Η Αριστερά
ΜΑΡΞΙΣΜΟΣ 2022: Ελάτε στο μαρξιστικό “Πανεπιστήμιο”

Το φεστιβάλ του Μαρξισμού είναι ένας παλμός που χτυπάει στην καρδιά της εργατικής τάξης. Είναι τρεις μέρες γεμάτες συζητήσεις για την ιστορική και την θεωρητική κληρονομιά της Επαναστατικής Αριστεράς που συνδέονται άμεσα με τους αγώνες του σήμερα. 

 Παραδείγματος χάρη, η κουβέντα για το ΣΕΚΕ και αντιπολεμικό κίνημα συνδέεται άμεσα με την στάση της Αριστεράς προς τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία. Επίσης “Η πάλη ενάντια στον φασισμό στον Μεσοπόλεμο” δείχνει τον δρόμο στους αντιφασίστες, δημοκράτες πολίτες, ειδικά εν όψει της δίκης της εγκληματικής οργάνωσης “Χ.Α” σε δεύτερο βαθμό. Αυτός ο δρόμος πρέπει να είναι ενιαιομετωπικός!

Είναι πολιτική επιλογή το φεστιβάλ μας να απαρτίζεται από συζητήσεις και να έχει κορμό του την επαναστατική αισιοδοξία. Το φεστιβάλ μας ωριμάζει τις συνθήκες και απαντάει τα ερωτήματα κάθε νέου αγωνιστή για το πως θα τσακίσουμε το σύστημα που μας πνίγει και πως θα ανοικοδομήσουμε αυτό που θα αναπνέουν ΟΛ@! 

Είναι η πρώτη φορά που θα συμμετέχω στον “Μαρξισμό”. Μαζί με τους συντρόφους απ’τον πυρήνα του Βύρωνα, όπου ανήκω, κάναμε αφισοκολλήσεις, αν και η μια διεκόπη απ΄την προκλητική σύλληψή μας από τους άντρες της ΕΛ.ΑΣ, και μέσω της εξόρμησης στην πλατεία ενημερώσαμε την γειτονιά, εξηγήσαμε την σημασία του φεστιβάλ και κόψαμε προσκλήσεις. 

Χρήστος Νοβακόπουλος, 
μαθητής
 

Ο φετινός Μαρξισμός έχει μεγάλη πολιτική σημασία διότι διεξάγεται σε  μια περίοδο βαθιάς και πολύπλευρης κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος. 

Η συμμετοχή κάθε εργαζόμενου άνεργου φοιτητή σε αυτό φεστιβάλ επαναστατικών ιδεών που οργανώνει κάθε χρόνο το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα είναι μια πολύτιμη εμπειρία στο να γνωρίσει και εμβαθύνει στην μαρξιστική κοσμοθεωρία. Η μαρξιστική κοσμοθεωρία είναι ένας πολύτιμος οδηγός για κάθε εργάτη και κάθε εργάτρια για το πώς αλλάζει επαναστατικά η κοινωνία και για το πώς απαντάμε στα αδιέξοδα του καπιταλισμού, στη φτώχεια στο πόλεμο στο ρατσισμό –φασισμό στο σεξισμό και κάθε μορφή καταπίεσης. 

Στην Ελλάδα κυρίαρχη τάξη και κυβέρνηση Μητσοτάκη έχουν εξαπολύσει μια άγρια επίθεση σε όλα τα μέτωπα κατά της εργατικής τάξης μέσα από την διάλυση του κοινωνικού κράτους και του ΕΣΥ, τον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη, την διάλυση της δημόσιας Παιδείας  και την μεγάλη αύξηση των εξοπλιστικών δαπανών. 

Ο μοναδικός τρόπος για να απαντήσει η εργατική τάξη σε αυτές τις επιθέσεις είναι το οργανωμένο εργατικό κίνημα μέσα από την απεργία την διαδήλωση την οργάνωση σε κάθε χώρο δουλειάς μέσα στα σωματεία και τα συνδικάτα και όλα αυτά με την καθοδήγηση του επαναστατικού κόμματος που θα οδηγήσει το κίνημα στην τελική νίκη. Επομένως για όλους τους παραπάνω λογούς είναι σημαντική η συμμέτοχη κάθε εργάτριας και εργάτη στο φετινό φεστιβάλ επαναστατικών ιδεών ΜΑΡΞΙΣΜΟΣ 2022.   

Μανώλης Μανουσαρίδης,
Θεσσαλονίκη
 

Βρισκόμαστε σε μία εποχή κοινωνικού αναβρασμού. Πόλεμοι, γυναικοκτονίες, πανδημίες, οικολογικές καταστροφές και αγώνες για τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι μόνο μερικά από τα ζητήματα που πρωταγωνιστούν καθημερινά στην παγκόσμια σκηνή. 

Όπως κάθε περίοδος κρίσης έτσι και αυτή γεννά πολλά νέα ερωτήματα ενώ ξαναφέρνει στην επιφάνεια διαχρονικά πολιτικά και κοινωνικά διλήμματα. Ο καπιταλισμός απογοητεύει, παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις καταρρέουν και ένας ιμπεριαλιστικός πόλεμος μαίνεται στην Ουκρανία. Πώς έφτασαν τα πράγματα ως εδώ; Πως μπορώ να φτιάξω έναν καλύτερο κόσμο; Πως πέφτει ένα αποτυχημένο σύστημα; Ποια είναι η εναλλακτική; Γιατί επανάσταση και όχι ρεφορμισμός;

Αυτή την νέα προοπτική -που τόσοι αναζητούν- προσφέρει σήμερα, πιο επίκαιρος από ποτέ, ο Μαρξισμός. Οι επαναστατικές ιδέες του Μαρξ απαντάνε σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα, ανοίγουν το παράθυρο σε έναν νέο δικαιότερο κόσμο ενώ παράλληλα μας βοηθούν να κατανοήσουμε καλύτερα πως λειτουργεί ο δικός μας. 

