Εργατικό κίνημα
Επισιτισμός-Τουρισμός: Δυναμώνουμε την απεργία 24/6

Με 24ωρη απεργία την Παρασκευή 24 Ιούνη στα ξενοδοχεία της Αττικής διεκδικούν οι εργαζόμενοι του κλάδου αυξήσεις στους μισθούς, εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων και να μπει τέλος στα εξοντωτικά ωράρια, μετά από απόφαση που πήρε η γενική συνέλευση του Συνδικάτου Επισιτισμού-Τουρισμού ν. Αττικής. Η συγκέντρωση καλείται στις 9.30πμ στο ξενοδοχείο Τιτάνια και θα ακολουθήσει πορεία στο κέντρο της Αθήνας. 

Στη φετινή έναρξη της τουριστικής σεζόν βάζει τη σφραγίδα της μια άλλη, όχι καινούργια, πανδημία, αυτή των ξενοδόχων, που για να ισοφαρίσουν τα υπερκέρδη που δεν έβγαλαν τις δύο προηγούμενες χρονιές, θέλουν να φτάσουν την εκμετάλλευση των εργαζομένων τους σε νέα δυσθεώρητα ύψη. Έτσι φτάσαμε δίπλα στις 50.000 κενές θέσεις εργασίας στον Τουρισμό, επειδή ο κόσμος, παρά την κρίση, δεν δέχεται να πάει να δουλέψει σε τέτοιες συνθήκες, να υπάρχουν άλλες 5.000 παραιτήσεις – μετακινήσεις τις τελευταίες μόνο μέρες. 

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Επισιτισμού-Τουρισμού (ΠΟΕΕΤ) καταγγέλλει ότι η Συλλογική Σύμβαση στα ξενοδοχεία, παρ’ όλο που είναι υποχρεωτική, δεν τηρείται ούτε στο 10%. Χειρότερη είναι η κατάσταση στον Επισιτισμό που η ΣΣΕ δεν είναι υποχρεωτική και η ψευδώς δηλωμένη εργασία είναι ο απόλυτος κανόνας. Πέρα όμως από την ανάγνωση της κατάστασης, η Ομοσπονδία άμεσα πρέπει να προχωρήσει στην οργάνωση των αγωνιστικών βημάτων πανελλαδικά, σε τουρισμό και επισιτισμό, με πρώτο βήμα την κήρυξη πανελλαδικής απεργίας στις 24/6 και απεργιακή κλιμάκωση για τη συνέχεια, μέσα στο κατακαλόκαιρο που θα «πονέσει» ακόμα περισσότερο τα αφεντικά.

Πανελλαδικό πρόβλημα

«Η ΠΟΕΕΤ και τα τοπικά συνδικάτα του κλάδου πρέπει να καλέσουν και αυτά σε απεργία στις 24/6, γιατί το πρόβλημα είναι πανελλαδικό, ειδικά στα νησιά», δηλώνει στην Εργατική Αλληλεγγύη, εργαζόμενη σε ξενοδοχείο της Ρόδου. «Οι εργαζόμενοι είναι λίγοι, οπότε πέφτει στον καθένα μεγαλύτερος όγκος δουλειάς. Εγώ δουλεύω για δύο άτομα αυτή τη στιγμή, εφτά ημέρες τη βδομάδα χωρίς ρεπό. Είναι ρίσκο, δεν ξέρω πόσο θα αντέξω χωρίς μία μέρα ξεκούρασης, αλλά είχα ανάγκη τα λεφτά και την προϋπηρεσία.

Υπάρχουν τόσες κενές θέσεις εργασίας, επειδή δεν ανέχεται ο κόσμος να δουλεύει σε τόσο άθλιες συνθήκες. Αλλά η επιλογή να αυξήσουν τα μεροκάματα και να καλυτερεύσουν τις συνθήκες διαμονής δεν υπάρχει για τους εργοδότες. Για να λύσουν το πρόβλημα εύρεσης φτηνών εργατικών χεριών προσλαμβάνουν με πολύ λιγότερα λεφτά πρόσφυγες νεαρής ηλικίας από την Ουκρανία, αλλά και μετανάστες από τη Ρουμανία και από αλλού. 

Το πρόβλημα δεν είναι ότι παίρνουν ανειδίκευτους εργάτες από άλλες χώρες. Πρέπει σε όλους να δίνεται η ευκαιρία να δουλέψουν. Αλλά όχι για έναν πενιχρό μισθό και να τους εκμεταλλεύονται επειδή έχουν ανάγκη να δουλέψουν ή επειδή είναι καλύτερα εδώ από το να τρώνε τις βόμβες στην Ουκρανία. Σε πολλές περιπτώσεις παθαίνεις σοκ αν δεις πού βάζουν να διαμένουν εν έτει 2022 τους εργαζόμενους, κυρίως από άλλες χώρες. Στο ξενοδοχείο που εργάζομαι καταφέραμε να έχουμε air condition στα δωμάτιά μας -δεν μπορούσε κάποιος από τη ζέστη να σταθεί χωρίς κλιματισμό- μετά από πολλές καταγγελίες στους υπεύθυνους. 

