Κορονοϊός
COVID19 - Πορτογαλία: To «ιερό δισκοπότηρο» είναι τρύπιο

5/5, Απεργία Υγειονομικών στην Πορτογαλία. Φωτό: SEP Algavre/fb

Με τους νεκρούς να ξεπερνάνε τους 30.000, είναι το τρίτο σερί καλοκαίρι που, για χάρη της "βαριάς βιομηχανίας" του τουρισμού, η κυβέρνηση της Ν.Δ. "σφυρίζει" τη λήξη της πανδημίας. Το τι επακολούθησε τα δύο προηγούμενα χρόνια είναι γνωστό. Το τι θα συμβεί στη διάρκεια αυτού του καλοκαιριού και το ερχόμενο φθινόπωρο μοιάζει τρομακτικό. 

Η άρση και των τελευταίων περιοριστικών μέτρων γίνεται σε μία περίοδο που και τα νούμερα είναι χειρότερα από τα αντίστοιχα περσινά (στις 8/6/22, τα κρούσματα ήταν 4.496 ενώ στις 8/6/21 τα κρούσματα ήταν 1.339) αλλά και η νέα μετάλλαξη του ιού, η υποπαραλλαγή ΒΑ.5 της Όμικρον, "δείχνει" ότι είμαστε στο κατώφλι ενός έκτου κύματος της πανδημίας. Επιπλέον, τα υπάρχοντα εμβόλια δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις συνεχόμενες μεταλλάξεις και γι’ αυτό και ο μεγάλος αριθμός επιμολύνσεων. 

Αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στη Πορτογαλία είναι ενδεικτικό. Στο τελευταίο δίμηνο, η μετάλλαξη BA.5 είναι υπεύθυνη για το 80% των νέων λοιμώξεων, που αντιστοιχούν στο 21% όλων των μολύνσεων στη Πορτογαλία από την αρχή της πανδημίας, τα ημερήσια κρούσματα ξεπερνάνε τις 20.000 και οι εβδομαδιαίοι θάνατοι τους 200. Η Πορτογαλία είναι πρώτη στην Ευρώπη και δεύτερη στον κόσμο και στο δείκτη νέων κρουσμάτων ανά εκατομμύριο κατοίκους και στον κυλιόμενο μέσο όρο νέων θανάτων. Η συγκεκριμένη μετάλλαξη έχει αρχίσει να εξαπλώνεται και στη Γερμανία ενώ έχει ήδη ανιχνευτεί στις ΗΠΑ και σχεδόν σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα. 

Και ενώ θα περίμενε κανείς κάποια κυβερνητική αντίδραση, το υπουργείο Υγείας της Πορτογαλίας ανακοίνωσε, σε γραμμή Μητσοτάκη, ότι «εξαρτάται πλέον από τον καθένα ξεχωριστά η ευθύνη στον κοινό αγώνα ενάντια στην πανδημία, η οποία εξακολουθεί να υπάρχει». 

Η Πορτογαλία είναι μία χώρα που χτυπήθηκε έντονα όλο το 2020 και στα δύο πρώτα κύματα της πανδημίας και από τα μέσα του 2021, έγινε η «χώρα αναφοράς» για το πρόγραμμα μαζικού εμβολιασμού του πληθυσμού. Χωρίς καμία υποχρεωτικότητα, το 95% των, επιλέξιμων για εμβολιασμό, κατοίκων της Πορτογαλίας είναι διπλά εμβολιασμένο, το 70% έχουν κάνει και τρίτη δόση και αυτή την περίοδο εμβολιάζονται οι ηλικιωμένοι με τέταρτη δόση. 

Το ερώτημα είναι γιατί με τέτοια συντριπτικά ποσοστά εμβολιασμού, εξακολουθούν να εμφανίζονται νέα κύματα μολύνσεων. Η απάντηση βρίσκεται στη πολιτική των κυβερνήσεων και της φαρμακοβιομηχανίας που δημιουργούν τις συνθήκες μεταλλάξεων και εξάπλωσης του ιού και ταυτόχρονα υπονομεύουν και την δημιουργία κατάλληλων εμβολίων αλλά και τον εμβολιασμό του συνόλου του πληθυσμού. Είναι ένας φαύλος κύκλος που συνεχίζεται με θύματα τον απλό κόσμο.