Η επαφή μας με αυτές τις ιδέες, η ανάλυση και η κατανόηση τους γίνεται πλέον αναγκαία και μας δίνει τα εφόδια για τις μάχες που έρχονται. Αυτή την ανάγκη καλύπτει ο ΜΑΡΞΙΣΜΟΣ 2022 στις 8-9-10 Ιουλίου. Μέσα σε 3 μέρες 50 περίπου συζητήσεις θα καλύψουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, την ανάγκη για ανοιχτά σύνορα και την πορεία του εργατικού κινήματος μέχρι και την κλιματική αλλαγή και την μάχη ενάντια στον σεξισμό και κάθε είδους φοβία. Υπάρχει μια συζήτηση για τ@ καθέν@, μια επαναστατική προοπτική για όλ@, μια ευκαιρία για όλη την Αριστερά να δει και να συζητήσει πως θα προχωρήσει μέσα σε μια τέτοια εποχή αγώνα και μάχης. 

Για αυτό θα είμαι εγώ στον ΜΑΡΞΙΣΜΟ και για αυτό περιμένω να δω και εσάς εκεί. 

Αργύρης Καραγγελής,
φοιτητής ΠΑΔΑ
 

Εδώ και δεκαετίες, οι συζητήσεις για τον φασισμό στα πλαίσια του φεστιβάλ Μαρξισμός αποτέλεσαν σχολείο στρατηγικής και τακτικής για μια ολόκληρη γενιά αγωνιστριών και αγωνιστών. 

Ο αντιφασιστικός αγώνας ενάντια στη Χρυσή Αυγή εξοπλίστηκε από μια σαφή ιδεολογική κατανόηση του τι είναι και πώς παλεύεται ο φασισμός. Στις συζητήσεις αυτές, αναπτύχθηκαν τα φύτρα της στρατηγικής για την πολιτική αγωγή στις δίκες της Χρυσής Αυγής, από τις επιμέρους υποθέσεις μέχρι τη δίκη και την καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης. Τώρα που ξεκινάμε τη μάχη του Εφετείου, θα ξαναβρεθούμε στον φετινό Μαρξισμό στις 8-10 Ιουλίου, για να συνεχίσουμε τη συζήτηση όσον αφορά τα νέα, αναβαθμισμένα καθήκοντα του αντιφασιστικού κινήματος.

Θανάσης Καμπαγιάννης, 
δικηγόρος, Πολιτική Αγωγή στη Δίκη της Χρυσής Αυγής
 

Οι ετήσιες εκδηλώσεις "Μαρξισμός" που διοργανώνει το Σ.Ε.Κ. ανταποκρίνονται με επιτυχία στο καθήκον ιδεολογικής-πολιτικής διαπαιδαγώγησης των αριστερών αγωνιστών και το συνδυάζουν εύστοχα με την επιλογή θεμάτων που απασχολούν τη συγκυρία και ομιλητών που εκφράζουν αποκλίνουσες αλλά συντιθέμενες προσεγγίσεις. 

Και ακόμα δίνουν βήμα διαλόγου στο ακροατήριο και μετατρέπονται σε ζωντανές συζητήσεις αντί για μονόλογους και διαλέξεις. Ενώ συνοδεύονται πάντα με την εντυπωσιακή έκθεση βιβλίων του Μ.Β. αλλά και άλλες εκθέσεις.

Αυτός είναι ο λόγος της πολύχρονης αντοχής τους, της μαζικής συμμετοχής ανθρώπων που συχνά δυσκολεύονται να διαλέξουν ανάμεσα σε εξ ίσου ενδιαφέρουσες ταυτόχρονες συζητήσεις, αλλά και των καλούμενων ομιλητών που αισθάνονται την τιμή της συμμετοχής σε συζητήσεις επιπέδου που αφήνουν ίχνη που οδηγούν.

Κώστας Παπαδάκης, 
δικηγόρος, Πολιτική Αγωγή στη Δίκη της Χρυσής Αυγής
 

Το φεστιβάλ επαναστατικών ιδεών Μαρξισμός 2022, 8-10 Ιούλη, έρχεται με ορμή μετά από δύο χρόνια πανδημίας να εξοπλίσει χιλιάδες αγωνίστριες και αγωνιστές όλων των κινημάτων και της νεολαίας, με τις καλύτερες ιδέες για να γκρεμίσουμε ένα σύστημα καταστροφικό για τις ζωές μας και τη ζωή του πλανήτη. 

Η πολλαπλή και πολύπλευρη κρίση του Καπιταλισμού από την αποτυχία του στη πανδημία μέχρι και τον πόλεμο έχει δημιουργήσει εκρηκτικές συνθήκες στην εργατική τάξη. Αυτό δείχνουν οι αντιστάσεις που έχουν αναπτυχθεί παγκόσμια. Πάνω σε αυτή τη διαπίστωση είναι τόσο πολύτιμο να συζητήσουμε πως αξιοποιούμε αυτή τη μοναδική δυναμική για να χτίσουμε την εργατική εναλλακτική και να φύγουμε από αυτή τη βαρβαρότητα. Ελάτε να δυναμώσουμε με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία αυτή την προοπτική!

Κώστας Καταραχιάς, 
ΔΣ Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείο «Έλενα»