Χειρότερα είναι τα πράγματα και για τον κόσμο που κάνει την πρακτική του στα ξενοδοχεία. Επίσης, χρησιμοποιούν την έλλειψη προϋπηρεσίας για να δουλεύεις για λιγότερες απολαβές, εκμεταλλεύονται τη νεολαία. Τώρα περιμένουν να τελειώσουν οι εξεταστικές στις σχολές για να έρθουν φοιτητές να δουλέψουν».


Μια τουριστική σεζόν–όνειρο για τα αφεντικά, εφιάλτης για τους εργαζόμενους

Τη σκυτάλη των δύσκολων και ελαστικών ωραρίων και της οικονομικής αβεβαιότητας, ήρθε να πάρει η εντατικοποίηση της εργασίας και η έλλειψη εργατικού δυναμικού που απαιτείται για να καλυφθεί ο τεράστιος όγκος δουλειάς λόγω της κατακόρυφης αύξησης της τουριστικής ζήτησης.

Και ενώ η κυβέρνηση πανηγύριζε και υποσχόταν ότι με το άνοιγμα του Τουρισμού όλα θα επιστρέψουν σε αυτή την πολυπόθητη κανονικότητα και με ακόμα καλύτερες προοπτικές οικονομικής άνθισης για όλους, καθώς προβλεπόταν αυτή η τουριστική εκτόξευση μετά από δύο χρόνια πανδημίας, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική για τους εμπλεκόμενους στο τουριστικό προϊόν. Για άλλη μια φορά είναι όνειρο για τα μεγάλα αφεντικά και εφιάλτης για τους εργαζόμενους.

Η παράταση του προγράμματος «Συνεργασία» που εφαρμόστηκε στον κλάδο μέχρι και το τέλος του Μάη, έδινε την δυνατότητα οι προσλήψεις να αρχίσουν επίσημα από 1 Ιούνιου, έτσι πολλοί συνάδελφοι οδηγήθηκαν στην εύρεση εποχιακής εργασίας και μάλιστα με όχι αντίστοιχους μισθούς σε σχέση με την προσφορά τους (διευρυμένο ωράριο και μέχρι 4 ρεπό τον μήνα, στην καλύτερη).

Αρκετοί επίσης αναγκάστηκαν να αλλάξουν επαγγελματικό προσανατολισμό προκειμένου να καλυφθούν οι καθημερινές ανάγκες και το κόστος της ζωής που και αυτό συνεχώς αυξάνεται.

Έτσι όσοι έχουν μείνει ακόμα ενεργοί σε ξενοδοχεία και χώρους επισιτισμού στην Αττική έχουν να αντιμετωπίσουν πολύ σκληρές εργασιακές συνθήκες, εντατικοποίηση, κομμένα ρεπό, ατελείωτες απλήρωτες υπερωρίες, έλλειψη εμπείρου και καταρτισμένου προσωπικού, και καμιά προοπτική για αυξήσεις στους μισθούς τους, πράγμα που οδηγεί πολλούς από αυτούς παρά τα πολλά χρόνια προϋπηρεσίας να παραιτούνται.  

Στην τελευταία συνέλευση του Συνδικάτου Επισιτισμού Τουρισμού Αττικής που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο «Τιτάνια» στις 2/6, αποφασίστηκε συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα με 24ωρη απεργία στα ξενοδοχεία την Παρασκευή 24/6, διεκδικώντας υπογραφή Κλαδική σύμβαση με αυξήσεις, πενθήμερη 35ωρη εργασία και προσλήψεις όχι απολύσεις. Σε ότι αφορά τον κλάδο του επισιτισμού το Συνδικάτο δεσμεύεται να καλύψει σωματεία, επιτροπές και εργαζόμενους που θα αποφασίσουν να απεργήσουν.

Ως κίνηση «Καμαριέρα» θεωρούμε απαραίτητη την κάλυψη και την συμμέτοχη όλου του κλάδου (ξενοδοχεία, χώροι επισιτισμού, delivery). Στην πρόσφατη σύσκεψή μας την Παρασκευή 10/6  πήραμε την απόφαση  για αρκετές παρεμβάσεις την βδομάδα μέχρι την απεργία στα ξενοδοχεία αλλά και με συζήτηση με εργαζόμενους στον επισιτισμό στις γειτονιές.

Καμία θυσία για τα κέρδη της τουριστικής βιομηχανίας είναι το κεντρικό σύνθημα της προκήρυξης της κίνησης «Καμαριέρα» για την οργάνωση της απεργίας. Στόχος μας είναι να επεκταθεί η απεργία και να στηρίξει και η Ομοσπονδία μας για να γίνει πανελλαδική καθώς τα ίδια προβλήματα  αντιμετωπίζουν όλοι οι συνάδελφοι.   

Χουάνα Σταυριανού, 
ξενοδοχοϋπάλληλος, κίνηση «Καμαριέρα» 

Εξορμήσεις της κίνησης «Καμαριέρα» για την οργάνωση της απεργίας 24/6

Πέμπτη 16/6  
• 4μμ Ξενοδοχεία στο κέντρο γύρω από την Ομόνοια 
 
Παρασκευή 17/6
• 12.30μμ Πεδίο Άρεως στην κινητοποίηση για την efood
• 4μμ Wyndham hotel στο Μεταξουργείο 
• 7μμ σε μαγαζιά επισιτισμού σε Εξάρχεια, Μεταξουργείο, Περιστέρι, Πανόρμου, Νέα Σμύρνη, Καλλιθέα