Πίεση

Αφού σταματήσανε τη χρηματοδότηση για την έρευνα στα εμβόλια στους προηγούμενους κορονοϊούς, η εμφάνιση και η γρήγορη εξάπλωση του νέου κορονοϊού SARS-CoV-2 ανάγκασε τις κυβερνήσεις να χρηματοδοτήσουν με πακτωλό εκατομμυρίων τις φαρμακοβιομηχανίες για ένα γρήγορο εμβόλιο που θα το παρουσίαζαν σαν το "Ιερό Δισκοπότηρο" που θα μας γλίτωνε από την πανδημία. Η πίεση για να βγουν γρήγορα τα εμβόλια στην αγορά και ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις φαρμακοβιομηχανίες, που απαγόρευε τις επιστημονικές συνεργασίες ανάμεσα στις ερευνητικές ομάδες των φαρμακοβιομηχανιών, οδήγησε σε εμβόλια που μπορούσαν να εξασφαλίσουν ανοσία μόνο για μερικούς μήνες και όχι σε όλες τις μεταλλάξεις του ιού. Είναι ενδεικτικό ότι η χρονική διάρκεια των παζαριών ανάμεσα στις φαρμακοβιομηχανίες και στις κυβερνήσεις για τη χορήγηση εμβολίων και την έναρξη των εμβολιασμών ήταν μεγαλύτερη από αυτή της τρίτης (και πιο καθοριστικής) φάσης των κλινικών δοκιμών. 

Ο Δρ. Άντονι Φάουτσι, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ, σε πρόσφατη συνέντευξή του στο CNN δήλωσε ότι: «ορισμένα είδη εμβολίων παρέχουν πολύ υψηλό βαθμό προστασίας, αλλά η ανθεκτικότητά τους δεν έχει πολύ διάρκεια... αναρωτιέμαι εάν η ανθεκτικότητα απέναντι στον κορονοϊό μπορεί να εξελιχθεί και να γίνει καλύτερη... ωστόσο, ξέρουμε ότι δεν μπορεί να διαρκέσει η ανοσία των mRNA εμβολίων σε κάποιον ιό, ο οποίος αλλάζει τόσο πολύ και τόσο εύκολα όσο ο SARS-CoV-2. Οι οριστικές απαντήσεις μπορεί ακόμη να βρίσκονται αρκετά μακριά». 

Όμως, οι αιτίες που ο SARS-CoV-2 «αλλάζει τόσο πολύ και τόσο εύκολα» είναι γιατί οι κυβερνήσεις χρησιμοποιήσανε τον εμβολιασμό ως «πανάκεια» για να μην πάρουν κανένα μέτρο για την εξάπλωση του ιού, για την προστασία του πληθυσμού, για την ενίσχυση των ΕΣΥ και γιατί αφήσανε ανεμβολίαστο τον κόσμο στις φτωχές χώρες. Έτσι, δώσανε το χρόνο και το χώρο στον ιό να μεταλλάσεται και να εξαπλώνεται. Η τωρινή μετάλλαξη, BA.5, που μαστίζει την Πορτογαλία και απειλεί όλη την Ευρώπη, εμφανίστηκε και κυριάρχησε στην (μη εμβολιασμένη) Νότια Αφρική. 

Αν και αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη περισσότερες από 200 προσπάθειες ανάπτυξης εμβολίων «νέας γενιάς», το μόνο σίγουρο είναι ότι όσο τον έλεγχο τον έχουν οι «από πάνω» και η πανδημία θα συνεχιστεί και ο κίνδυνος εμφάνισης νέων ιώσεων θα είναι στην ημερήσια διάταξη. 

Η ελπίδα βρίσκεται στην πάλη για να σώσουμε και να διευρύνουμε τα Δημόσια Συστήματα Υγείας από τις επιθέσεις των κυβερνήσεων, όπως του Μητσοτάκη, για ουσιαστικά μέτρα πρόληψης των μολύνσεων, για καθολική πρόσβαση σε εμβόλια και φάρμακα του παγκόσμιου πληθυσμού και τέλος για να πάρει η εργατική τάξη τον έλεγχο στην κοινωνία και στην οικονομία για να βάλει, επιτέλους, τις ζωές μας πάνω από τα κέρδη τους.