Ιδέες
Ο Ιain Ferguson στην Αθήνα

Eκδήλωση-βιβλιοπαρουσίαση οργανώνει το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20, 1ος όροφος) την Παρασκευή 3 Ιούνη στις 7μμ για την πρόσφατη έκδοση του βιβλίου του Iain Ferguson «Μαρξισμός, Πολιτική, και Ψυχική Δυσφορία».

Τον συγγραφέα, που έρχεται στην Αθήνα για να μιλήσει για το βιβλίο του, θα προλογίσουν η Δήμητρα-Δώρα Τελώνη, επίκουρη καθηγήτρια Κοινωνικής Εργασίας στο ΠΑΔΑ και ο Κώστας Πίττας από το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο. Τη συζήτηση θα συντονίσει η Μαρία Μπολοβίνα, κοινωνική λειτουργός στο ΨΝΑ Δρομοκαΐτειο. 

O Iain Ferguson είναι Επίτιμος Καθηγητής Κοινωνικής Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Σκωτίας στη Γλασκώβη. Είναι συνιδρυτής του Social Work Action Network (Δίκτυο Δράσης Κοινωνικής Εργασίας) και συγγραφέας πολλών βιβλίων. Είναι ένας από τους εκδότες του περιοδικού Critical and Radical Social Work και μέλος του Socialist Workers Party (SWP) και της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού International Socialism.

Σύνδεση

Στο βιβλίο του εξετάζει τη σύνδεση ανάμεσα στο οικονομικό και πολιτικό σύστημα στο οποίο ζούμε –τον καπιταλισμό– και τα υπερβολικά ψηλά επίπεδα ψυχικής δυσφορίας που βλέπουμε στον κόσμο σήμερα –σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η κατάθλιψη αυτή τη στιγμή επηρεάζει 350 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Ανοίγει μια συζήτηση που είναι απαραίτητη στο εργατικό κίνημα και την Αριστερά καθώς γίνεται εργαλείο στην πάλη μας, όχι μόνο για περισσότερες και καλύτερες υπηρεσίες υγείας, αλλά και ενάντια σε ένα σύστημα που δίπλα στη φτώχεια, τον πόλεμο, τον ρατσισμό, τον σεξισμό, απλώνει παντού την ψυχική δυσφορία. Το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο σας προσκαλεί για να κάνουμε μαζί με τον συγγραφέα αυτή τη συζήτηση.

• Μια σελίδα με τίτλο «Ψυχική υγεία και καπιταλισμός» αφιέρωσε η ΕφΣυν στο φύλλο της 27/6 για την έκδοση του βιβλίου του Iain Ferguson από το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο –με κάλεσμα και στην εκδήλωση-βιβλιοπαρουσίαση που οργανώνει το ΜΒ.