Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Το κίνημα ΛΟΑΤΚΙ

Εκδήλωση για τη δίκη για τη δολοφονία του Ζακ στα Πατήσια. Φωτό: ΣΕΚ Πατήσια

Διαδηλώσεις Pride

ΑΘΗΝΑ 18/6, 7μμ πλατεία Συντάγματος
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 25/6, Λευκός Πύργος
ΓΙΑΝΝΕΝΑ 28/6, 7μμ Περιφέρεια

 

Με επιτυχία και μαζική συμμετοχή έγινε η εκδήλωση της Πρωτοβουλίας "Στη φυλακή οι δολοφόνοι της Zackie Oh" στις 28/6. Κεντρικό άξονα είχε τη συνέχεια των ΛΟΑΤΚΙ+ αγώνων μετά τη δίκη για τη δολοφονία του Ζακ.

Πρώτη μίλησε η Έλλη Πανταζοπούλου, μέλος της Πρωτοβουλίας, τονίζοντας τον ρόλο του κινήματος ενάντια στις προσπάθειες συγκάλυψης και καθυστέρησης της δίκης. Σημείωσε ότι η ανοδική πορεία του εργατικού κινήματος διεθνώς, φέρνει νίκες και ιδεολογικά προχωρήματα του κόσμου που παλεύει. Γι'αυτό και το λόγο θα ΛΟΑΤΚΙ+ κίνημα χρειάζεται είναι κομμάτι της μάχης της εργατικής τάξης ενάντια στο σύστημα.

Η Δήμητρα Κυρίλλου, μέλος των Proud Seniors (Ομάδα υποστήριξης ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων άνω των 50 ετών) αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις ευκαιρίες αλλά και τα εμπόδια που είχε να αντιμετωπίσει το ΛΟΑΤΚΙ+ κίνημα. Στο έδαφος που προετοιμασαν τα προηγούμενα κυβερνώντα κόμματα σήμερα περνάνε μια σειρά επιθέσεις, ενώ οι μεσοβέζικες θεσμικές αλλαγές με τα τόσα κενά κάνουν τρομερά χρονοβόρες και δαπανηρές τις διαδικασίες φυλομετάβασης, τεκνοθεσίας κλπ. Ενθάρρυνε λέγοντας πως χρειάζεται να κλιμακώσουμε την μάχη μας και ναι οργανώσουμε ένα μαζικό Pride από τα κάτω δίνοντας του ταξικό πρόσημο.

Στη συνέχεια ο Ηλίας Μυρσινιάς, μέλος της Θετικής Φωνής, είπε πως οι μάχες μας δεν τελειώνουν στα δικαστήρια. Επικεντρώθηκε στα κενά που έχουν τα νομικά πλαίσια που αφορούν τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. Μίλησε μεταξύ άλλων για τη σημασία της εύκολης και δωρεάν πρόσβασης σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και της νόμιμης αναγνώρισης των παιδιών ΛΟΑΤΚΙ+ οικογενειών. Έκλεισε λέγοντας πως είναι απαραίτητο να κάνουμε πιο έντονη και συγκεκριμένη την ταξική-αντιλοατκιφοβική μας δράση.

Η Ελίζα Γκορόγια, επίσης από τη Θετική Φωνή, άνοιξε στη συζήτηση το θέμα της τοξικοφοβίας, πώς το ίδιο το σύστημα μας εξαθλιώνει σε σημείο που πολλοί/ες από εμάς καταλήγουμε σε εξαρτητικές και αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές. Έκανε λόγο για την ανάγκη να παλέψουμε για την ορατότητα και τα δικαιώματα αυτών των ανθρώπων, όπως η ύπαρξη κατάλληλων δομών.

Ακολούθησε συζήτηση με παραδείγματα από τα όσα έχει κάνει το κίνημα μέχρι τώρα, προσωπικά βιώματα ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων της εργατικής τάξης και παρατηρήσεις. Στο κλείσιμο, οι παρευρισκόμενοι/ες κάλεσαν σε επόμενες δράσεις:

 

• 4/6, 11μμ, Πάρτι οικονομικής ενίσχυσης για την Πρωτοβουλία "Στη φυλακή οι δολοφόνοι της Zackie Oh", Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ

• 16-17/6, 9.30μμ, παράσταση από τα μέλη των Proud Seniors, "Φωτεινός Θάλαμος", θέατρο Πολιτεία Πλάτωνος, Μαραθωνομάχων 8 Αθήνα

• 17/6, 8μμ, Συνέλευση "Σεξουαλικότητα και απεξάρτηση", θέατρο Τριανόν, Κοδριγκτώνος 21, Αθήνα

•18/6, 7μμ, διαδήλωση Pride, Πλατεία Συντάγματος

Μαρία Ρίζου