακόμα και στην απολογία του ενώπιον του ίδιου δικαστηρίου που του έδωσε το ελαφρυντικό συνέχισε να λέει ψέματα. Η ποινή είναι μετατρεπόμενη προς 10 ευρώ τη μέρα κι έτσι το πρωτοπαλίκαρο της Μεσογείων δεν θα μπει φυλακή. 

Πρόκειται για μια ακόμη σημαντική καταδίκη ηγετικού στελέχους της ΧΑ (μέλος τότε της Κεντρικής Επιτροπής) που έρχεται εν όψει της έναρξης της δίκης της εγκληματικής οργάνωσης σε β' βαθμό και επιβεβαιώνει τη σπουδαιότητα της μάχης που έχουμε μπροστά μας.