Καταπίεση και απελευθέρωση
PRIDE 2022: Πιο οργισμένο από ποτέ!

Pride 2019. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Το Σάββατο 18 Ιούνη γίνεται το φετινό Athens Pride, στην πλατεία Συντάγματος. Μετά από δύο χρόνια, το κίνημα ενάντια στην καταπίεση με βάση το φύλο και τη σεξουαλικότητα επιστρέφει σε μια μεγάλη μέρα διεκδίκησης και διαδήλωσης. Η διαδήλωση θα ξεκινήσει στις 7μμ από την πλατεία.

Τη χρονιά που σημαδεύτηκε από τη δίκη των δολοφόνων του Ζακ Κωστόπουλου, έχουμε να βάλουμε σαν κέντρο των διεκδικήσεών μας ότι οι ζωές των ΛΟΑΤΚΙ+ ανθρώπων μετράνε! Μετράνε σε ό,τι έχει να κάνει με την ομοφοβία και την τρανσφοβία της κυβέρνησης και της άρχουσας τάξης συνολικά. Την ώρα που τα δικαστήρια αναγκάστηκαν να καταδικάσουν τους επιχειρηματίες που δολοφόνησαν τον Ζακ αλλά να αφήσουν στο απυρόβλητο τους εμπλεκόμενους αστυνομικούς, καταλαβαίνουμε ότι οι μάχες ενάντια στις διακρίσεις χρειάζεται να είναι στην καθημερινή ατζέντα των αγώνων που έχουμε μπροστά μας. 

Αγώνες συγκεκριμένους, ενάντια στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τον σεξιστικό της κατήφορο. Τις προσπάθειες συγκάλυψης επιφανών βιαστών, διάλυσης του κοινωνικού κράτους συνολικά, πόσο μάλλον για τις ανάγκες των ΛΟΑΤΚΙ+ ανθρώπων. Την «ποινικοποίηση» της τρανς ταυτότητας μέσα από τη συνέχιση των θεραπειών μεταστροφής. Ξεκινώντας από το ότι το ΛΟΑΤΚΙ+ κίνημα χρειάζεται να βάλει στην προμετωπίδα του την ανατροπή αυτής της κυβέρνησης που μπαίνει ως τον λαιμό στον πόλεμο και τους εξοπλισμούς. 

Η σύνδεση με τους αγώνες της εργατικής τάξης που παλεύει είναι πιο αναγκαία και εφικτή από ποτέ. Το δικαίωμα στη στέγαση, την εργασία, την Υγεία, την παιδοθεσία έχουμε να το κερδίσουμε μαζί της στηρίζοντας τις μάχες για μαζικές προσλήψεις, αυξήσεις, συλλογικές συμβάσεις κοκ. Μπορεί για παράδειγμα, η Νομική Αναγνώριση Ταυτότητας Φύλου να είναι ψηφισμένος νόμος, αλλά οι διαδικασίες παραμένουν εξαιρετικά απρόσιτες οικονομικά για τους ανθρώπους που θέλουν να αλλάξουν τα έγγραφά τους.

Στους δρόμους

Την τελευταία χρονιά, έγινε πολύ πιο ξεκάθαρο το σύνθημα «η απελευθέρωση δεν θα ’ρθει με τους νόμους, gay, trans, λεσβίες βγαίνουμε στους δρόμους». Στους δρόμους μαζί με το εργατικό κίνημα που πήρε θέση για τον Ζακ και ενάντια στην ομοφοβία μέσα από δεκάδες ψηφίσματα και συζητήσεις που άνοιξαν σε συνελεύσεις κλπ. Μαζί με τη νεολαία που σπάει στην πράξη τους νόμους της Κεραμέως, διαδηλώνει ενάντια στην καταπίεση, κοντράρει σεξιστές μεγαλοκαθηγητές.

Την ίδια στιγμή, γίνεται ολοένα και πιο κεντρικό το σύνθημα «σεξισμός, ρατσισμός και ομοφοβία, κάτω η Νέα Δημοκρατία». Ακριβώς γιατί συμπυκνώνει το ποιος είναι ο καταπιεστής για όλους και όλες μας. Ένα σύστημα που δολοφονεί πρόσφυγες και μετανάστες, κλιμακώνει τους πολέμους, οπλίζει τα χέρια των φασιστών, διαλύει τις ζωές μας.

Η Πρωτοβουλία, θα συμμετέχουμε στο Athens Pride με περίπτερο, ανοιχτή συζήτηση για τις επόμενες μάχες και θα διαδηλώσουμε μαζί με όλα αυτά τα κομμάτια. Σας καλούμε να οργανώσουμε τις μάχες μαζί!

Έλλη Πανταζοπούλου,
Πρωτοβουλία «Στη φυλακή οι δολοφόνοι της Zackie Oh»

• H Πρωτοβουλία «Στη φυλακή οι δολοφόνοι της Zackie Oh» οργάνωσε πάρτυ οικονομικής ενίσχυσης το βράδυ του Σαββάτου 4/6 στο Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ: «Ευχαριστούμε πολύ όλο τον κόσμο που στήριξε το πάρτι οικονομικής ενίσχυσης της Πρωτοβουλίας μας! Δεκάδες άνθρωποι χόρευαν μέχρι αργά στις μουσικές επιλογές του DJ Robert, συναντηθήκαμε και συζητήσαμε για όλες τις μάχες, για το Pride που θα γίνει στις 18 Ιούνη, ανανεώσαμε το ραντεβού μας στους δρόμους και περάσαμε πολύ όμορφα. Ευχαριστούμε πολύ τη συνέλευση και τους ανθρώπους του Ελεύθερο Εμπρός Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο  για το χώρο και την άψογη συνεργασία».