Διεθνή
Βρετανία: Κρίση στους Συντηρητικούς

Μπόρις Τζόνσον

Λίγες μέρες χαράς για το βρετανικό κατεστημένο έφερε ο γιορτασμός των 70 χρόνων στο θρόνο της βασίλισσας Ελισάβετ και αφού βγήκαν οι απαραίτητες χαρούμενες φωτογραφίες, ξαναβγήκαν τα μαχαίρια στο εσωτερικό της άρχουσας τάξης. Ο Μπόρις Τζόνσον και ολόκληρη η δεξιά κυβέρνησή του βγαίνουν σοβαρά τραυματισμένοι από την ψήφο εμπιστοσύνης της περασμένης Δευτέρας. 

Ήταν μια ψηφοφορία που αφορούσε τους ίδιους τους βουλευτές της Δεξιάς και αν εμπιστεύονται τον Τζόνσον σαν ηγέτη και πρωθυπουργό. Ο Τζόνσον την κέρδισε αλλά με τον χειρότερο δυνατό τρόπο. 211 βουλευτές του τον στήριξαν και 148 τον καταψήφισαν. Πρόκειται για εσωτερική ανταρσία πάνω από 40% των δεξιών βουλευτών απέναντι σε αυτόν που πριν από δυόμισυ χρόνια τούς έφερε μια τεράστια εκλογική νίκη.  Η Τερέσα Μέι το 2018 είχε περάσει από την ίδια διαδικασία με καλύτερα αποτελέσματα και μέσα σε οχτώ μήνες αναγκάστηκε να παραιτηθεί. Για τον Τζόνσον η έξοδος μπορεί να είναι ακόμη πιο κοντά. Ένα εσωτερικό κείμενο της δεξιάς λέει πως ανάμεσα στους ίδιους τους δεξιούς ψηφοφόρους, το 55% τον θεωρεί αναξιόπιστο και μόνο το 25% τον θεωρεί αξιόπιστο. 

Η αφορμή για την ανταρσία είναι οι όλο και μεγαλύτερες αποκαλύψεις για τα πάρτι και τις συναντήσεις που γίνονταν χωρίς καμιά συναίσθηση μέσα στην πρωθυπουργική κατοικία την ώρα που η χώρα βρισκόταν σε λοκντάουν και ο Τζόνσον έβγαινε στις τηλεοράσεις να καλεί τον κόσμο σε υπομονή και σεβασμό των μέτρων. Όμως, η εσωτερική φαγωμάρα πάει πολύ βαθύτερα και έχει να κάνει με το συνολικότερο προσανατολισμό των Τόρηδων. Επιβεβαιώνεται πως η κρίση της δεξιάς δεν είχε να κάνει μόνο με το Μπρέξιτ και τις συνέπειές του.

Είναι σχεδόν απίστευτο ότι σε όλη αυτή την κρίση το Εργατικό Κόμμα δεν έχει παίξει τον παραμικρό ρόλο. Αντίθετα, ο ηγέτης του Στάρμερ, αξιοποίησε τις μέρες του Ιωβηλαίου της Ελισάβετ για να πουλήσει ακόμη περισσότερο σεβασμό στην “πατρίδα” και τη σταθερότητα.

Ευτυχώς, υπάρχουν συνδικάτα που σπάνε τη γραμμή του Στάρμερ και βγαίνουν σε απεργίες. 4000 εργαζόμενοι στο μετρό βγήκαν σε απεργία την περασμένη βδομάδα, οι εργαζόμενοι στους δήμους προχωράνε σε κινητοποιήσεις, ενώ στις 18 του Ιούνη η συνομοσπονδία TUC καλεί σε μεγάλη κεντρική διαδήλωση στο Λονδίνο για αυξήσεις ενάντια στην ακρίβεια και η μέρα μπορεί να γίνει αφετηρία για συντονισμό όλων των κομματιών της εργατικής τάξης που θέλουν και μπορούν να αξιοποιήσουν τον εμφύλιο της κυβέρνησης.