Εκπαίδευση και νεολαία
Φοιτητές και ΔΕΠ ενάντια στα σχέδια Κεραμέως

Κώστας Βλασσόπουλος

Ο νέος Νόμος Πλαίσιο που φέρνει το Υπουργείο Παιδείας αποτελεί μια προσπάθεια διάλυσης οτιδήποτε έχει μείνει όρθιο στο δημόσιο Πανεπιστήμιο. Διαλύει τη δημοκρατική λειτουργία και την αυτονομία του Πανεπιστημίου. Καταργεί τα συλλογικά όργανα που εκλέγονταν από τα ίδια τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας. Στη θέση τους επαναφέρει τα συμβούλια διοίκησης που είχε θεσμοθετήσει η Διαμαντοπούλου, αλλά αυτή τη φορά δεν διατηρεί ούτε καν μιαν επίφαση δημοκρατίας, καθώς ρόλο θα παίζουν τα άτομα που επιλέγει η εκάστοτε κυβέρνηση. 

Είναι πολύ σαφής η στόχευση αυτών των επιλογών. Τα συλλογικά όργανα δεν θα παίζουν κανένα ρόλο πλέον στη διοίκηση του πανεπιστημίου παρά μόνο για καθαρά ακαδημαϊκά ζητήματα. Πλεόν εισάγεται ο θεσμός του μάνατζερ, ενώ η ίδια η δημόσια περιουσία του πανεπιστημίου βγαίνει προς ιδιωτική εκμετάλλευση.

Εξίσου ανησυχητικό για το πώς αντιλαμβάνεται τα πανεπιστήμια η κυβέρνηση – δεδομένων και των εικόνων που βλέπουμε από τις αστυνομικές επιθέσεις στο ΑΠΘ – είναι το άρθρο για τις ακαδημαϊκές ελευθερίες. Το ένα τρίτο του άρθρου μιλάει για το πως θα κατασταλεί οτιδήποτε δεν αρέσει στην κυβέρνηση. Πολλά μπορεί επίσης να πει κανείς για διατάξεις του νομοσχεδίου σχετικά με τα προγράμματα σπουδών, όπου σταδιακά το υπουργείο πάει να καταργήσει τα τμήματα και να κάνει τον φοιτητή – καταναλωτή που θα ψωνίζει μαθήματα από δω κι από εκεί. Για τη θεσμοθέτηση του ν+2 και της «υποχρέωσης» πλέον των τμημάτων να διαγράφουν φοιτητές κλπ.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η πλειοψηφία της πανεπιστημιακής κοινότητας έχει ταχθεί κατά του νομοσχεδίου. Η ΠΟΣΔΕΠ για παράδειγμα, παρότι εδώ και χρόνια δεν κυριαρχείται από την αριστερά, καταδικάζει το νέο νόμο πλαίσιο. Στο τμήμα που εργάζομαι στο Πανεπιστήμιο Κρήτης κάναμε συνέλευση και πήραμε απόφαση που καταγγέλει το νομοσχέδιο. Θα υπάρξουν κι άλλες ανάλογες αποφάσεις. 

Το κρίσιμο ζήτημα είναι τι πρωτοβουλίες θα ληφθούν για να σταματήσει αυτό το νομοσχέδιο. Η κυβέρνηση το κατεβάζει μέσα στο καλοκαίρι, εν μέσω εξεταστικής, υπολογίζοντας ότι θα έχει όσο το δυνατόν λιγότερες αντιδράσεις. Οι σύλλογοι διδασκόντων, η ΠΟΣΔΕΠ, οι φοιτητικοί σύλλογοι πρέπει να πάρουν άμεσα πρωτοβουλίες για κινητοποιήσεις που θα έχουν στόχο την ήττα της κυβέρνησης σε αυτή την επίθεση και την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Κώστας Βλασσόπουλος,
αναπληρωτής καθηγητής τμ. Ιστορίας – Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης